Γερμανία: Σφαγή ήθελε να διαπράξει ο δράστης στο Χάλε

"Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν τρομοκρατία", δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανία: Σφαγή ήθελε να διαπράξει ο δράστης στο Χάλε

Ένας ένοπλος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση σε γερμανική συναγωγή και τη δολοφονία δύο ανθρώπων έξω από αυτήν ήθελε να διαπράξει σφαγή και να ωθήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο μεταδίδοντας απευθείας με βίντεο το φονικό ξέσπασμά του, δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας.

Ο άνδρας, ο Στέφαν Μπ., σχεδίασε την επίθεση της Τετάρτης στα πρότυπα εκείνης σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όπου 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα φέτος. Ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους στη συναγωγή, στην ανατολική πόλη Χάλε, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στη συναγωγή ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας για τον ιουδαϊσμό, όταν ο ένοπλος επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο λατρείας -- απέτυχε όμως να παραβιάσει τις πύλες που ήταν γερά κλειδωμένες.

«Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν τρομοκρατία. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ο ύποπτος Στέφεν Μπ. είχε σκοπό να διαπράξει σφαγή», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους.

«Ο Στέφαν Μπ., ένας άνδρας που είχε επηρεαστεί από τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ήταν βαριά οπλισμένος», προσέθεσε ο Φρανκ. «Έφερε πολλά όπλα, ορισμένα από τα οποία είχε πιθανόν κατασκευάσει ο ίδιος, και είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών».

Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερα κιλά εκρηκτικών στο αυτοκίνητό του.

Σε ένα βίντεο μεγαλύτερο των 30 λεπτών που ο δράστης της επίθεσης μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης ακούγεται να βλαστημάει για την αποτυχία του να μπει στη συναγωγή προτού πυροβολήσει και σκοτώσει μια γυναίκα που ήταν περαστική στον δρόμο και έναν άνδρα σε ένα κοντινό τουρκικό ταχυφαγείο.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Ο Στέφαν Μπ. ήθελε να είναι μιμητής με δύο έννοιες», είπε ο Φρανκ. «Ήθελε να μιμηθεί παρόμοιες επιθέσεις που συνέβησαν στο παρελθόν, και επίσης ήθελε να ωθήσει άλλους να μιμηθούν τις ενέργειές του».

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε ότι η απειλή του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή, μετά το περιστατικό με τον ένοπλο που σκότωσε δύο ανθρώπους έξω από συναγωγή στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια η οποία --ήδη εδώ και κάποιο καιρό-- είναι πως η απειλή του αντισημιτισμού, του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή», είπε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Χάλε.

Ο Ζεεχόφερ υποσχέθηκε ότι οι συναγωγές και οι εβραϊκοί χώροι λατρείας θα «προστατεύονται καλύτερα» στο μέλλον. Αυτό που συνέβη χθες στη Χάλε είναι «ντροπή για όλη τη χώρα. Με την ιστορία που έχουμε, δεν έπρεπε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα», εκτίμησε.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε οι Εβραίοι στη χώρα μας να μπορούν να ζουν χωρίς απειλή, χωρίς φόβο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε πως ο ακροδεξιός εξτρεμισμός «είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε». Δεσμεύθηκε για αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά το πλαίσιο των διαδικτυακών πλατφορμών αν μεταφέρουν απειλές ή υλικό που υποκινεί στο μίσος.

Ο ύποπτος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακών δικαστών αντιμετωπίζοντας δύο κατηγορίες για φόνο, είπε ο Φρανκ. Παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς προμηθεύτηκε τον οπλισμό του και για το κατά πόσον είχε συνεργούς.

Μοναχικός ο δράστης, περνούσε πολύ χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή

Μοναχοπαίδι που είχε αφήσει τις σπουδές του, ζούσε ακόμη στο σπίτι της μητέρας του και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από τον υπολογιστή, ο δράστης της αντισημιτικής επίθεσης στη Χάλε εμφανίζεται ως ένας μοναχικός ριζοσπαστικοποιημενος εξτρεμιστής.

«Ήταν πάντα στο διαδίκτυο», εξήγησε σήμερα ο πατέρας του στην εφημερίδα Bild, διευκρινίζοντας ότι ο γιος του είχε λίγους φίλους και περνούσε μάλλον πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Γεννημένος στο 'Αϊσλεμπεν, στο κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ, περίπου 40 χλμ. από τα σημεία της επίθεσης, αυτός που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Στέφαν Μπάλιετ, εξακολουθούσε να ζει στα 27 του χρόνια στο σπίτι της μητέρας του μετά το διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν 14 ετών.

Μετά την αποφοίτησή του ο νεαρός άνδρας άρχισε σπουδές στη χημεία τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα από μια εγχείρηση στο στομάχι.

Σύμφωνα με μια γειτόνισσα που μίλησε στην εφημερίδα, εργάστηκε στη συνέχεια ως τεχνικός ραδιοφώνου.

Ο πατέρας του, τον οποίο επισκεπτόταν τακτικά, τον περιγράφει ως μοναχικό και κλεισμένο στον εαυτό του. «Δεν τα είχε καλά ούτε με τον εαυτό του ούτε με τον κόσμο. Κατηγορούσε πάντα τους άλλους», είπε.

