Γερμανική Αστυνομία: Δεν κάναμε καψόνια σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους ελέγχους της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνικά αεροδρόμια, γι' αυτό και προχωρήσαμε σε άρση ελέγχων στα δικά μας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανική Αστυνομία: Δεν κάναμε καψόνια σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα

Η συνέντευξη στην κεντρική έδρα της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Αστυνομίας (BP), στο Πότσνταμ, είχε προγραμματιστεί για την «καυτή φάση» των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, αλλά οι οιωνοί δεν στάθηκαν ευνοϊκοί.

Ωστόσο, όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, «κάθε εμπόδιο για καλό». Γιατί ο αρχηγός της BP Ντίτερ Ρόμαν μας υποδέχθηκε με καλές ειδήσεις. «Από τις 12 Μαΐου σταματήσαμε τους συστηματικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια, που θα γίνονται πλέον μόνο δειγματοληπτικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τους αποτελεσματικούς ελέγχους στα δικά τους αεροδρόμια.

Γι' αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αποφάσισε να χαλαρώσει τους εδώ ελέγχους ήδη από 1ης Απριλίου. Αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχουμε απέναντι στις ελληνικές αρχές, είμαι ευγνώμων απέναντι στη συνάδελφό μου αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη».

Κύμα αγανάκτησης

Εμπιστοσύνη που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, όταν στις 12 Νοεμβρίου του 2017, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ενημέρωνε τις Βρυξέλλες ότι με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν επανέφερε τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα, και στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Ο λόγος; «Διαπιστώσαμε 500 παράτυπες εισόδους πολιτών, σχεδόν αποκλειστικά από τρίτες χώρες, στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2017 σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Το ίδιο διάστημα σε ελέγχους σε ελληνικά αεροδρόμια καταγράφηκαν 3.000 αντίστοιχες περιπτώσεις, κάτι που επιβεβαίωσε τους φόβους μας για ύπαρξη γκρίζας ζώνης». Η επιβολή εξονυχιστικών ελέγχων προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην Ελλάδα. Υπήρξαν μαρτυρίες επιβατών που έκαναν λόγο για μια ταπεινωτική Οδύσσεια, με μεταφορά τους σε άλλο χώρο, πολλές φορές εκτός Σένγκεν, στην αρχική φάση των ελέγχων όταν και οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι, για ουρές και ταλαιπωρία. Για κυριολεκτικές ανακρίσεις του τύπου «πόσα χρήματα έχεις πάνω σου» ή «που θα μείνεις» ή γιατί «ταξιδεύεις χωρίς τον σύζυγό σου». Υπήρχαν πολλοί Έλληνες που περιέγραψαν τα όσα έζησαν σε αυτούς τους ελέγχους με τη λέξη «καψόνι».

Σε αυτόν τον ψόγο ο Ντίτερ Ρόμαν απαντά με ένα παράδειγμα από τους κυκλοφοριακούς ελέγχους. «Όταν ένας αστυνομικός κάνει αλκοτέστ για να πιάσει οδηγούς υπό επήρεια οινοπνεύματος, το 95% των οδηγών δεν έχουν καταναλώσει οινόπνευμα. Το ίδιο ισχύει και για τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Εκείνο, στο οποίο στρέφεται η προσοχή μας κατ' ουσίαν είναι σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για να εισέλθουν στη Γερμανία, και όχι πολίτες της ΕΕ, και ούτε κατά διάνοια Έλληνες πολίτες. Σε καμιά στιγμή δεν περιορίστηκε η ελεύθερη διακίνηση πολιτών από την ΕΕ. Δεν κάναμε καψόνια στους Έλληνες επιβάτες, είναι λανθασμένη αυτή η υποκειμενική εντύπωση. Εξ' άλλου, οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας παρατείνονται για άλλους 6 μήνες. Αλλά κανείς Αυστριακός δεν αισθάνεται ότι υφίσταται καψόνι κατά τους ελέγχους. Βοηθάμε την Ελλάδα όσο καμιά άλλη χώρα».

«Έχουμε υπό έλεγχο από κοινού το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων»

Προβληματίζει τον Ντίτερ Ρόμαν τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αίρει τους περιορισμούς στη διακίνηση μελλοντικών μεταναστών και προσφύγων στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω με αποτέλεσμα να μπορούν να κινηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Βέβαια, η ελληνική πλευρά τον ενημέρωσε ότι έχει ακολουθήσει απόφαση της υπηρεσίας ασύλου, η οποία επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς περιορισμού μετακινήσεων των αιτούντων διεθνούς προστασίας στα ελληνικά νησιά. «Φυσικά και παραμένει στη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών η μεταφορά ευπαθών ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα», διευκρίνισε στη DW. «Αλλά σε περίπτωση που καταγραφεί αύξηση εισόδων από μη ευπαθή άτομα, είμαστε υποχρεωμένοι να ξανασκεφτούμε την επαναφορά μεθοριακών ελέγχων. Σύμφωνα με τη δική μου ενημέρωση οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις προκειμένου να προστατεύσουν επαρκώς την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων στο τόπο όπου πρωτοήλθαν».

Η αύξηση και πάλι του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αλλά και στον Έβρο είναι η επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζου από κοινού οι δύο αστυνομικές αρχές. Συμπίπτει με τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, που το τουριστικό κύμα από και προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια είναι τεράστιο. Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. «Έχουμε υπό έλεγχο από κοινού το πρόγραμμα πτήσεων και συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική αστυνομία, πάντα βέβαια με τη συμβουλευτική στήριξη της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Αστυνομίας» αρκέστηκε να πει μη θέλοντας να αποκαλύψει τι μέτρα έχουν αποφασιστεί να ληφθούν. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι, όπως και στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα ενισχυθεί η παρουσία Ελλήνων αστυνομικών και θα τοποθετηθούν ενδεχομένως και Γερμανοί αστυνομικοί ως σύνδεσμοι και στα αεροδρόμια τουριστικών ελληνικών νησιών.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που δημοσιεύει κάθε τόσο η εφημερίδα Bild για εμπόριο γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, γερμανικών και άλλων, ανάμεσα σε πρόσφυγες με επίκεντρο το κέντρο της Αθήνας, ο Ντίτερ Ρόμαν δεν εντυπωσιάζεται. «Το φαινόμενο της κατάχρησης και παραχάραξης ταξιδιωτικών εγγράφων είναι τόσο παλαιό, όσο και η ύπαρξη εγγράφων. Το πολεμάμε από τότε. Κανείς που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο, δεν μπορεί να σας πει ότι αιφνιδιάζεται. Επιτρέψτε μου όμως, να μην σας αποκαλύψω τα μέτρα που λαμβάνουμε, ακόμη κι αν πρόκειται προς τη Deutsche Welle».

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφίες: epa

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΣΤΙΣ ΗΠΑ 02 Ιαν 2022 | 17:27

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε καραντίνα χιλιάδες πιλότοι και εργαζόμενοι σε αεροπορικές - Ακυρώθηκαν 3.000 πτήσεις

Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας της έξαρσης του αριθμού των μολύνσεων από την Όμικρον.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ 02 Ιαν 2022 | 09:10

ΗΠΑ: Χάος στα αεροδρόμια - Ακυρώθηκαν 2.600 πτήσεις λόγω μετάλλαξης Όμικρον και κακοκαιρίας

Πιλότοι και εαροδυνοδοί απουσιάζουν από τις θέσεις τους καθώς μολύνθηκαν από κορονοϊό. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ακυρώσεις πτήσεων.

ΑΠΟ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 01 Ιαν 2022 | 17:19

ΗΑΕ: "Μπλόκο" στους ανεμβολίαστους - Δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πρόκειται να απαγορεύσουν στους ανεμβολίαστους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ Η ΕΥΡΩΠΗ 27 Δεκ 2021 | 15:17

Μετάλλαξη Όμικρον: Ακυρώθηκαν 2.100 πτήσεις τις τελευταίες ώρες - Σε καραντίνα εκατοντάδες εργαζόμενοι και πιλότοι

Πάνω από 2.100 πτήσεις ακυρώθηκαν και πάλι σήμερα από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Δεκ 2021 | 18:59
ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ 26 Δεκ 2021 | 08:41

Χάος στα αεροδρόμια: Περίπου 6.300 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλο τον κόσμο τα Χριστούγεννα λόγω Ομικρον

Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στον κορονοϊό.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 25 Δεκ 2021 | 12:15
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 24 Δεκ 2021 | 19:41

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον καθηλώνει τα αεροπλάνα - Περισσότερες από 3.000 πτήσεις παγκοσμίως ακυρώθηκαν

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν περισσότερες από 3.000 πτήσεις κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον

ΣΤΟΝ... ΑΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ 24 Δεκ 2021 | 09:42

ΗΠΑ - DELTA και United Airlines ακυρώνουν 190 πτήσεις για τα Χριστούγεννα - Με κορονοϊό το προσωπικό τους

Οι αεροπορικές εταιρείες United Airlines και Delta Air Lines ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις την παραμονή των Χριστουγέννων, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 22 Ιαν 2022 | 09:48

Χαμός σε αεροπλάνο των ΗΠΑ: Ιρλανδός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και... κατέβασε το εσώρουχό του

Ο άνδρας αρνούνταν να φορέσει μάσκα και επιτέθηκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΞ 22 Ιαν 2022 | 00:19

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία: "Αν μας αγνοήσετε θα έχετε τις πλέον σοβαρές συνέπειες" - Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Οι εγγυήσεις που ζητά το Κρεμλίνο για Ουκρανία και ΝΑΤΟ.

ΛΟΓΩ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 22:53

Γερμανία: Η Μέρκελ αρνήθηκε πρόσκληση σε δείπνο από τον νέο πρόεδρο του CDU

Η σχέση του Μερτς με την Μέρκελ υπήρξε από παλιά τεταμένη, καθώς ήταν εκείνη που είχε επικρατήσει στην εσωκομματική διαμάχη για να γίνει αργότερα Καγκελάριος.