Exit Polls: Πρώτη η Μέρκελ, τρίτη η Ακροδεξιά

Πολιτικό σεισμό δείχνουν τα exit poll της γερμανικής κάλπης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Exit Polls: Πρώτη η Μέρκελ, τρίτη η Ακροδεξιά

Πολιτικό σεισμό δείχνουν τα exit poll της γερμανικής κάλπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις το κόμμα της κ. Μέρκελ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το SPD. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ακροδεξιά του AfD, κάτι που δεν μπορεί παρά να γεννά προβληματισμό και σοβαρή ανησυχία.

Ειδικότερα τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU 33.2%

SPD 20,8%

AFD 13.1%

Die Linke 8,7%

FDP 10.4%

Πράσινοι 9.2%

Exit Polls: Πρώτη η Μέρκελ, τρίτη η Ακροδεξιά

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως ο συνασπισμός Μέρκελ-Ζεχόφερ χάνει 9 μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2013, όπου το CDU-CSU είχε λάβει 41.5%. Επίσης ειναι το χειρότερο ποσοστό του CDU από το μακρινό 1949.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Μέρκελ: Πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή

"Αποτελεί πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή. Θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη αλλά και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τους ψηφοφόρους του ΑfD με λύσεις στα προβλήματα και καλή κριτική. Να φτιάξουμε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό σημαίνει να ενισχυμένη οικονομία να κρατήσουμε ισχυρή Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση. Θα προχωρήσουμε με την ησυχία μας τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα" σημείωσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι θα είναι εκείνη που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Σουλτς: Πικρή ημέρα για τη Σοσιαλδημοκρατία

Ο Μάρτιν Σούλτς ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «σκληρή και πικρή». Δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε την παραδοσιακή εκλογική μας βάση, είπε. Αναφέρθηκε στην «εξτερεμιστική Δεξιά» του AfD και την είσοδό της στη Βουλή, ενώ αναγνώρισε πως το προσφυγικό ζήτημα έχει προκαλέσει τριβές στην γερμανική κοινωνία. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να τοποθετηθούμε εκ νέου ως Σοσιαλδημοκράτες, είπε.

Για το SPD μιλάμε για μια ιστορική πανωλεθρία, καθώς καταλαμβάνουν το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους, από το μακρινό 1952. Ηδη η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

1 στους 6 άντρες ψήφισαν ακροδεξιά!

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι φυσικά το FDP και το ακροδεξιό AfD, που ήδη πανηγυρίζουν, ενώ και οι Πράσινοι επαίρονται πως κατάφεραν να κερδίσουν το δευτερο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η παράταξη της Μέρκελ "αιμορράγησε" σχεδόν 1 εκατ. ψηφοφόρους, οι οποίοι στράφηκαν προς την γερμανική ακροδεξιά, την οποία ψήφισαν το 16% των αντρών ψηφοφόρων!

Μάλιστα, το AfD είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ιδρύθηκε μόλις πριν 4 (!) χρόνια, το 2013, δεσμεύθηκε «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική επίδοση που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια ήττα για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση».

Τα σενάρια συμμαχιών

Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της Κεντροδεξιάς από 41,5% το 2013 στο 32%.

Το θλιβερό 20% που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες συνιστά τη χαμηλότερη επίδοσή τους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και το κόμμα απέκλεισε τώρα την πιθανότητα να μετάσχει σ’ ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» και θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Ένας εναλλακτικός συνασπισμός για τη Μέρκελ θα ήταν η συμμαχία «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση του SPD σημαίνει επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Μπούντεσταγκ.

«Ναι» των Φιλελευθέρων για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση

Ο Ηγέτης των Φιλελέυθερων Δημοκρατών Κρίστιν Λίντνερ στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά τα exit polls δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Συγκεκριμένα ο Λίντνερ είπε ότι το κόμμα του θα αναλάβει την μεγάλη ευθύνη που τους έδωσαν οι εκλογείς και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πορεία ανανέωσης που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2013.

Σε εξέλιξη ο "Γύρος των Ελεφάντων"

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή το μετεκλογικό τηλεοπτικό πάνελ με παρόντες όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -μια πολιτική παράδοση γνωστή κι ως "Γύρος των Ελεφάντων", εξαιτίας της "βαρύτητας" των συμμετεχόντων.

Στο ντιμπέιτ, που μεταδίδεται από τη Deutsche Welle, συμμετέχουν οι αρχηγοί (ή οι εκπρόσωποι τους) και των πέντε πολιτικών παρατάξεων, προεξαρχούσης της Ανγκελας Μέρκελ, η οποία μάλιστα πρόλαβε κι άλλαξε ρούχα πριν εισέλθει στο τηλεοπτικό στούντιο.

Οι πολιτικοί μιλάνε ανοικτά κι ευθέως για τα exit poll, για το ποιός νίκησε και ποιος έχασε και το τί συμβολίζουν οι αριθμοί και τα νούμερα που προέκυψαν από τις κάλπες και είθισται το κλίμα να είναι άκρως φιλικό και πολιτισμένο, χωρίς τους υψηλούς τόνους και τις ακρότητες που χαρακτήρισαν την προεκλογική περίοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε. «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Οταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. "Έχουμε όλοι ευθύνη", δήλωσε ο κ Λίντνερ.

Με τη σειρά του, ο Σουλτς είπε στην Καγκελάριο πως «είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 12:37

Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου: Κλειστά σχολεία και υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Κορονοϊος - Γερμανία: Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και απόλυτο lockdown της κοινωνίας, συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς επιστήμονες.

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 17 Ιαν 2021 | 10:12

Επιστρέφει στη Ρωσία ο Ναβάλνι - Ετοιμάζεται να τον συλλάβει ο Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία παρά την απειλή για σύλληψή του.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ CDU 17 Ιαν 2021 | 09:25

Αρμιν Λάσετ: Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν διάδοχος της Μέρκελ - Θα γίνει καγκελάριος;

Η νίκη του Άρμιν Λάσετ και το αύριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

ΜΕΣΩ TWITTER 16 Ιαν 2021 | 19:18

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Άρμιν Λάσετ για την εκλογή του στην ηγεσία του CDU

Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης", αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 12:45

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο διάδοχος της Μέρκελ - Εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες στο συνέδριο του CDU ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους. Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς, που είχε στην στήριξη του Σόιμπλε, έλαβε 466 ψήφους.

ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 16 Ιαν 2021 | 10:34

Γερμανία: Το συνέδριο του CDU εκλέγει τον διάδοχο της Μέρκελ - Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι

Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μέσα από το πρώτο εξ ολοκλήρου διαδικτυακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 15 Ιαν 2021 | 17:40

Αποκάλυψη Spiegel: Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, γράφει το περιοδικό "Der Spiegel".

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 15 Ιαν 2021 | 14:12

Προς αυστηρότερο lockdown η Γερμανία: Μάσκες παντού και συνοριακοί έλεγχοι

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Τρίτη για αυστηρότερα μέτρα lockdown λόγω της έξαρση του κορονοϊού.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 15 Ιαν 2021 | 08:07

Γερμανία: Σταθερά πάνω από 1.000 νεκροί την ημέρα λόγω κορονοϊού - Σχεδόν 45.000 θάνατοι συνολικά

Σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.113 θάνατοι ασθενών με την COVID-19. Αυστηροποιούνται τα μέτρα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η "BILD" 14 Ιαν 2021 | 20:56

Κορονοϊός - Γερμανία: Αυστηρότερο lockdown με κλείσιμο των μέσων μαζικής μεταφοράς εξετάζει η Μέρκελ

Τα νέα μέτρα lockdown στη Γερμανία ενδέχεται να περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων και όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς