X

Γερμανός ΥΠΕΣ: Δεν είναι τρομερή επιβάρυνση για την Ελλάδα οι πρόσφυγες

Θερμά λόγια και ακόμη θερμότερη συνηγορία για την χρηματοδοτική ενίσχυση της Αγκυρας για να κρατήσει πρόσφυγες από γερμανούς αξιωματούχους.

Γράφει: TheToc team

Την «αξιοπρόσεκτη» προσφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό επέλεξε να εξάρει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κρίνοντας πως δεν είναι σπουδαίο πράγμα η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων να φιλοξενεί 25 χιλ. πρόσφυγες με δεδομένη τη βοήθεια που της έχουν δώσει τα άλλα κράτη!

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία.

Για την Ελλάδα αν και αναγνώρισε ότι «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμη δεδομένου,ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Μπορεί να χρειαστούν άλλα 6-7 δις για την Τουρκία

Την ίδια στιγμή ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, δήλωνε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να υπερδιπλασιάσει την οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία για να τη βοηθήσει να κρατήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Γκύντερ Έτινγκερ, υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κάλυψη των εξόδων για τη στέγαση και τροφοδοσία των προσφύγων στην Τουρκία, τα οποία υπολογίζει στα 6 με 7 δις ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά μια ρύθμιση για τους πρόσφυγες από το Χαλέπι που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον εκδοτικό όμιλο FUNKE, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν από εκεί στην Ευρώπη και να κατανεμηθούν στη συνέχεια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.