Γιατί η Πολωνία φλερτάρει πλέον με το Polexit- Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Πολωνία κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου επί του εθνικού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
der layen

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός Polexit βρίσκεται η Πολωνία, αφού το εθνικιστικό κόμμα του Κατσίνσκι αμφισβητεί την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου επί του εθνικού, που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η κρίση ξεκίνησε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και που αποφάσισε ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συμβάσεων, είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της Πολωνίας.

Ο ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Βαρσοβία για την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων επιβλήθηκε ήδη ως κεντρικό θέμα στην ήδη βεβαρυμένη ατζέντα της διήμερης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες

Σε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε ήδη την ενεργειακή κρίση, την διαχείριση της πανδημίας, τη μετανάστευση και τις προβληματικές σχέσεις με την Λευκορωσία προστέθηκε η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας - προσκείμενου στο κυβερνών υπερσυντηρητικό εθνικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) - το οποίο κήρυξε στις 7 Οκτωβρίου ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών ασύμβατα με το Σύνταγμα της Πολωνίας.

Η απόφαση καταγγέλθηκε ως μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της υπεροχής της ευρωπαϊκού δικαίου, αρχής που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και κατά της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκάλεσε έντονους διαξιφισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Βαρσοβίας, και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος έφθασε στο Στρασβούργο για να καταγγείλει τον εκβιασμό" της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της χώρας του και να υποστηρίξει την "υπεροχή" των εθνικών συνταγματικών έναντι των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδήγησε ορισμένες χώρες της Ενωσης, όπως η Ολλανδία, να ζητήσουν την συζήτηση της κρίσης με την Πολωνία κατά την διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

"Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκφράσουν την ανησυχία τους", δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης υπογραμμίζοντας τους "κινδύνους μετάδοσης" που προκύπτουν από την στάση της Βαρσοβίας.

Διαβάστε Επίσης

Εμμανουέλ Μακρόν: Στοπ στη χρηματοδότηση της Πολωνίας

Μπάιντεν - Μακρόν

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η πρωθυπουργός της Δανίας έχουν την πρόθεση να αποφύγουν η οικονομική συμβολή των χωρών τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να κατευθυνθεί προς κράτη μέλη οι κυβερνήσεις των οποίων παραβιάζουν ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά ορίζονται στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν εφαρμοσθούν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες, "το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πεθάνει".

"Η Πολωνία θέτει εαυτήν σε κίνδυνο...φυσικά, αν δεν λειτουργήσει ο διάλογος, μπορούμε να προσφύγουμε σε διαφόρων ειδών κυρώσεις", προειδοποίησε κατά την προπαρασκευαστική της συνόδου κορυφής συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα, ο Κλεμάν Μπον επανέλαβε την προειδοποίηση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα απόφαση με την οποία θα ζητεί από τις Βρυξέλλες να διακόψει την καταβολή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Βαρσοβία λόγω της παραβίασης των δημοκρατικών αρχών.

Στην συγκυρία αυτή, πολλές διπλωματικές πηγές θεωρούν αδιανόητη την έγκριση του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει μπλοκάρει η Κομισιόν ζητώντας εγγυήσεις για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, η οποία έχει πολλαπλώς πληγεί από την μεταρρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση του PiS.

"Στην σημερινή κατάσταση, δεν βλέπω, πώς η Κομισιόν θα μπορούσε να επικυρώσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης", σχολίασε πηγή της γαλλικής προεδρίας. "Δεν πρόκειται για οικονομικό εκβιασμό (...), αλλά για σεβασμό των θεμελιωδών αρχών, πάνω από τις οποίες είναι οι εγγυήσεις για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".

Η Σουηδία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των χωρών που είναι αποφασισμένες για την λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Βαρσοβίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να επιβάλει τον σεβασμό του κράτους δικαίου και της αρχής της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου. Ωστόσο είναι δύσχρηστα και δύσκολα εφαρμόσιμα, με το δεδομένο ότι τα κράτη μέλη φαίνεται ότι δεν θέλουν να επιδείξουν σπουδή.

Οι ευρωβουλευτές από την πλευρά τους πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλώντας την με δίωξη για να θέσει σε εφαρμογή τον νέο μηχανισμό που επιτρέπει την διακοπή της εκταμίευσης ευρωπαϊκής πόρων προς τις χώρες όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Η εφαρμογή του μηχανισμού στρέφεται κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και την ανεπαρκή αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η Κομισιόν υπόσχεται να στείλει "σύντομα" ειδοποιήσεις στις ενδιαφερόμενες χώρες. Αλλά ορισμένα κράτη μέλη της Ενωσης προτιμούν να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει κατά του μηχανισμού η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη. Η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022.

Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία προτιμούν τον "διάλογο" με την Βαρσοβία. "Το θέμα δεν είναι να μετατραπεί αυτή η σύνοδος κορυφής σε σύγκρουση (...) Δεν περιμένουμε συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας", δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι η Πολωνία δεν πρέπει να απομονωθεί και επιμένει ότι οι "ιδεολογικές" διαμάχες" είναι καλύτερο να επιλύονται στα δικαστήρια.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία επί 16 χρόνια έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής και αυτή πρέπει να είναι η τελευταία της, θα έχει ενδεχομένως τετ-α-τετ συνάντηση με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ωστόσο, θεωρείται ότι η επιρροή της έχει αποδυναμωθεί.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος διορίσθηκε από τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τον ηγέτη του PiS, για να διαχειρισθεί την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ως αγγλόφωνος και πρώην στέλεχος του διεθνούς τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα υπερασπισθεί και πάλι σήμερα ενώπιον των ευρωπαίων συναδέλφων του την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, την τελευταία μίας σειράς πολιτικών αποφάσεων της Βαρσοβίας που μπορεί να κοστίσουν πολλά χρήματα στην Πολωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 12 Νοε 2021 | 18:53

Τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις: Συζήτησαν για συνάντηση με Μπάιντεν

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 11 Νοε 2021 | 13:40

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εισβολή μεταναστών στην Πολωνία, που θυμίζει τα γεγονότα στον Εβρο: Εντελώς απαράδεκτο

Η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας είναι εντελώς απαράδεκτη, σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 10 Νοε 2021 | 10:43

Μαίνεται η κρίση Λευκορωσίας - Πολωνίας για τους μετανάστες: Η Βαρσοβία κατηγορεί τον Πούτιν ως εγκέφαλο

Η Λευκορωσία κατηγορεί την Πολωνία για κακοποίηση τεσσάρων μεταναστών, ενώ η Βαρσοβία δείχνει ως υπαίτιο της κρίσης τον Πούτιν.

ΚΑΚΕΣ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 09 Νοε 2021 | 12:27

Μεταναστευτική κρίση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας: Εγκλωβισμένοι στα σύνορα χιλιάδες άνθρωποι [εικόνες - βίντεο]

Η Πολωνία κατηγορεί την Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει αντιπαράθεση ενθαρρύνοντας μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΖΕΖΟΦ 05 Νοε 2021 | 19:15

Πολωνία: Η περιέργεια...δεν σκότωσε το γάτο - Σώθηκε έχοντας παραμείνει 10 ημέρες παγιδευμένος σε αγωγό

Ένας γάτος στην Πολωνία είχε εγκλωβιστεί μέσα σε έναν αγωγό του δικτύου θέρμανσης από τις 24 Οκτωβρίου

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ VIP ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ 02 Νοε 2021 | 07:29

Τα θλιμμένα δίδυμα του Μονακό: Ζακ και Γκαμπριέλα συνοδεύουν τον πατέρα τους, ενώ η Σαρλίν λείπει ακόμα

Τα δίδυμα πριγκιπόπουλα του Μονακό Ζακ και Γκαμπριέλα κάνουν επίσημη περιοδεία, ως VIP καλεσμένοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η 95ΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΡΧΗΣ 02 Νοε 2021 | 00:05

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παθιασμένο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή - "Η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη" [Βίντεο]

Η βασίλισσα Ελισάβετ απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών - Συγκίνησε η αναφορά στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο

ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 29 Νοε 2021 | 20:39

Μετάλλαξη Όμικρον - Επιχείρηση καθησυχασμού από τον Τζο Μπάιντεν: Οχι σε lockdown ή νέα περιοριστικά μέτρα

Ο Τζο Μπάιντεν επιδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 29 Νοε 2021 | 20:36

Ανήσυχοι οι υπουργοί υγείας της G7: Απειλή η μετάλλαξη Όμικρον - Πολύ μεταδοτική, απαιτεί "επείγουσα δράση"

"Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας παραλλαγής", δήλωσαν για την Όμικρον οι υπουργοί Υγείας της G7.

«ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ» 29 Νοε 2021 | 20:16

Διαψεύδει ο Κάρολος: "Αποκύημα της φαντασίας" το σχόλιο για το χρώμα δέρματος του Άρτσι

Οι υπηρεσίες του πρίγκιπα Καρόλου διέψευσαν ότι ήταν εκείνος που σχολίασε το χρώμα του δέρματος του εγγονού του Άρτσι, γιου του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ

ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ 29 Νοε 2021 | 20:01

Mετάλλαξη Όμικρον: Κυριάρχησε στη Νότια Αφρική σε λιγότερο από δύο εβδομάδες - Αντιπροσωπεύει το 76% των δειγμάτων

Η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε στη Νότια Αφρική σε λιγότερο από δύο εβδομάδες - Η Δέλτα χρειάστηκε μερικούς μήνες

ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ 29 Νοε 2021 | 19:41

Αυτή είναι η καλλονή Ιταλίδα δημοσιογράφος που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά στον "αέρα" από οπαδό [Βίντεο]

Οπαδός της Φιορεντίνα άγγιξε τα οπίσθια της Ιταλίδας Γκρέτα Μπεκάλια, ενώ η ίδια ήταν συνδεδεμένη και συνομιλούσε με τον παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής

29 Νοε 2021 | 19:10

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 10 χώρες

Η Ισπανία και η Σουηδία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών στην Ευρώπη που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον