Follow us

Γιατί ο ρωσικός στρατός κόλλησε στη λάσπη της Ουκρανίας;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η διαβόητη ρωσική στρατιωτική μηχανή "κόλλησε" στην ουκρανική λάσπη.

Ελένη Κορόβηλα
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

Όταν ακόμα πριν τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν συγκέντρωνε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων ενισχύοντάς τους με βαρύ οπλισμό, ένα εύλογο συμπέρασμα ήταν ότι αν το ήθελε, ετοιμαζόταν για "περίπατο" στην Ουκρανία.

Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα του πολέμου, η παγκόσμια κοινότητα είναι μάρτυρας μιας αναπάντεχης εξέλιξης: Ο Πούτιν ναι μεν θέλησε να εισβάλει στην Ουκρανία με μια "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" κατά την φρασεολογία του Κρεμλίνου, αλλά ο στρατός του φαίνεται να έχει "κολλήσει" στη λάσπη της Ουκρανίας.

Ντέβιντ Πετρέους: "Οι Ουκρανοί έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ οι Ρώσοι πολεμούν με κληρωτούς"

Μεταξύ των πιο λεπτομερών αναλύσεων που εντοπίζουν τις αδυναμίες της Ρωσίας είναι η αυτή του απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους στο CNN, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της CIA ενώ ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Πετρέους αφενός επαινεί την αποφασιστικότητα των Ουκρανών: "Αγωνίζονται για την εθνική τους επιβίωση, την πατρίδα τους και τον τρόπο ζωής τους και έχουν το πλεονέκτημα εντός έδρας, γνωρίζοντας το έδαφος και τις κοινότητές τους".

Ο έμπειρος στρατιωτικός βλέπει από την άλλη, ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη Ρωσία τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, οι οποίες ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα μέρος του -το ένα τέταρτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις- αποτελείται από κληρωτούς και όχι από επαγγελματίες στρατιώτες.

Δεν είναι όμως μόνο το νεαρό της ηλικίας των στρατιωτών που μόλις με τα βίας έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική εκπαίδευση που ευθύνεται για αυτή την εικόνα. "Σε κάθε τομέα, οι Ρώσοι, ξεκινώντας από τις εκτιμήσεις πληροφοριών και την κατανόηση του πεδίου μάχης και του αντιπάλου τους, και στη συνέχεια κάθε πτυχή της εκστρατείας, μέχρι τις επιχειρήσεις μικρών μονάδων, έχουν αποδειχτεί θλιβερά ανεπαρκείς", υποστηρίζει ο Πετρέους. Και συμπληρώνει πως "ενώ έχουν έως και 150.000 στρατιώτες που εμπλέκονται στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι σχεδόν αρκετό για να καταλάβουν το Κίεβο, πολύ λιγότερο ολόκληρη τη χώρα".

"Οι Ρώσοι", λέει ο έμπειρος στρατιωτικός "έχουν προβλήματα στο επίπεδο των πληροφοριών, των επικοινωνιών και των μεταφορών καθώς τα οχήματά τους είναι δυσκίνητα, κολλούν στη λάσπη και τελικά, παροπλίζονται".

Το τρίπτυχο της αποτυχίας για τον ρωσικό στρατό είναι η "ανεπαρκής συντήρηση, η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη - τα ανύπαρκτα logistics δηλαδή - και το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από κληρωτούς. Σε αυτά ο Πετρέους προσθέτει και την αποδεδειγμένη στην πράξη ανικανότητα των Ρώσων να θέσουν σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό κυβερνοπόλεμο.

"Ένας τεράστιος περιοριστικός παράγοντας, που αποτελεί προφανή αδυναμία για τον Πούτιν, είναι η αδυναμία να αντικαταστήσει τις δυνάμεις που πολεμούν αυτή τη στιγμή. Πώς και πότε αντικαθιστά τις δυνάμεις του; Δεν είναι σαφές".

Διαβάστε Επίσης

"Κάνουν ό,τι και στο Γκρόζνι και το Χαλέπι"

Όσο για το θέμα του μεγέθους, ο Πετρέους έχει την απάντηση: "Δεν νομίζω ότι μετράει, αλλά η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα με την πάροδο του χρόνου και η ξεκάθαρη καταστροφική ικανότητα των ρωσικών βομβών, πυραύλων, ρουκετών, πυροβολικού και όλμων προφανώς πρέπει να μας προκαλεί τεράστια ανησυχία. Σαφώς, δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να πάρουν, πολύ περισσότερο για να ελέγξουν, το Κίεβο και μερικές από τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά έχουν πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό και βόμβες και μια προφανή προθυμία να τα χρησιμοποιήσουν αδιακρίτως.