Οι περισσότεροι εβραϊκοί θεσμοί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις διαθέτουν σχεδόν μόνιμα αστυνομική φρουρά λόγω των απειλών αντισημιτικών επιθέσεων τόσο από ακροδεξιούς όσο και από ισλαμιστές.

Εβραίος ηγέτης λέει ότι η αστυνομία απέτυχε να προστατεύσει τη συναγωγή

Ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του συμβουλίου της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία που αριθμεί 200.000 μέλη, επέκρινε την αστυνομία επειδή δεν ήταν παρούσα στη συναγωγή στη Χάλε.

«Αν υπήρχαν αστυνομικοί έξω από τη συναγωγή, τότε ο άνδρας αυτός μπορεί να είχε αφοπλιστεί προτού επιτεθεί στους άλλους», δήλωσε o Σούστερ στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία.

Ο Σούστερ είπε πως αν και, απ΄ό,τι γνωρίζει, όλες οι συναγωγές κανονικά έχουν αστυνομικούς φρουρούς στη διάρκεια της λειτουργίας, αυτό δεν φαίνεται να συνέβαινε στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ όπου βρίσκεται η Χάλε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του αστυνομικού συνδικάτου της Γερμανίας εξέφρασε επιφυλάξεις γι' αυτό το επίπεδο προστασίας.

«Θα έπρεπε να φρουρούμε όλες τις συναγωγές, όλες τις εκκλησίες, όλα τα τεμένη, όλους τους χώρους λατρείας στη Γερμανία μέρα-νύχτα, άρα δεν ξέρω αν αυτό ήταν ένα λάθος ή αν πραγματικά δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί», δήλωσε ο Όλιβερ Μάλχοβ στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Πηγή-Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΑΓΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 12 Αυγ 2020 | 07:41

ΗΠΑ: 1.413 θάνατοι, 52.751 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Η χώρα με το βαρύτερο πλήγμα θρηνεί τουλάχιστον 164.592 νεκρούς μέχρι σήμερα.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 102 ΗΜΕΡΕΣ 12 Αυγ 2020 | 07:13

Νέα Ζηλανδία: Επανεμφάνιση του κορονοϊού - Εθνικό lockdown στα γηροκομεία, μέτρα στο Όκλαντ

Σε επιφυλακή περιμένοντας επιδείνωση της κατάστασης τον Σεπτέμβριο.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 12 Αυγ 2020 | 07:01

Τραμπ: Η Καμάλα Χάρις είναι πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας - Ποια είναι η εκλεκτή των Δημοκρατικών

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος εξεπλάγη με την επιλογή της διότι οι επιδόσεις της Χάρις ήταν "μέτριες" στην πολιτική της καριέρα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΥΡΙΕΣ 12 Αυγ 2020 | 06:53

"Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω": Η σπαρακτική κραυγή των παιδιών της Βηρυτού

"Σοκ" και "τραύμα" για τα παιδιά της Βηρυτού που βιώνουν τη βία του Λιβάνου.

ΚΟΡΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 11 Αυγ 2020 | 23:48

Ο Μπάιντεν επέλεξε την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια αντιπρόεδρο - Πρώτη Αφροαμερικανή που διεκδικεί το αξίωμα

Η 55χρονη Κάμαλα Χάρις είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα - Ο Μπάιντεν την προορίζει για αντιπρόεδρο των ΗΠΑ εάν εκλεγεί

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ 11 Αυγ 2020 | 21:22

Κορονοϊός -Ξέφυγαν στο Βερολίνο: Έκαναν πάρτι σε τραμ και μετρό, ο ένας "πάνω από τον άλλο" και χωρίς μάσκες [Βίντεο]

Το πάρτι οργανώθηκε από νέους μέσω των social media - Σε κλαμπ μετατράπηκαν τραμ και μετρό του Βερολίνου

171 ΝΕΚΡΟΙ 11 Αυγ 2020 | 20:06

Λίβανος: Ενός λεπτού σιγή για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό - Δάκρυα και οργή [Εικόνες-Βίντεο]

Με δάκρυα στα μάτια, το συγκεντρωμένο πλήθος κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Βηρυτού

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΗΣ 11 Αυγ 2020 | 18:43

Εκλογές στις ΗΠΑ: Γυναίκα θα επίλέξει για Αντιπρόεδρο ο Τζο Μπάιντεν - Η αντίδραση του Τραμπ

ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του αυτήν την εβδομάδα.

ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ 11 Αυγ 2020 | 16:03

Κορονοϊός-Νέα Ζηλανδία: Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη φέρνουν τα πρώτα κρούσματα μετά από 102 μέρες

Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Ζηλανδίας φέρνουν τα πρώτα τέσσερα που εντοπίστηκαν μετά από 102 μέρες

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 11 Αυγ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Αγιά Σοφιά: 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στη φιέστα του Ερντογάν

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩ 11 Αυγ 2020 | 14:33

Ανησυχία στην Κινα: Βρέθηκαν ίχνη κορονοϊού σε κατεψυγμένα θαλασσινά

Οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν ίχνη του νέου κορονοϊού στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Αυγ 2020 | 11:51

Κορονοϊός - Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο - Εχει εμβολιαστεί η κόρη του

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ 11 Αυγ 2020 | 09:01

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς που έχουν κορoνοϊό

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα αλλά και άνοιγμα των σχολείων ζητά ο Τραμπ που βρίσκεται σε οδυνηρή θέση με την πανδημία.