Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας

Πόσο πρέπει να ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Β. Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας

Είναι μόλις 33 χρονών και πιθανότατα ο νεότερος αρχηγός κράτους παγκοσμίως. Από τον Δεκέμβριο του 2011 που ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα, πολλές από τις ανορθόδοξες αποφάσεις του έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Από το υποχρεωτικό κούρεμα των μαθητών και των φοιτητών της χώρας στα πρότυπα της περίεργης κόμμωσης που ο ίδιος διατηρεί, μέχρι την «εξαφάνιση» υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διαφωνούν μαζί του ή την «μετάθεσή» τους σε σκληρές εργασίες σε ανθρακωρυχεία με στόχο την «ιδεολογική επανεκπαίδευση», ο Κιμ-Γιονγκ Ουν δεν έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Και αν τα παραπάνω δημιουργούν καμιά φορά σε ορισμένους ένα ελαφρό μειδίαμα για τον πρόδηλο παραλογισμό τους, η πραγματικότητα είναι μάλλον ιδιαιτέρως σοβαρή. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο δικτάτορας της Β. Κορέας φέρεται να έχει πλέον στη διάθεσή του μια βόμβα υδρογόνου.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί το καθεστώς, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ο μηχανισμός της βόμβας ήταν κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος. Οι τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές είχαν να κάνουν με ατομικές βόμβες.

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας

Γιατί η παγκόσμια κοινότητα φοβάται τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Πόσο όμως πρέπει να ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα για τις σημερινές εξελίξεις;

«Πολύ», υποστηρίζει το διεθνές σώμα παρατηρητών Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation. «Η σημερινή δοκιμή», ανέφερε η Lassina Zerbo, επικεφαλής του οργανισμού στον Guardian, «είναι μια μεγάλη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Ένα από τα στοιχεία που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς είναι το μέγεθος της βόμβας υδρογόνου που φέρεται να δοκίμασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τότε η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει να φτιάξει μια βόμβα υδρογόνου σε πολύ μικρό μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αντίστοιχων πυραύλων ή εκρηκτικών κεφαλών που θα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και θα μπορούν ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι τη Δύση.

Η σημερινή δοκιμή της βόμβας υδρογόνου αποκάλυψε ωστόσο και τα όρια του τρόπου με τον οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε μέχρι τώρα τη Β. Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε μέσα σε δέκα μόλις χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή να αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της και τούτο παρά τις εγκλήσεις του ΟΗΕ αλλά και την πολιτική αποκλεισμού της χώρας που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον John Delury, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, η πολιτική του προέδρου Ομπάμα προς την Πιονγιάνγκ δεν αναμένεται να αλλάξει στους τελευταίους μήνες της θητείας του. «Από τη μία οι άνθρωποι στην Ουάσινγκτον έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για την πολιτική της “στρατηγικής υπομονής”, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προτείνει μια πειστική εναλλακτική», αναφέρει ο Delury, μιλώντας στον Guardian.

«Σε κάθε περίπτωση, μια τρίτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας επί προεδρίας Ομπάμα καθιστά αρκετά δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η πολιτική του υπήρξε επιτυχής», προσθέτει.

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας - εικόνα 2

Έντονη ανησυχία σε Ανατολή και Δύση

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη γνωστοποίηση της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου, καταδικάζει κάθε ενέργεια παραβίασης των φηφισμάτων του ΟΗΕ και καλεί την Πιονγιάνγκ να σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ειπε πάντως ότι η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου. Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν "μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθούν στενότερα τις κινήσεις της Β. Κορέας. Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε από τη μεριά του ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας

Ενδεικτικό, πάντως, των ανησυχιών που προκάλεσαν οι σημερινές εξελίξεις όχι μόνο στην Ανατολή αλλά και στη Δύση είναι και το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έσπευσε να συγκαλέσει εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να διερευνήσει και να συζητήσει το θέμα.

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας - εικόνα 3

Ο ρόλος της Κίνας

Όπως αναφέρει ο Guardian, μετά τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, η διεθνής κοινότητα είχε στραφεί προς την Κίνα με την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ. Η πρόσφατη ωστόσο επιδείνωση των σχέσεων Κίνας-Β. Κορέας καθιστά σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρκετά απομακρυσμένο.

«Η Κίνα θα υποστηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν θα υπάρξει εξουσιοδότηση για τη χρήση βίας προκειμένου να αφοπλιστεί η Β. Κορέα», αναφέρει στον Guardian, ο D. Pinkston, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ.

Αντίθετη είναι η άποψη του καθηγητή Delury ο οποίος πιστεύει ότι η άσκηση πίεσης από την Κίνα προς την Πιονγιάνγκ μπορεί να έχει αποτελέσματα. «Η διμερής αντίδραση του Πεκίνου είναι πιο σημαντική από τη στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί ένα αποτελεσματικό φόρουμ για την αντιμετώπιση της προβλήματος των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας».

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πάντως, η σημερινή δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί μια συμβολική κίνηση που αποσκοπεί να δείξει ότι ο δικτάτορας της Β. Κορέας είναι έτοιμος να αψηφήσει τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε κάνει βήματα για την προσέγγιση των δύο χωρών.

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ" 05 Δεκ 2021 | 19:40

Γερμανία: Πράσινο φως των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση υπό τον 'Ολαφ Σολτς

Μετά την έγκριση των μελών του SPD στο συνέδριο του Σαββάτου, το 92,2% των σχεδόν 660 μελών του FDP έδωσε το πράσινο φως στη συμμαχία.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 05 Δεκ 2021 | 19:37

CDC: Σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες η μετάλλαξη Όμικρον, όμως το πρόβλημα είναι η Δέλτα

Τουλάχιστον 15 πολιτείες ανακοίνωσαν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ 05 Δεκ 2021 | 19:17

Νέα βίαια επεισόδια στις Βρυξέλλες: Διαδηλωτές πετούν τούβλα στην αστυνομία - "Πεδίο μάχης" η γειτονιά της ΕΕ [Βίντεο-Εικόνες]

Νεά σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, κοντά στη γειτονία που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8000 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 05 Δεκ 2021 | 18:04

Βέλγιο: Με συνθήματα κατά των εμβολίων χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες - Ένταση με την Αστυνομία

"Εμβόλια, όχι ευχαριστώ", "Covid= οργανωμένη γενοκτονία", ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που έγραφαν τα πλακάτ, των διαδηλωτών στους δρόμους των Βρυξελλών.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 05 Δεκ 2021 | 16:57

Σε τεντωμένο σκηνή οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας - Μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων στη ρωσική πλευρά των συνόρων

Αμερικανικoί κύκλοι κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ρεαλιστικό σενάριο ή απλή υστερία, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Ρώσοι;

«ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ» 05 Δεκ 2021 | 14:22

Αυστραλία: Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε η Delphi Bank

Η Delphi Bank εξυπηρετεί τους Έλληνες της Αυστραλίας για πάνω από 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ 05 Δεκ 2021 | 13:09

Βρετανία: 160 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον - Και με επίδειξη αρνητικού τεστ πριν την αναχώρηση η είσοδος στη χώρα

Αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση θα πρέπει να παρουσιάζουν πλέον οι ταξιδιώτες που θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία

ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΑΜΙΑΝΤΟ 05 Δεκ 2021 | 12:51

Άγρια δολοφονία στην Κύπρο: Ομολόγησε ο 32χρονος Σύρος - Βρέθηκαν θαμμένα τα πτώματα των δύο Ρωσίδων στο σπίτι του [Βίντεο]

Ο 32χρονος δράστης πυροβόλησε θανάσιμα τις δύο γυναίκες με κυνηγετικό όπλο - "Λύγισε" στην ανάκριση και ομολόγησε

ΣΤΟ ΦΩΣ «ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» 05 Δεκ 2021 | 09:01

CNN: Απέλυσε τον διάσημο παρουσιαστή Κρις Κουόμο για το ρόλο του στο σεξουαλικό σκάνδαλο του πρωήν κυβερνήτη αδελφού του

Ο Κρις Κουόμο ήταν παρουσιαστής της ειδησεογραφικής εκπομπής του CNN με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 04 Δεκ 2021 | 22:10

Ρωσία - ΗΠΑ: Συνομιλίες Πούτιν - Μπάιντεν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης

"Επιβεβαιώνουμε" ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ 04 Δεκ 2021 | 21:09

Γερμανία – SPD: Ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με Πράσινους, FDP

Για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ακόμη η έγκριση και των άλλων δύο εταίρων.