Και έτσι, συνεχίζουν την προσέγγιση που χρησιμοποίησαν στην Τσετσενία, και ειδικά στο Γκρόζνι, και στη Συρία, και ειδικότερα στο Χαλέπι, όπου ερήμωσαν τις πόλεις με την αδιάκριτη χρήση βομβών. Θα είναι ένας αγώνας αντοχής μεταξύ της προθυμίας των Ρώσων να καταστρέψουν πόλεις και της ικανότητας των Ουκρανών να επιβιώσουν από μια τέτοια καταστροφή".

Τι ζητάει ο Πούτιν από την Κίνα - Ποιο το κόστος για το Πεκίνο

"Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, λέει ο Αμερικανός στρατηγός, αυτό δείχνει ότι η Ρωσία εξαντλείται από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και είναι μια απόδειξη ότι η Ρωσία υπολόγισε λάθος με τόσες πολλές πτυχές του πολέμου που εξαπέλυσε. Κατά δεύτερον, όμως παρουσιάζεται ένα δύσκολο ζήτημα για την Κίνα. Θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν η Κίνα αποδεχόταν το αίτημα της Ρωσίας και, επομένως, εμπλεκόταν ενεργά στο πλευρό μιας χώρας που έχει πραγματικά μετατραπεί σε "αυτοκρατορία του κακού", έχει γίνει στόχος πρωτοφανών κυρώσεων και βιώνει μια πρωτοφανή αποσύνδεση από την παγκόσμια οικονομία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες κυρώσεις για την Κίνα".

Διαβάστε Επίσης

Τι μπορεί να κάνει ο Πούτιν με τα χημικά όπλα

"Οι Ρώσοι έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα και στο παρελθόν", υπενθυμίζει ο Πετρέους. Χρησιμοποίησαν τον νευρικό παράγοντα Novichok εναντίον αντιπάλων τους, όπως ο Σεργκέι Σκριπάλ και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι ξεκάθαρο πως έχουν στη διάθεσή τους νευροτοξικούς παράγοντες. Είναι άγνωστο αν έχουν μεγάλες ποσότητες και αν είναι εύκολα παραδοτέες, αλλά αυτό πρέπει σαφώς να είναι μια σοβαρή ανησυχία".

Εξηγώντας ότι πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη αυτή την ενδεχόμενη απειλή, αφού όπως λέει " τόσα πολλά από αυτά που αποκάλυπτε η αμερικανική κυβέρνηση για τα σχέδια και τους στόχους του Πούτιν στην Ουκρανία, αρχικά είτε απορρίπτονταν είτε θεωρούνταν απίθανα, αλλά έχουν πλέον υλοποιηθεί".

Η ουκρανική λάσπη

Στην ανάλυση του Ντέιβιντ Πετρέους ενδιαφέρον έχει να προστεθούν και οι εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών για το γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προελάσουν στο Κίεβο επειδή "κόλλησαν στην λάσπη".

Οι λάσπες δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου αλλά να προήλθαν, όπως λέγεται, έπειτα από την κίνηση των Ουκρανών να πλημμυρίσουν σκοπίμως τις περιοχές από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις.

Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC, στις οποίες μια μεγάλη περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου του Κιέβου μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία, που λέγεται πως τραβήχτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται "ανοιχτόχρωμη" και "στεγνή".

Στη δεύτερη φωτογραφία ωστόσο, που φέρεται να τραβήχτηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η ίδια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού είναι πλέον σκουρόχρωμη και μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.

Πολλοί είναι εκείνοι που παραλληλίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα με εκείνη στην οποία βρέθηκαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Η rasputitsa αναπόφευκτα, έρχεται"

Ό,τι κι αν ισχύει με αυτή την εκτίμηση, ο Αλεξάντερ Χιλ καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι και συγγραφέας των μελετών "Ο Κόκκινος Στρατός και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος" (Cambridge University Press, 2017) και, πιο πρόσφατα, "Ο πόλεμος στο ανατολικό μέτωπο: Η Σοβιετική Ένωση 1941– 1945–Μια ιστορία μέσα από φωτογραφίες" (Pen and Sword, 2021), έχει μια εξήγηση:

"Αν πρόκειται να κάνουμε παραλληλισμούς μεταξύ της δύσκολης κατάστασης των ρωσικών στρατευμάτων σήμερα και των γερμανικών δυνάμεων πίσω κατά τη διάρκεια της rasputitsa του φθινοπώρου του 1941, ίσως αξίζει να μην επικεντρωθούμε μόνο στη λάσπη. Η πιο σημαντική ομοιότητα είναι η έλλειψη των απαραίτητων υλικοτεχνικών προετοιμασιών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται. Στην αρχή της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις του Πούτιν δεν είχαν σαφώς την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον πόλεμο που είχαν αρχίσει να διεξάγουν. Ο "General Mud" - ο "στρατηγός λάσπη" - προφανώς βοηθά την Ουκρανία τώρα και μπορεί να διαδαματίσει μεγαλύτερο ρόλο τις επόμενες εβδομάδες".

"Το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να εισβάλει υποδηλώνει ότι η εισβολή του στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο προμελετημένη όσο ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές επιλέγουν να πιστεύουν, ότι δηλαδή είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση για την πιθανότητα επιτυχίας της Ρωσίας.

Καθώς ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει πολύ πιο σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις από ό,τι αναμενόταν, η λάσπη είναι ένας επιπλέον παράγοντας που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναμφίβολα επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση. Η rasputitsa (ο ρωσικός όρος για δύο εποχές του χρόνου, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η διέλευση από μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους γίνεται δύσκολη, λόγω των λασπωμένων συνθηκών από τη βροχή ή το λιώσιμο του χιονιού) αναπόφευκτα, έρχεται".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ 30 Ιουν 2022 | 20:57

"Προσφέρθηκα να μεταφέρω μήνυμα του Ζελένσκι στον Πούτιν" είπε ο Ινδονήσιος πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο θέλησε να φέρει σε επικοινωνία τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τους συνάντησε και τους δύο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 30 Ιουν 2022 | 17:09

Mπάιντεν για Ερντογάν: Του είπα ότι πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, όμως χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο

Το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ΒΟΗΘΕΙΑ 30 Ιουν 2022 | 15:40

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προσφέρει τα πλοία του στόλου της για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που τελούν υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 30 Ιουν 2022 | 12:32

ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας - Γι αυτό ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ...

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι στόχοι του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΑ ΜΜΕ 30 Ιουν 2022 | 12:28

Επίθεση από ρωσικά ΜΜΕ: "Τεμπέλα η Ελλάδα" - Τιμωρεί τους τουρίστες και πάνε στην Τουρκία

Ρωσικά ΜΜΕ, κυρίως ιστοσελίδες, επιτίθενται στην Ελλάδα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η χώρα μας τιμωρεί τους Ρώσους τουρίστες που πάνε στην Τουρκία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 30 Ιουν 2022 | 12:18

Ρωσικό υπουργείο Αμυνας: Αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από το Φιδονήσι ως ένδειξη καλής θέλησης

Την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Ιουν 2022 | 11:31

Μαρέβα Μητσοτάκη, Τζιλ Μπάιντεν και Ανίκ Πέντερς, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη των γυναικών στην Ουκρανία

Δημιουργία πλατφόρμας ψυχολογικής στήριξης γυναικών και παιδιών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Τι συζήτησαν Μαρέβα Μητσοτάκη, Τζιλ Μπάιντεν, Ανίκ Πέντερς.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ 30 Ιουν 2022 | 10:53

Ουκρανία: Ένα πρώτο πλοίο με δημητριακά απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

"Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες" αναφέρουν οι φιλορωσικές αρχές.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 30 Ιουν 2022 | 10:06

Ειρωνεύεται ο Πούτιν τους G7: "Αηδιαστικό θέαμα" αν εμφανίζονταν με γυμνά στήθη

Στην αντεπίθεση ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι θα ήταν "αηδιαστικό" το θέαμα αν οι αρχηγοί των κρατών της G7 γδύνονταν στην πρόσφατη σύνοδό τους.

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 30 Ιουν 2022 | 07:47

Απειλεί ο Πούτιν: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 30 Ιουν 2022 | 07:40

Ουκρανία: Σφοδροί οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας - Σφίγγει ο κλοιός στη Λισιτσάνσκ

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 30 Ιουν 2022 | 07:39

Διεθνής Αμνηστία: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη - Οι Ρώσοι έριξαν δύο βόμβες 500 κιλών

"Το πλήγμα ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου" είπε η Ανιές Καλαμάρ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας για τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ 29 Ιουν 2022 | 20:02

ΝΑΤΟ: Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες - Ο ελληνικός στόλος έτοιμος για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας