Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ με οριακό προβάδισμα Σολτς - Τα μετεκλογικά σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Οριακό προβάδισμα του SPD στις γερμανικές εκλογές και σενάρια για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. "Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης" λέει ο Όλαφ Σολτς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένας μαραθώνιος επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αρχίζει μετά την ανακοίνωση των exit polls αλλά και των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων στη Γερμανία.

Μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Καγκελαρίας (Άρμιν Λάσετ από το CDU-CSU και τον Όλαφ Σολτς από το SPD), διεξάγεται μάχη με οριακό προβάδισμα του Όλαφ Σόλτς.

Προβάδισμα στο SPD

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας "μεγάλος" συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός "Τζαμάικα" με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός "φανάρι κυκλοφορίας" με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Στο 1,8% δίνει τη διαφορά SPD – CDU το ARD. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD προηγείται με 25,9% έναντι της Χριστιανική Ένωσης CDU του Άρμιν Λάσετ που συγκεντρώνει το 24,1%.

Αν επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το SPD ενισχύεται κατά 4-5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ με οριακό προβάδισμα Σολτς - Τα μετεκλογικά σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του πρώτου και δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF (τελευταία ενημέρωση στις 21.00 ώρα Γερμανίας) τα ποσοστά:

  • των Σοσιαλδημοκρατών κυμαίνονται στο 25,7%-25,8% (20,5% στις εκλογές του 2017),
  • των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU στο 24,4%-24,5% (32,9%),
  • των Πρασίνων στο 14,3%-14,6% (8,9%),
  • των Φιλελευθέρων στο 11.6%-11,7% (10,7%),
  • του ακροδεξιού AfD στο 10,3%-10,8% (12,6%) και
  • του κόμματος Η Αριστερά στο 5% (9,2%), δηλαδή στα όρια εισόδου στη βουλή.
γερμανικές εκλογές

Όμως, όπως σημειώνει η dw.com, ακόμη και σε περίπτωση που η Αριστερά δεν ξεπεράσει το όριο του 5%, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα εκπροσωπείται στη βουλή. Μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στη Κοινοβούλιο είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός κόμματος. Τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες στο Βερολίνο θεωρούνται προπύργια της Αριστεράς.

γερμανικές εκλογές

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε στο στρατηγείο του περιχαρής και με ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα στο χέρι.

Τα κέρδη και οι απώλειες

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017):

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

κερδη απώλειες γερμανικές εκλογές

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

"Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

λασετ γερμανικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία "μπόνους εξουσίας", επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ. "Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον", τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

γερμανικές εκλογές Μέρκελ

Μέσα σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ο Άρμιν Λάσετ ευχαρίστησε την επί 16 χρόνια καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ:

Το "Ευχαριστώ Μέρκελ" ήταν γραμμένο ακόμη και στις συσκευασίες των χυμών που διατίθεντο στο κεντρικό εκλογικό κέντρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Βερολίνο, αυτή τη μακρά νύχτα των αποτελεσμάτων:

γερμανικές εκλογές

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών

Από την άλλη πλευρά, ενθουσιασμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Για εκλογική νίκη έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το "ξεκάθαρο" αποτέλεσμα. "Σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε" είπε ο κ. Σολτς.

Διαβάστε Επίσης

Τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, πανηγύρισαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των γερμανικών εκλογών, οι συνεργάτες και υποστηρικτές του Όλαφ Σολτς στο στρατηγείο του στο Βερολίνο.

Πανηγυρισμοί γερμανικές εκλογές

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. "Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου", δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%.

Πράσινοι γερμανικές εκλογές
Πράσινοι Γερμανικές εκλογές

Το κλίμα του θρίλερ στις γερμανικές εκλογές επέτειναν οι πρώτες προγνώσεις για το αποτέλεσμα στης κάλπης. Αρχικά, προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) έδινε το ZDF. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης. Νωρίτερα, το ARD και το ZDF έδιναν ως πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος την απόλυτη ισοπαλία με 25%.

Κυβέρνηση... "Τζαμάικα”

Ο γενικός γραμματέας του CDU, Πολ Ζιεμάκ, μιλώντας στην ΖDF, χαρακτήρισε τις εκλογικές απώλειες που φαίνεται να έχει το κόμμα του ως "πικρές” αλλά -δεδομένου ότι αυτό διεκδικεί την πρωτιά- τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης "Τζαμάικα”, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων. Η εκλογική βραδιά θα είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα "πολύ, πολύ κοντά", σημείωσε.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ -Έκχαρτ, δήλωσε ικανοποιημένη με την απόδοση του κόμματός της. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ήταν μία επιλογή γενιάς. Ακόμα κι αν ελπίζαμε για περισσότερα ", δήλωσε στο ARD.

Ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός πρόεδρος του FDP (Φιλελεύθεροι), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι τόνισε στο ARD: "Θέλουμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες” και πως "η προτίμηση στην Τζαμάικα (σ.σ. κυβέρνηση CDU-Πράσινων-Φιλελεύθερων) είναι προφανής, αλλά το κόμμα είναι ανοιχτό και σε άλλους συνδυασμούς”.

"Είναι ένα βαρύ πλήγμα για εμάς", δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (die Linke) Σούζαν Χένινγκ-Γουέλσοου. "Το κόμμα έκανε λάθη” σημείωσε η ίδια.

DIE-LINKE γερμανικές εκλογές

Η υποψήφια καγκελάριος του AfD Άλις Βάιντελ, βλέπει την πορεία του κόμματος να επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών. "Παρά όλες τις προφητείες του χαμού", το κόμμα της "πέτυχε ένα πολύ στέρεο αποτέλεσμα".

AfD Άλις Βάιντελ

Σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία των εδρών της γερμανικής Βουλής (Bundestag) και έτσι θα απαιτηθεί συνεργασία δύο ακόμα και τριών κομμάτων.

Τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας έχουν ως εξής:

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Χριστιανοδημοκτάτες (CDU-CSU) -Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Πράσινοι (die Gruene)-

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινoι (die Gruene)- Αριστεροί (Linke)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)

-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) -Πράσινοι (die Gruene).

Μακρά εκλογική βραδιά

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων.

γερμανικές εκλογές

Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για το ποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων θα παίξει η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Με πληροφορίες από dw.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ, capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 01 Οκτ 2021 | 12:52

Γερμανία: Συνασπισμό "Φανάρι" και καγκελάριο Σολτς προτιμούν οι Γερμανοί - Δύο νέες δημοσκοπήσεις

Το 76% των Γερμανών δηλώνει ότι επιθυμεί ως Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% θα προτιμούσε τον Άρμιν Λάσετ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 29 Σεπ 2021 | 10:32

Γερμανία - Ανάλυση Deutsche Welle: Γρίφος η πολιτική της νέας κυβέρνησης για κλίμα, μεταναστευτικό, οικονομία

Νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μπορεί να σηματοδοτήσει η συμμετοχή των Πρασίνων στη γερμανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

27 Σεπ 2021 | 12:50

Εκλογές στη Γερμανία: Ο Σόλτς θέλει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP

Ο Ολαφ Σολτς θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP

ΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ 27 Σεπ 2021 | 11:43

Γερμανικές εκλογές: 'Εχω εντολή για να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης, δηλώνει ο Ολαφ Σολτς

"Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση", ανέφερε ο νικητής των γερμανικών εκλογών Όλαφ Σολτς.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ 27 Σεπ 2021 | 11:42

Γερμανικές εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν, αλλά ο δρόμος μέχρι την Καγκελαρία είναι μακρύς - Ολα τα σενάρια

Η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη φάση με δύσκολες διαβουλεύσεις, για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση.

ΣΤΟ TWITTER 27 Σεπ 2021 | 11:08

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τη νίκη του SPD: Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε ανάρτησή της στο Twitter, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία του Όλαφ Σολτς, αναφέρεται στη νίκη του SPD.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ CDU 27 Σεπ 2021 | 08:16

Νικητής το SPD και στις τοπικές εκλογές σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο - Πομερανία

Με 22,2% και ελαφρά ενισχυμένο το SPD πήρε το Βερολίνο. Κατέκτησε και το Μεκλεμβούργο - Πομεράνια.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 27 Σεπ 2021 | 07:53

Γερμανικές εκλογές: Γιατί Φιλελεύθεροι και Πράσινοι έχουν ρόλο ρυθμιστή

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τα δύο κόμματα που προτιμούν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι στη Γερμανία, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

«ΓΡΙΦΟΣ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Σεπ 2021 | 06:43

Γερμανικές εκλογές: Οριστική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς - Προς κυβέρνηση "Φανάρι" ή "Τζαμάικα"

Στις 2 μονάδες η διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών από τους Χριστιανοδημοκράτες - 8 μονάδες κάτω το CDU από τις εκλογές του 2017 - Θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να "ξεκολλήσει" το SPD.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ 27 Σεπ 2021 | 06:07

Εκλογές στη Γερμανία: Αυτά είναι τα πιθανότερα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Το CDU/CSU κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση "Τζαμάικα" (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), ενώ ο Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση "φανάρι" (SPD, Πράσινοι, FDP).

ΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 26 Σεπ 2021 | 20:13

Γερμανικές εκλογές - Τα πρώτα exit poll: Πανηγυρισμοί στο στρατηγείο του Σολτς [βίντεο]

Με πανηγυρισμούς δέχθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, οι συνεργάτες και υποστηρικτές του Όλαφ Σολτς.