Γερμανικές εκλογές - Τι ψηφίζουν οι βενιαμίν ψηφοφόροι: Πρώτη φορά στις κάλπες και πρώτη φορά χωρίς Μέρκελ

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σήμερα. Μεγάλωσαν με την Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριο και πολλοί ανυπομονούν για μία μεγάλη αλλαγή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Κορνέλιους, η Τούριντ και ο Γιόνα είναι τρεις από τους τρία περίπου εκατομμύρια νέους που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Ο Γιόνα έχει ήδη ψηφίσει επιστολικά. Η Τούριντ και ο Κορνέλιους θέλουν να καταθέσουν την ψήφο τους προσωπικά, στο εκλογικό κέντρο.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ επιτέλους να ψηφίσω. Και είμαι επίσης σχετικά αισιόδοξος ότι οι εκλογές θα φέρουν αλλαγές", λέει ο Κορνήλιος. Η Τούριντ γνωρίζει πολύ καλά την ευθύνη που φέρει η ψήφος.

Οι τρεις τους, αν και δεν κατάγονται από την ίδια περιοχή, έχουν πολλά κοινά, και κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπούν επάξια τα όσα λέγονται για τη γενιά τους: Είναι καλά ενημερωμένοι και μάλιστα όλοι τους έχουν διαβάσει τα προεκλογικά μανιφέστα των κομμάτων που προτιμούν.

Η προστασία του κλίματος είναι μια από τις βασικότερες ανησυχίες τους. Και κάτι ακόμη που τους ενώνει: Η καγκελαρία είναι συνδεδεμένη με την Άνγκελα Μέρκελ. "Το γεγονός ότι κάτι νέο θα προκύψει μετά από 16 χρόνια Μέρκελ κάνει τις φετινές εκλογές πολύ ιδιαίτερες", λέει ο Κορνέλιους. Όταν η καγκελάριος ανέλαβε καθήκοντα, το 2005, ο Γιόνα και η Τούριντ ήταν δύο ετών – ο Κορνέλιους τέσσερα.

Γερμανικές εκλογές - Τι ψηφίζουν οι βενιαμίν ψηφοφόροι: Πρώτη φορά στις κάλπες και πρώτη φορά χωρίς Μέρκελ
Ψηφίζουν για πρώτη φορά: Κορνέλιους, Τούριντ και Γιόνα (από αριστερά)

Και οι τρεις έχουν να πουν καλά λόγια για την καγκελάριο: Ήταν ένα "καταφύγιο ειρήνης", μία "ταλαντούχος πολιτικός" και κατά κάποιον τρόπο πάντα παρούσα. "Έχει ενδιαφέρον, ιδίως όταν πρέπει να σκεφτείς ποιον θέλω να δω ως νέο ή νέα καγκελάριο, και στη συνέχεια να τους συγκρίνεις με τη Μέρκελ", λέει η Τούριντ. Και ο Γιόνα θα ψήφιζε Μέρκελ, αν έθετε πάλι υποψηφιότητα. Όχι όμως τον Λάσετ. Έτσι ψήφισε Πράσινους.

Διαβάστε Επίσης

Δημοφιλείς οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι

Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι δεν είναι μόνος ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους και όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την εταιρεία επικοινωνίας Fischer-Appelt σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Appinio το 18,7 % των ερωτηθέντων 16 έως 24 ετών προτιμούν να ψηφίσουν υπέρ των Πρασίνων.

Στη δεύτερη θέση, με λίγο πάνω από το 16 %, βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό SPD και το φιλελεύθερο FDP.

Άλλες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 30.

Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Άννε Γκόλντμαν από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσεν, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν θέσει ως προτεραιότητα στα θέματά τους και στην προεκλογική εκστρατεία τους νέους. Και κυρίως, δύο είναι τα ζητήματα που είναι καθοριστικά:

Η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση. "Το κίνημα Fridays for Future έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ κοντά στο ίδιο το κίνημα", επισημαίνει η Γκόλντμαν. Πρόκειται για μία τακτική που τουλάχιστον στην περίπτωση του Κορνέλιους λειτούργησε: Είναι ενεργός στο κίνημα και θα ψηφίσει τους Πράσινους. Παρόλα αυτά όμως, θέλει να τονίσει πως δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις των Πρασίνων, όπως για παράδειγμα ότι είναι υπό συζήτηση μεμονωμένες πτυχές της προστασίας του κλίματος, αλλά όχι αρκετά η κλιματική αλλαγή στο σύνολό της.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλοί νέοι ψηφοφόροι για πρώτη φορά αισθάνονται ότι τείνουν να ψηφίσουν κυρίως μικρά κόμματα: Σύμφωνα με την μελέτη των Fischer-Appelt και Appinio αυτοί ξεπερνούν το 23 % των ερωτηθέντων. Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 50 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του πανευρωπαϊκού κόμματος Volt και του κόμματος προστασίας των ζώων. Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα ωστόσο πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 5%, το οποίο θα ήταν το εισιτήριό τους για τη γερμανική βουλή. Αυτό ήταν κάτι που απέτρεψε τόσο τον Κορνέλιους, όσο και την Τούριντ, αλλά και τον Γιόνα να επιλέξουν κάποιο μικρό κόμμα.

Πηγή: dw.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Οκτ 2021 | 10:58

Καλά νέα για τη Μυρτώ: Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων για τη θεραπεία στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη εξόδων της θεραπείας της Μυρτούς στη Γερμανία.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Οκτ 2021 | 13:57

Άνγκελα Μέρκελ: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα - 'Έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

11 Οκτ 2021 | 14:05

Γερμανία: Κατέβασαν οικογένεια από πτήση της Lufthansa γιατί ο δίχρονος γιος δεν ήθελε να φορέσει μάσκα [εικόνες]

Ο πιλότος έδωσε εντολή κατέβει από το αεροπλάνο τριμελή οικογένεια, καθώς ο δίχρονος γιος τους δεν ήθελε να φορέσει μάσκα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ 07 Οκτ 2021 | 19:33

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού και του συνόλου της ηγεσίας του CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ

Σε δηλώσεις του ο Άρμιν Λάσετ περιέγραψε τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του CDU, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Οκτ 2021 | 13:44

Γερμανία: Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης "φανάρι" (SPD - Πρασίνων - FDP).