Γερμανικός Τύπος για αυστριακές εκλογές: Τέλεια δεξιά ολίσθηση

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία μονοπωλεί σήμερα τον γερμανικό Τύπο ο οποίος επιχειρεί να αποτυπώσει τις επερχόμενες εξελίξεις αλλά και τις επιπτώσεις στην ΕΕ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανικός Τύπος για αυστριακές εκλογές: Τέλεια δεξιά ολίσθηση

Το αποτέλεσμα των εκλογών στηn Aυστρία μονοπωλεί σήμερα τον γερμανικό Τύπο ο οποίος επιχειρεί να αποτυπώσει τις επερχόμενες εξελίξεις αλλά και τις επιπτώσεις σε ΕΕ και Βιέννη μετά τη νίκη του ηγέτη των συντηρητικών Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος στα 31 του χρόνια θα γίνει ο πιο νέος ηγέτης στην ΕΕ.

Οι επικριτές του Κουρτς υποστηρίζουν ότι η άνοδος του έγινε με την υιοθέτηση διχαστικής ατζέντας υπαγορευμένης από εθνικισμό. Καθ 'όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, υπενθύμιζε σταθερά στους ψηφοφόρους τον ρόλο του στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι συντηρητικοί κερδίζουν με το 31,4% των ψήφων. Σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιά δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση και όλα θα κριθούν όπως φαίνεται από τις επιστολικές ψήφους. Οι κεντροαριστεροί (SPÖ) του καγκελάριου Κερν, υποχωρούν στη δεύτερη θέση με 26,9% των ψήφων, ενώ η άκρα δεξιά με το FPÖ 26,%. Το αποτέλεσμα των 800 χιλιάδων επιστολικών ψήφων θα ανακοινωθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Η εφημερίδα Die Zeit κάνει λόγο για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία - κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών.

«Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό - παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2018 - και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει:

«Στην Αυστρία έρχεται τώρα πιθανότατα μια συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωπικό φαν κλαμπ του Κουρτς, και στους Ελεύθερους. Θεωρητικώς πάντως θα ήταν, με βάση τους αριθμούς, δυνατή και μια συνέχιση - αντίστροφα - του συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, ωστόσο κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου έγινε σαφές ότι οι δύο παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής ο ένας για τον άλλον. Σε κάποιες τηλεοπτικές αντιμαχίες των δύο υποψηφίων καγκελάριων ήταν ορατή ακόμη και μια φυσική αποστροφή μεταξύ τους», γράφει η Die Zeit.

«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη.

«Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ - χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρον ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Γιατί δεν έχουμε κι εμείς έναν τέτοιον;», διερωτάται η Bild και αναλύει την πορεία του Σεμπάστιαν Κουρτς προς την Καγκελαρία, ενώ εκτιμά ότι αν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε γίνει αντικαγκελάριος, η Βιέννη θα ψυχρανθεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ηγέτης της λαϊκιστικής δεξιάς έχει χαρακτηρίσει την Άγγελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», λόγω της «εγκληματικής προσφυγικής πολιτικής» της, ενώ τάσσεται στο πλευρό του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς και επαινεί τους Βρετανούς για το Brexit.

«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους».

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για την Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Συμμερίζεται πολλές από τις θέσεις του ούγγρου δεξιού λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν. Ο Κουρτς, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών στην Βιέννη, θα επιδιώξει προσέγγιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία), οι οποίες στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν σχηματίσει μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών», προσθέτει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ 29 Σεπ 2020 | 14:58

Νέο αεροδρόμιο Βερολίνου: Πώς οι Γερμανοί βγήκαν εκτός προγράμματος - "Γίναμε περίγελος" [Εικονες]

"Εμείς, οι Γερμανοί μηχανικοί, ντρεπόμαστε", δήλωσε για το νέο αεροδρόμιο Βερολίνου ο επικεφαλής.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ 29 Σεπ 2020 | 13:00

Αυστρία: Σάλος από τις δηλώσεις του ακροδεξιού Χόφερ - "Το Κοράνι είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό"

"Δεν φοβάμαι τον κορονοϊό, ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος. Το Κοράνι, αγαπητοί μου, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό", σημείωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ 28 Σεπ 2020 | 22:54

Κορονοϊός - Γερμανία: Σε καραντίνα 950 άτομα έπειτα από πάρτι γενεθλίων – Βρέθηκαν ήδη 36 κρούσματα

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας όπου ένα πάρτι γενεθλίων έβαλε σε καραντίνα 950 άτομα

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 28 Σεπ 2020 | 14:45

Μέρκελ: Πολύ ανήσυχη με τον κορονοϊό στη Γερμανία- "Τα Χριστούγεννα θα έχουμε 20.000 κρούσματα την ημέρα"

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει η Ανγκελα Μέρκελ για την εξέλιξη του κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Χριστούγεννα θα έχει η χώρα 20.000 κρούσματα την ημέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 09:55

Ερντογάν: Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με τα "θέλω" του - Αυτές είναι οι αξιώσεις του

Ο Ερντογάν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του.

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» 27 Σεπ 2020 | 09:39

Νοϊρούπιν: Η γερμανική πόλη που θέλει να ανοίξει τις πόρτες της σε μετανάστες από την Ελλάδα

Οι κάτοικοι συγκινήθηκαν από τις εικόνες των μεταναστών που κοιμούνταν στην άσφαλτο μετά την πυρκαγιά στη Λέσβο.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Σεπ 2020 | 19:08

Κορονοϊός - Γερμανία: Ελπίδες από τον "παθητικό" εμβολιασμό με αντισώματα

Επιστήμονες στη Γερμανία απομόνωσαν "πολύ αποτελεσματικά" αντισώματα κατά του κορονοϊού που μπορούν να χρησιμεύσουν για "παθητικό" εμβολιασμό

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 20:33

Φρικτές αποκαλύψεις στη Γερμανία: Γιατρός νάρκωνε και βίαζε ασθενείς

Η αστυνομία της Γερμανίας βρήκε στο σπίτι του γιατρού βίντεο με τις γυναίκες που είχε βιάσει

"ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ" 23 Σεπ 2020 | 09:05

Υπόθεση Μαντλίν: Σημαντικές ενδείξεις ότι είναι νεκρή, λέει ο Γερμανός εισαγγελέας

Όταν ο εισαγγελέας ρωτήθηκε εάν υπήρχαν στοιχεία ότι η Madeleine είναι νεκρή, ο κ. Wolters απάντησε: "Ναι".

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 22 Σεπ 2020 | 12:31

Κορονοϊός: 38 τα υποψήφια εμβόλια που εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται σε επαφή από τις αρχές του Σεπτεμβρίου με 38 παρασκευαστές εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 22 Σεπ 2020 | 09:19

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για παραβίαση του εμπάργκο εμπορίου όπλων στη Λιβύη

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping και η Sigma Airlines.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.