Γερμανικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κάλπες σήμερα στη Γερμανία με τα γκάλοπ να δείχνουν τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν σημαντικό έδαφος και να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των μικρών κομμάτων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κάλπες σήμερα στη Γερμανία με 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να εκλέξουν την 19η Ομοσπονδιακή Βουλή (γνωστή ως Bundestag).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν σημαντικό έδαφος ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Οι συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ απώλεσαν μια ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η καγκελάριος αναμένεται να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας GMS, το κόμμα της Μέρκελ βρίσκεται στο 37% με τον κυριότερο αντίπαλό του, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να διατηρούν το ποσοστό τους από προηγούμενες δημοσκοπήσεις στο 22%.

Το AfD, που αναμένεται να εξασφαλίσει την είσοδό του στην κάτω βουλή της Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά, αύξησε το ποσοστό του σε 10%, με το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το ριζοσπαστικό κόμμα Αριστερά να βρίσκονται αμφότερα στο 9%.

Το ποσοστό των Πρασίνων εμφανίζεται στο 8%.

Δεύτερη δημοσκόπηση του δικτύου ZDF δείχνει πως το κόμμα της Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών, παραμένει σταθερά πρώτο με ποσοστό 36%, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθεί με 21,5%, ενώ στην τρίτη θέση "παγιώνεται" το ευρωσκεπτικιστικό "Αfd" με 11%. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι "Ελεύθεροι Δημοκράτες" με 10%. Εκτός από το κόμμα του Σουλτς και η Αριστερά (Die Linke) μετράει τις πληγές της, με ποσοστό 8,5%. Έπονται οι Πράσινοι με 8%.

Μια τρίτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, δείχνει την ένωση των χριστιανικών κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) να χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου στα τέλη Αυγούστου και να υποχωρεί στο 36%.

Ίδια ποσοτική μείωση παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που καταποντίζονται στο 22%.

Γερμανικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η Μέρκελ προηγείται με 36% έναντι 22% του Σουλτς. Οριακά διψήφιο ποσοστό φαίνεται να κατακτά το ξενοφοβικό AfD

Μάχη για την τρίτη θέση

Σκληρή συνεχίζει να είναι την ίδια ώρα η μάχη για την τρίτη θέση που έχει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης και την οποία φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα. Τα ποσοστά τους παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς αυξομειώσεις με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται συχνά στην τρίτη θέση. Εξαίρεση αποτελεί μάλλον το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν στην τελευταία θέση.

Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) σκαρφαλώνουν στο 9%, κατά δυο μονάδες ενισχύεται το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 10% εξακολουθεί να αποσπά διψήφιο ποσοστό, ενισχυμένο κατά μια μονάδα και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 10% ενώ οριακή αύξηση (+0,5%) παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που διαμορφώνονται στο 8%.

Επισφαλής ο "Μεγάλος Συνασπισμός"

Ο "Μεγάλος Συνασπισμός" των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς οδεύει προς... διάλυση, καθώς δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Γερμανίδα καγκελάριος κατεβαίνει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ισχυρά ποσοστά αποδοχής και προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σουλτς.

Ειναι και το ότι ο Σόιμπλε θέλει οπωσδήποτε να μπει στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό και το FDP (Φιλελεύθεροι) του Κρίστιαν Λίντνερ. Ο τελευταίος συνεχίζει να προτείνει (προσωρινή) έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους -μια πρόταση που έχει κάνει κατά και καιρούς και ο ίδιος ο Σόιμπλε.

Όπως σχολίασε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Γενς Χάκε:«Ίσως η χώρα να 'παραβολεύτηκε' με τον μεγάλο συνασπισμό. Αυτό που τη δεκαετία του 1960 θεωρούνταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν υπήρχε παράλληλα και μια πραγματικά αποτελεσματική εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια συναινετική πραγματικότητα. Τα οκτώ από τα τελευταία δώδεκα χρόνια κυβέρνησε ο μεγάλος συνασπισμός και γι΄ αυτό είναι φυσικά δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες να παρουσιάσουν μια πραγματική εναλλακτική επιλογή, διότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα το SPD ήταν συνυπεύθυνο, συνυπογράφοντας την ακολουθούμενη πολιτική».

Όπως προοιωνίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πλέον είναι εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να συνεργαστούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Το φλέγον ερώτημα: με ποιούς θα συγκυβερνήσει η Μέρκελ;

Αν θεωρήσουμε το σενάριο της συμμαχίας με τους νυν κυβερνητικούς της εταίρους ως μακρινό, τότε τα σενάρια ειναι δυο: η Μέρκελ είτε θα κάνει συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, είτε με τους κεντροαριστερούς Πράσινους.

Όπως σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η πιο πιθανή εκδοχή είναι η πρώτη -κι αυτή που αφορά και στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια».

Τι θα συμβεί λοιπόν (ότ)αν συγκυβερνήσουν με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ;

Όπως παρατηρεί η DW, η κατάσταση αυτή συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την τέταρτη θητεία της Άγκελα Μέρκελ καθώς οι Φιλελεύθεροι καθιστούν σαφές ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα ζητήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και μέλος του προεδρείου του κόμματος δήλωσε: «Σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ταχθούμε υπέρ αυστηρότερων κανόνων στην Ευρωζώνη. Διότι όπως ζητάμε από τους πολίτες να τηρούν τους νόμους, έτσι και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Λάμπσντορφ ζήτησε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία εφήρμοσαν με συνέπεια δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες». Αντίθετα, όπως σημειωσε, «στην Ελλάδα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος την τελευταία εξαετία» και «κατά συνέπεια η χώρα θα έπρεπε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης με τη βοήθεια της Ε.Ε.».

Ο ευρωβουλευτής του FPD εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η έξοδος από το ευρώ «θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της και θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Στο προεκλογικό πρόγραμμα των Φιλελευθέρων, όπως μεταδίδει η Deutche Welle προβλέπεται μια συντεταγμένη έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε.. Παράλληλα οι Φιλελεύθεροι ζητούν μια διαδικασία συντεταγμένης πτώχευσης κρατών εντός Ευρωζώνης. «Σε αντίθεση με μια άτακτη χρεοκοπία, οι δανειστές αποκτούν με τον τρόπο αυτό δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα δεν στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στις αγορές», υποστηρίζουν.

Ολοι οι πιθανοί συνδυασμοί κυβέρνησης συνασπισμού
Ολοι οι πιθανοί συνδυασμοί κυβέρνησης συνασπισμού

Φοβάται την ακροδεξιά η Μέρκελ και καλεί τους Γερμανούς να ψηφίσουν

Οι φόβοι πως η απάθεια των ψηφοφόρων στη Γερμανία μπορεί να δώσει ώθηση στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της Κυριακής έκαναν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον κύριο αντίπαλό της, τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, να απευθύνουν έκκληση προς τους υποστηρικτές τους τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικές εκστρατείας για να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν σχεδόν αναπόφευκτη μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ και είναι απογοητευμένοι από μια πομπώδη προεκλογική εκστρατεία, οι υπεύθυνοι για τις δημοσκοπήσεις λένε πως η συμμετοχή μπορεί να είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GMS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυτοί που σχεδιάζουν να μην ψηφίσουν ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 34%, περισσότεροι από το 29% που δεν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές το 2013.

«Το αίτημά μου προς όλους είναι να ψηφίσουν και να ψηφίσουν τα κόμματα αυτά που προσυπογράφουν 100% το σύνταγμά μας», δήλωσε σήμερα η Μέρκελ στον ραδιοσταθμό MDR, υπονοώντας αρνητικά την AfD, την οποία μερικοί σχολιαστές παρομοιάζουν με τους Ναζί το Χίτλερ.

Μερικά από τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχουν καλέσει τους Γερμανούς να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας για την εποχή των Ναζί, ενώ το κόμμα έχει πληγεί από διενέξεις για άρνηση του Ολοκαυτώματος, που είναι έγκλημα στη Γερμανία.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Μέρκελ, την οποία οι Γερμανοί εμπιστεύονται για να υψώσει το ανάστημά της σε απρόβλεπτους ηγέτες στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία, πρόκειται να νικήσει, η μορφή που θα έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός της παραμένει ανοικτή.

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε πως μια χαμηλή συμμετοχή μπορεί να δώσει ώθηση στην AfD, η οποία έχει κερδίσει δημοτικότητα επικεντρώνοντας στη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, λέγοντας «πως όλα εξακολουθούν να είναι δυνατά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 08:32

Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως 14 Φεβρουαρίου - Κλειστά σχολεία, υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς την εργασία.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 19 Ιαν 2021 | 17:03

Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

H ομοσπονδιακή της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 12:37

Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου: Κλειστά σχολεία και υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Κορονοϊος - Γερμανία: Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και απόλυτο lockdown της κοινωνίας, συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς επιστήμονες.

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 17 Ιαν 2021 | 10:12

Επιστρέφει στη Ρωσία ο Ναβάλνι - Ετοιμάζεται να τον συλλάβει ο Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία παρά την απειλή για σύλληψή του.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ CDU 17 Ιαν 2021 | 09:25

Αρμιν Λάσετ: Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν διάδοχος της Μέρκελ - Θα γίνει καγκελάριος;

Η νίκη του Άρμιν Λάσετ και το αύριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

ΜΕΣΩ TWITTER 16 Ιαν 2021 | 19:18

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Άρμιν Λάσετ για την εκλογή του στην ηγεσία του CDU

Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης", αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΤΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 12:45

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο διάδοχος της Μέρκελ - Εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες στο συνέδριο του CDU ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους. Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς, που είχε στην στήριξη του Σόιμπλε, έλαβε 466 ψήφους.

ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 16 Ιαν 2021 | 10:34

Γερμανία: Το συνέδριο του CDU εκλέγει τον διάδοχο της Μέρκελ - Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι

Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μέσα από το πρώτο εξ ολοκλήρου διαδικτυακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.