Το ελληνικό αντίο στην Άνγκελα Μέρκελ: Από το "go back" μέχρι το "Μέρκελ θα λέτε και θα κλαίτε"

Για κανέναν απερχόμενο ηγέτη δεν έχουν γίνει τόσα αφιερώματα στον ελληνικό Τύπο, δεν έχουν γραφτεί τόσα άρθρα, δεν έχουν ετοιμαστεί τόσοι αποχαιρετισμοί, όσα για την Άνγκελα Μέρκελ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αυτές τις μέρες στους διαδρόμους της ελληνικής Βουλής οι γερμανικές εκλογές είναι ένα βασικό θέμα συζήτησης. Παρά το γεγονός ότι το θρίλερ με τα μνημόνια έχει τελειώσει από το 2018, παρά το γεγονός ότι η ζόρικη και αλλόκοτη εμπειρία της πανδημίας έχει επισκιάσει σχεδόν τα πάντα, το ενδιαφέρον για το ποιος θα κυβερνήσει στο Βερολίνο, ποιος θα είναι το επόμενο άτυπο αφεντικό της Ευρωζώνης είναι τεράστιο.

Με τις προτιμήσεις να ξεπερνούν τα κομματικά στεγανά, σε αντίθεση με τις εκλογές σε άλλες χώρες. Δεν είναι αυτονόητο, για παράδειγμα, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να μην στέλνουν τις ευχές τους στον ομοϊδεάτη τους Άρμιν Λάσετ, καθώς το ζητούμενο είναι η μόνιμη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος έχει αποκλείσει.

Το ελληνικό αντίο στην Άνγκελα Μέρκελ: Από το "go back" μέχρι το "Μέρκελ θα λέτε και θα κλαίτε"

Ωστόσο - κι αυτό είναι ασυνήθιστο- το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται πρωτίστως σ’ αυτό που έρχεται, αλλά σ’ αυτήν που φεύγει. Για κανέναν απερχόμενο ηγέτη δεν έχουν γίνει τόσα αφιερώματα στον ελληνικό Τύπο, δεν έχουν γραφτεί τόσα άρθρα, δεν έχουν ετοιμαστεί τόσοι αποχαιρετισμοί, όσα για την Άνγκελα Μέρκελ. Ούτε καν για τον Μπάρακ Ομπάμα, που φρόντισε να περάσει από την Ακρόπολη το 2016, πριν αποχωρήσει οριστικά από τον Λευκό Οίκο. Άλλωστε και ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει τα... κλειδιά του ελεύθερου κόσμου στα χέρια της Μέρκελ- κι όχι του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καγκελάριος που αγαπούσαμε να μισούμε

Αγαπητή δεν ήταν ποτέ η Μέρκελ στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπόρεσαν να της συγχωρήσουν την απροθυμία της να δράσει εγκαίρως όταν ξέσπασε η ευρωκρίση, καθώς είχε πάντα στο μυαλό της την επόμενη τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία. Αυτές τις καθυστερήσεις οι άνθρωποι στην Ελλάδα τις πλήρωσαν ακριβά - και γι’ αυτό κατηγορούν τη χαλκέντερη καγκελάριο δεξιοί και αριστεροί, συστημικοί και "αγανακτισμένοι”. Το μόνο που έκανε τη Μέρκελ να φαντάζει κάποιες στιγμές συμπαθητική στα μάτια των κοινών θνητών, στο απόγειο της ευρωκρίσης, ήταν η σύγκριση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που οι περισσότεροι Έλληνες δεν αποδέχθηκαν ποτέ από την ημέρα που ανέλαβε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών - και ατύπως τα ηνία του Eurogroup.

Διαβάστε Επίσης

Στο πολιτικό επίπεδο, πάλι, όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί που συνυπήρξαν με την Άνγκελα Μέρκελ - κι ήταν πολλοί - θέλησαν να βρουν έναν τρόπο επικοινωνίας μαζί της, με τον Αντώνη Σαμαρά να το προσπαθεί το 2014 πιο σκληρά απ’ όλους και να παίζει το χαρτί του αριστερού κινδύνου. Ένα χαρτί που έχει παίξει επανειλημμένα και η Μέρκελ, τελευταία φορά μάλιστα κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία της στη γερμανική Βουλή στο τέλος Αυγούστου. Κι όμως την καλύτερη σχέση την έχτισε η Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτόν που προεκλογικά έλεγε "Go back μαντάμ Μέρκελ”. Εν μέρει διότι, παρά τις έντονες πολιτικές διαφορές τους, ταίριαξε η προσωπική χημεία τους, κάτι που ήταν ορατό από την πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στην καγκελαρία. Αλλά κι επειδή η Μέρκελ είχε αυτή την αναπάντεχα ηρωική στάση απέναντι στους πρόσφυγες το φθινόπωρο του 2015 - κάτι που έκανε τους αριστερούς που τη "μισούσαν" να της βγάλουν το καπέλο, τουλάχιστον για το σύντομο διάστημα που επέμεινε στην πολιτική του καλωσορίσματος κόντρα στις πιέσεις του κόμματός της.

Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς την κλασική αλαζονεία

Καθώς έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις στον ελληνικό Τύπο για τη Μέρκελ, σχεδόν όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι μια προσγειωμένη γυναίκα, που ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό πατάτες - και το εκτιμούν. Ξέρουν ακόμη ότι είναι μια ισχυρή πολιτικός, που διαπραγματεύεται μέχρι τελικής πτώσεως, που επιδιώκει συμβιβασμούς, προς το συμφέρον της χώρας της βεβαίως. Ξέρουν ότι δεν είναι φιλάρεσκη κι έχουν ακούσει ότι δεν είναι αλαζονική. Βέβαια αυτή είναι η εμπειρία των Γερμανών από τη Μέρκελ, όχι των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κάπως διαφορετική αλαζονεία από την αρχή της κρίσης, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για πρώτη φορά ο Γιώργος μιλά για τις Κάννες

Η Μέρκελ, πριν κόψει το 2011 μαζί με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τα φτερά του Παπανδρέου στις Κάννες, είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα. Κάτι σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, κατά προτίμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο που η Μέρκελ αποφάσισε να αναθέσει τον ευαίσθητο αυτό ρόλο στον Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, έναν πολιτικό που σύντομα έγινε για τους Έλληνες η ενσάρκωση του "άσχημου Γερμανού”, χωρίς να νοιαστεί εάν αυτή η επιλογή της θα έθιγε πολλούς, επιβαρύνοντας περαιτέρω το αντιγερμανικό κλίμα. Η κυρίαρχη ερμηνεία τότε στην Ελλάδα ήταν ότι η Μέρκελ απλά προσπάθησε να ξεφορτωθεί έναν όχι ιδιαίτερα αγαπητό υφυπουργό της κυβέρνησής της, και τον έστειλε στους... υπηκόους της του Νότου.

Η ευρωπαϊκή υπέρβαση της Μέρκελ

Όταν εκείνο το σκληρό καλοκαίρι του 2015 η Μέρκελ φρέναρε τον Σόιμπλε, που ήθελε να σπρώξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, πολλοί στην Ελλάδα είδαν στη στάση της καγκελαρίου την προσπάθεια να διατηρήσει τη συνοχή της Ε.Ε. Και μίλησαν για τη "μεγάλη Ευρωπαία''. Ωστόσο, οι πεπεισμένοι ευρωπαϊστές τής καταλογίζουν ότι όλα αυτά τα 16 χρόνια δεν είχε όραμα για την Ευρώπη και ότι δεν έκανε τίποτε για να την πάει ένα βήμα μπροστά, παρά το γεγονός ότι για το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας της ήταν με απόσταση η πιο ισχυρή ηγέτιδα της Ένωσης.

Η Μέρκελ δεν πάτησε ποτέ το γκάζι και το περιβόητο "βήμα- βήμα'' της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αποδείχθηκε πολλές φορές τουλάχιστον αντιπαραγωγικό. Μόνο η τελευταία της στροφή, η στήριξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης απέναντι στις συνέπειες της κορωνοκρίσης, αντιμετωπίζεται και στην Ελλάδα ως μια πολύ σημαντική συμβολή στην Ευρώπη. Ο φόβος το 2020 ήταν ότι η Μέρκελ θα στοιχιζόταν με τους "φειδωλούς” του Βορρά, αλλά τον τελευταίο χρόνο της στην καγκελαρία έκανε τη μεγάλη υπέρβαση. Με τους κυνικούς να επισημαίνουν μετά από αυτό στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι "Μέρκελ θα λέτε και θα κλαίτε''.

Πηγή: dw.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΥΠΕΡΟΧΟ 02 Οκτ 2021 | 20:13

Γερμανία: Εκαναν τη Μέρκελ... λούτρινο αρκουδάκι και έχει γίνει ανάρπαστο [εικόνες - βίντεο]

Η Άγκελα Μέρκελ αποχωρεί. Μένει όμως το αρκουδάκι με τα χαρακτηριστικά της για να θυμίζει τα 16 χρόνια που πέρασε ως καγκελάριος από την πολιτική της Γερμανίας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 29 Σεπ 2021 | 10:32

Γερμανία - Ανάλυση Deutsche Welle: Γρίφος η πολιτική της νέας κυβέρνησης για κλίμα, μεταναστευτικό, οικονομία

Νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μπορεί να σηματοδοτήσει η συμμετοχή των Πρασίνων στη γερμανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΙΔΙΑ 27 Σεπ 2021 | 16:24

Άνγκελα Μέρκελ: Η αστρονομική σύνταξη που θα λάβει, τα κέικ δαμάσκηνου και η "δεύτερη καριέρα"

Τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας;

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

27 Σεπ 2021 | 12:50

Εκλογές στη Γερμανία: Ο Σόλτς θέλει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP

Ο Ολαφ Σολτς θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP

ΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ 27 Σεπ 2021 | 11:43

Γερμανικές εκλογές: 'Εχω εντολή για να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης, δηλώνει ο Ολαφ Σολτς

"Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση", ανέφερε ο νικητής των γερμανικών εκλογών Όλαφ Σολτς.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ 27 Σεπ 2021 | 11:42

Γερμανικές εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν, αλλά ο δρόμος μέχρι την Καγκελαρία είναι μακρύς - Ολα τα σενάρια

Η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη φάση με δύσκολες διαβουλεύσεις, για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση.

«ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΥΜΝΗΤΗ ΤΗΣ» 27 Σεπ 2021 | 09:35

"Αγαπητέ Αλέξη...": Η επιστολή Βαρουφάκη που κλείνει την πόρτα στη συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ

"Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου", λέει ο Γ. Βαρουφάκης στον Αλ. Τσίπρα με αφορμή άρθρο του για την Μέρκελ στην γερμανική Zeit.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 27 Σεπ 2021 | 07:53

Γερμανικές εκλογές: Γιατί Φιλελεύθεροι και Πράσινοι έχουν ρόλο ρυθμιστή

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τα δύο κόμματα που προτιμούν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι στη Γερμανία, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

«ΓΡΙΦΟΣ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Σεπ 2021 | 06:43

Γερμανικές εκλογές: Οριστική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς - Προς κυβέρνηση "Φανάρι" ή "Τζαμάικα"

Στις 2 μονάδες η διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών από τους Χριστιανοδημοκράτες - 8 μονάδες κάτω το CDU από τις εκλογές του 2017 - Θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να "ξεκολλήσει" το SPD.