opap
Advertisement

Follow us

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις

Οι πιθανές συνέπειες στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις

Στις πιθανές συνέπειες στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανικό drone αναφέρεται σε άρθρο του στο Capital ο Κώστας Ράπτης.

Στην ανάλυσή του κάνει μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, στο κατά πόσο οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έφεραν αποτελέσματα, στην μεταστροφή του Τραμπ με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και στη στάση που κράτησε το Ιράν μετά τις κυρώσεις με αποκορύφωμα την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχους της Τεχεράνης.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Ράπτης σε ανάρτησή του στο Twitter στις 29 Νοεμβρίου του 2011 o ιδιώτης τότε Ντόναλντ Τραμπ υποστήριζε: "Προκειμένου να επανεκλεγεί, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν”.

Όμως η εκτίμηση αυτή ουδέποτε επαληθεύτηκε – αντιθέτως κατά την δεύτερη θητεία του ο Ομπάμα πρωταγωνίστησε στην συνυπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αυτήν από την οποία ο Τραμπ ως πρόεδρος έσπευσε, παρά τη διεθνή αποδοκιμασία, να αποσύρει τις ΗΠΑ εγκαινιάζοντας την πολιτική της "μέγιστης πίεσης” κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η πολιτική αυτή απέτυχε. Παρά τις εξοντωτικές κυρώσεις, το Ιράν αρνήθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία από θέση αδυναμίας. Για την ακρίβεια, αρνείται και να συνομιλήσει καν με τις ΗΠΑ, όσο οι νέες κυρώσεις παραμένουν στη θέση τους.

Αντιθέτως, προέβη είτε ευθέως είτε δια περιφερειακών συμμάχων του, όπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σε επιθετικές κινήσεις όπως τα, υποτίθεται "αδιευκρίνιστης πατρότητας”, πλήγματα εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο και η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco που διέκοψαν προς στιγμήν το ήμισυ της σαουδαραβικής πετρελαϊκής παραγωγής.

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις

Το μήνυμα ήταν διπλό: Αν το Ιράν δεν είναι σε θέση να εξάγει το πετρέλαιό του από τον Περσικό Κόλπο, δεν θα μπορεί και άλλος κανείς. Και οποιοδήποτε πλήγμα, οσοδήποτε συμβολικό, εναντίον ιρανικού στόχου θα απαντηθεί σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Είναι για αυτό τον λόγο που ο Τραμπ υπέμεινε χωρίς απάντηση την κατάρριψη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης του ακριβότερου drone του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού και που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (χώρα-"οδηγός” για τις λοιπές αραβικές μοναρχίες) προχώρησε σε διακριτικές επαφές με την Τεχεράνη και ανακοίνωσε απεμπλοκή από τον πόλεμο της Υεμένης.

Ένας πόλεμος με το Ιράν ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται. Μια μεγάλη σε έκταση χώρα, με ορεινή γεωμορφολογία, οχυρωμένες ακτές, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, συνεκτική κρατική ιδεολογία και (μη κρατικούς) συμμάχους σε όλη την περιοχή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εύκολων ασκήσεων "αλλαγής καθεστώτος”.

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 2

Επί 15 χρόνια, αφότου η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν αντικειμενικά ανέτρεψε το αμερικανικό δόγμα της "διπλής ανάσχεσης” Ιράν-Ιράκ, βοηθώντας την Ισλαμική Δημοκρατία να καλύψει το κενό, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι οραματίζονται την "ολοκλήρωση” του έργου, με μια πολεμική περιπέτεια εναντίον της Τεχεράνης. Το ότι δεν εισακούονται, δεν είναι τυχαίο – αλλά δεν τους κάμπτει επίσης.

Η μεταστροφή του Τραμπ

Ο Κώστας Ράπτης προσθέτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντοτε ευήκοον ους στους δύο κυριότερους φορείς της επιθετικότητας εναντίον του Ιράν: τους στρατηγούς (για τους οποίους η ταπείνωση του 1979, με την ομηρία 50 Αμερικανών επί 444 ημέρες, αποτελεί "υπαρξιακό απωθημένο”) και το Ισραήλ, του οποίου ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Αβίβ Κοτσαβί μόλις τα Χριστούγεννα προειδοποίησε ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο μιας αναμέτρησης "περιορισμένης έκτασης” με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Όμως ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέχρι και προχθές έδειχνε απολύτως απρόθυμος για πολεμικές περιπέτειες και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Η αιφνίδια μεταστροφή που συνιστά η αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο αρχηγός της δύναμης "Αλ Κοντς” των Ιρανών της Επανάστασης, υποστράτηγος Κάσεμ Σολεϊμανί, ο υπαρχηγός των ιρακινών σιιτικών "Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης” και οι συνοδοί τους, παραπέμπει συνεπώς σε σπασμωδική αντίδραση.

Ποιος ήταν

Είναι βέβαια γνωστό ότι ο Σολεϊμανί βρισκόταν παλαιόθεν στο στόχαστρο ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο άλλοτε οικοδόμος από το Κερμάν, ο οποίος αναδείχθηκε μέσα από τη φλόγα της Ιρανικής Επανάστασης και του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ, ήταν ίσως ο πλέον ικανός στρατιωτικός των ημερών μας και είχε μεγάλη δεξιότητα στο να διαπραγματεύεται συμμαχίες με περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες. Ήδη το 2001 αποτελούσε τον κύριο συνομιλητή των Αμερικανών από ιρανικής πλευράς κατά την επέμβαση στο Αφγανιστάν, ενώ θεωρείται ο άνθρωπος που έπεισε το 2015 τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εμπλακεί στη Συρία.

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 3

Όπως επιβάλλει ο ρόλος της δύναμης "Αλ Κοντς” (ήτοι Ιερουσαλήμ), που αφορά την "εξαγωγή επανάστασης” εκτός συνόρων, ο Σολεϊμανί υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ήττας του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, ο οργανωτής των "Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης”, ο κύριος σύμβουλος της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου στην νικηφόρο αναμέτρησή της με το Ισραήλ το 2006 και πιθανότατα ο άνθρωπος που συνέδεσε τους Χούθι της Υεμένης με τους ιρανικούς σχεδιασμούς.

Έχοντας άμεση συνεργασία με τον "Οδηγητή” του Ιράν, Αγιατολλάχ Χαμενεϊ και δημοτικότητα της τάξης του 83% στην ιρανική κοινή γνώμη, ο Σολεϊμανί ακουγόταν συχνά το τελευταίο διάστημα ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για τους περισσότερους Ιρανούς είναι σαν να δολοφονήθηκε ο ηγέτης της χώρας – και για πολλούς άλλους στην περιοχή σαν να εκδικήθηκε η Δύση τη "νέμεση” των τζιχαντιστών.

Στο Ιράν ο έλεγχος του ημερολογίου

Στο άρθρο του ο Κώστας Ράπτης τονίζει πως διατάσσοντας την εξόντωση του Σολεϊμανί, ο Τραμπ παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο της προεδρίας του. Και αυτό διότι παραδίδει τον έλεγχο του προεκλογικού του ημερολογίου στο Ιράν, το οποίο αναμφίβολα θα απαντήσει σε χρόνο και με τρόπο της δικής του επιλογής. Επιπλέον, ο ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκεται στην ιδιόμορφη θέση να καταγγέλλεται όχι μόνο από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, οι οποίοι παραπονούνται για το ότι δεν είχαν ενημερωθεί και κάνουν λόγο λ.χ. δια στόματος της Νάνσι Πελόζι για "προκλητική και δυσανάλογη" ενέργεια, που "κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας", μέχρι το "σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή".

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 4

Όμως η προσωπική πολιτική τύχη του Τραμπ είναι το έλασσον όταν διακυβεύεται η ειρήνη σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή του κόσμου. Το ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε εσπευσμένα την επίσκεψή του στην Αθήνα δίνει ένα δείγμα. Όπως η εντολή στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Βασόρας, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διακύβευμα το Ιράκ

Στην πραγματικότητα, το άμεσο κίνητρο για την δολοφονία του Σολεϊμανί έδωσε η διακύβευση το προηγούμενο διάστημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, καθώς οι "Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης” αναδεικνύονταν, υπό την καθοδήγηση του Ιρανού στρατηγού, σε έναν παίκτη εξίσου επίφοβο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με την Χεζμπολλάχ του Λιβάνου.

Είναι όμως χαρακτηριστικό το πώς, μέσα από ενέργειες όλο και πιο "δυναμικές”, οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις εξελίξεις που θέλουν να αποτρέψουν. Η πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή της Κυριακής εναντίον των "Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης” στην συρο-ιρακινή μεθόριο οδήγησε στην κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας της Βαγδάτης από διαδηλωτές που πείσθηκαν να αποχωρήσουν, μόνο μετά τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ότι θα υιοθετήσουν κοινοβουλευτικό ψήφισμα για την αποχώρηση της αμερικανικής παρουσίας.

Τώρα, μετά από άλλη μία παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και με τον φόνο και ένστολου κρατικού λειτουργού (οι "Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης” έχουν ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις) το αίτημα της αμερικανικής αποχώρησης διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί μέχρι τον ισχυρότατο (και συνήθως όχι επιρρεπή σε πολιτικές παρεμβάσεις) θρησκευτικό ηγέτη των ιρακινών Σιιτών, αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστάνι.

Ακόμη και ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ, σιίτης εθνικιστής ηγέτης με επαμφοτερίζουσα και τυχοδιωκτική στάση, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις αιματηρές ενδοσιιτικές συγκρούσεις των προηγούμενων εβδομάδων, δηλώνει ότι ανασυγκροτεί το ένοπλο σκέλος της οργάνωσής του, το οποίο αποτέλεσε τον εφιάλτη των Αμερικανών κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι επιδείξεις δύναμης, χωρίς στρατηγική επεξεργασία για το επόμενο βήμα, πέρα από τη δρομολόγηση ενός σπιράλ αποσταθεροποίησης, αποκαλύπτουν μιαν υπερδύναμη σε αποδρομή και όχι έναν πραγματικό παγκόσμιο ηγεμόνα.

Πως εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 5

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού μάλλον παρά αυτές των αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Γιατί σήμερα;

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα. Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο ιρανός στρατηγός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή».

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να λάβουν «προληπτικά» μέτρα, αν πληροφορούνταν ότι προετοιμάζονται νέες επιθέσεις.

Είχε προειδοποιήσει πως ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα σε βάση του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ), η οποία αποδόθηκε σε μια φιλοϊρανική παράταξη, «άλλαξε τα δεδομένα».

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 6

Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας;

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 14.000 στρατιωτικούς ως ενισχύσεις στην περιοχή και ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον 500 ανδρών μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη.

Χθες, Πέμπτη, ο Έσπερ ανακοίνωσε πως ένα τάγμα 4.000 ανδρών έλαβε εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή 5.200 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Ιράκ, επισήμως για να «βοηθούν και να εκπαιδεύουν» τον ιρακινό στρατό και για να αποφευχθεί μια ανάκαμψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι συνολικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή ανέρχονται σε 60.000 άτομα.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους που κατοικούν στο Ιράκ να εγκαταλείψουν το ταχύτερο τη χώρα. Το Ισραήλ έκλεισε ένα χιονοδρομικό κέντρο στις πλαγιές του Γκολάν, μια περιοχή στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου την οποία έχει προσαρτήσει.

Αμερικανοί εγκαταλείπουν άρον άρον το Ιράκ

Την ίδια στιγμή δεκάδες αμερικανοί πολίτες που εργάζονται σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στην ιρακινή πόλη Βασόρα εγκαταλείπουν την χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές των εταιρειών και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μόνο οι αμερικανοί εργαζόμενοι φεύγουν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησής τους, και κανένας εργαζόμενος άλλης εθνικότητας.

Γιατί οι Αμερικανοί εκτέλεσαν τον Σουλεϊμανί - Οι επιπτώσεις - εικόνα 7

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός" στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος»

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία

Ωστόσο η δολοφονία του ιρανού στρατηγού προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

«Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει» στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση στη Βαγδάτη η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

Γερμανία

Η Γερμανία εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" και ζήτησε "αποκλιμάκωση".

"Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκκληση για εξεύρεση λύσεων "με διπλωματικούς τρόπους".

Παράλληλα το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Άλλοι πέντε γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αρχηγείο της συμμαχίας κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη και υπάρχουν περίπου άλλοι 90 γερμανοί στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

"Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων", δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik.

"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό", τόνισε ο αξιωματούχος.

Γαλλία

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

"Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται", δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. "Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής". Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και με το Ιράν.

Συρία

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την "δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα" που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια "σοβαρή κλιμάκωση" και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Κίνα

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο του ιρανού στρατηγού.

Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές--και κυρίως τις ΗΠΑ--να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Τουρκία

Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αίγυπτος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τον φόνο, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση «απαιτείται η άμεση διακοπή όλων των περιφερειακών παρεμβάσεων στις υποθέσεις των αραβικών χωρών κα λαών που τροφοδοτούν τη διχόνοια και τις εντάσεις», τονίζει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Πηγή: Capital, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Εκεί τρώει καλό κρέας η Αθήνα

Η μέρα που απαιτεί τσίκνισμα και καρνιβορικές υπερβολές καταφθάνει και εμείς σας προτείνουμε δώδεκα εστιατόρια για να την τιμήσετε όπως της πρέπει.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 08 Φεβ 2026 | 14:46

Ιρανός ΥΠΕΞ: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ακόμα και σε περίπτωση "πολέμου"

Η αμερικανική στρατιωτική πίεση "δεν μας τρομάζει", δηλώνει ο Αραγτσί

ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 07 Φεβ 2026 | 23:40

Νέα συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου για το Ιράν - Ενόψει νέου γύρου συνομιλιών Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

Το Ισραήλ ζητεί περιορισμό των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν - ΗΠΑ και Ιράν αναμένεται να συναντηθούν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΜΑΝ 07 Φεβ 2026 | 16:52

Κινητικότητα στην Κύπρο: Η Βρετανία στέλνει έξι F-35 στη βάση Ακρωτηρίου εν μέσω της έντασης ΗΠΑ – Ιράν

Με φόντο τις εξελίξεις από τις συζητήσεις του Ομάν η Βρετανία στέλνει 6 μαχητικά στην Κύπρο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ 06 Φεβ 2026 | 17:29

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ -Ιράν στο Ομάν: Για "καλή αρχή" μιλά η ιρανική πλευρά

"Ήταν μια καλή αρχή για τις διαπραγματεύσεις. Και υπάρχει συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών", δήλωσε ο Αραγτσί

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 06 Φεβ 2026 | 10:28

"Φύγετε τώρα από το Ιράν": Η προειδοποίηση ΗΠΑ στους Αμερικανούς πολίτες - Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στο Ομάν

Ξεκινούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Μουσκάτ με φόντο της τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ 05 Φεβ 2026 | 23:06

ΗΠΑ - Ιράν ώρα μηδέν: Πλησιάζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Ομάν - Τι θα μπει στο τραπέζι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ DAILY MAIL 05 Φεβ 2026 | 19:29

Τζέι Ντι Βανς: "Αυτός είναι ο εφιάλτης του Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν"

Ο Τραμπ θεωρεί ότι το Ιράν δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 05 Φεβ 2026 | 19:14

Khorramshahr 4: Το νέο ιρανικό υπερόπλο 2.000 χλμ. των Φρουρών της Επανάστασης και η υπόγεια βάση

Όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Khorramshahr 4 θεωρείται ως ο πιο προηγμένος βαλλιστικός πύραυλος που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν

ΟΙΩΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 04 Φεβ 2026 | 22:01

Απειλητικό μήνυμα Τραμπ στο Ιράν: "Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρέπει να ανησυχεί πολύ" - Μύλος με τις συνομιλίες

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για τα πυρηνικά την Παρασκευή 6/2, στο Ομάν, φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά, παρά τις απειλές από την αμερικανική πλευρά να αποχωρήσει

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ 04 Φεβ 2026 | 19:57

Axios: Καταρρέουν τα σχέδια για συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα του Ιράν να αλλάξει ο τόπος και η μορφή των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 04 Φεβ 2026 | 19:08

Ιρανικά ΜΜΕ: Στο Ομάν θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ρούμπιο: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τόπος

"Το Ιράν επιδιώκει να περιορίσει την ατζέντα αποκλειστικά στο πυρηνικό ζήτημα και θέλει συνομιλίες αποκλειστικά με τις ΗΠΑ", δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο

ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 04 Φεβ 2026 | 12:25

"Κλειδώνουν" οι όροι των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Ιράν με φόντο την ένταση στην Αραβική Θάλασσα

Φόβοι ακόμα και για παύση των συνομιλιών ΗΠΑ- Ιράν στον διεθνή Τύπο μετά την ένταση στα στενά του Ορμούζ

ΕΝΤΑΣΗ 03 Φεβ 2026 | 19:48

Reuters: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone που προσέγγισε το αεροπλανοφόρο Lincoln

Το drone τύπου Shahed-139 κατευθυνόταν προς το αεροπλανοφόρο και καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 03 Φεβ 2026 | 19:06

Συνάντηση Γούιτκοφ - Νετανιάχου για τη Γάζα, αλλά με το βλέμμα στο Ιράν

Η επίσκεψη στο Ισραήλ του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιείται πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ 03 Φεβ 2026 | 07:41

Νέες απειλές Τραμπ: Αν δεν κλειστεί συμφωνία με το Ιράν, θα γίνουν "κακά πράγματα"

Ο Τραμπ διεμήνυσε για πολλοστή φορά ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν "πιθανόν θα γίνουν κακά πράγματα" για την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 02 Φεβ 2026 | 19:50

"Παγώνει" προσωρινά η κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Συνομιλίες ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή

Κρίσιμες διπλωματικές κινήσεις για να αποφευχθεί επιπλέον ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 01 Φεβ 2026 | 22:30

Συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων ΗΠΑ-Ισραήλ στο Πεντάγωνο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ιράν

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ 01 Φεβ 2026 | 20:50

Τραμπ: Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν - Έχουμε εκεί τα μεγαλύτερα, τα πιο ισχυρά πλοία στον κόσμο

"Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα δούμε αν (ο ανώτατος ηγέτης) του Ιράν έχει δίκιο ή όχι", είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ 01 Φεβ 2026 | 17:04

Ιράν: Μια αμερικανική επίθεση θα πυροδοτούσε "περιφερειακό πόλεμο", προειδοποίησε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ

Τα σχόλια του 86χρονου αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποτελούν την πιο άμεση απειλή που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα

31 Ιαν 2026 | 15:18

Ιράν: Έκρηξη άγνωστης αιτίας σε κτίριο του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς

Η κρατική τηλεόραση υπογράμμισε πως η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε δύο ορόφους ενός οκταώροφου κτιρίου

ΑΝΑΛΥΣΗ CNN 31 Ιαν 2026 | 12:22

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ένα αποδυναμωμένο Ιράν, αλλά αυτό δεν κάνει τις επιλογές του ευκολότερες

Η προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να λατρεύει ένα γρήγορο αποτέλεσμα και να απεχθάνεται μια παρατεταμένη κρίση.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 30 Ιαν 2026 | 20:28

Ιράν: "Εμφύλιος" για τον "Αγιατολάχ του μπόντι μπίλντινγκ" - Ζητούν από τον Σβαρτσενέγκερ να τον αποκλείσει

Ιρανοί αντικαθεστωτικοί ζητούν από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ την "εκδίωξη" του Χάντι Τσουπάν από τον διαγωνισμό Arnold Classic 2026

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ 30 Ιαν 2026 | 19:19

Νέες απειλές Τραμπ στο Ιράν: Στέλνω τεράστια αρμάδα - Ακόμη μεγαλύτερη από της Βενεζουέλας

"Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία (με το Ιράν), θα δούμε τι θα συμβεί", σημείωσε αινιγματικά ο Ντόναλντ Τραμπ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN 30 Ιαν 2026 | 18:40

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευτεί για τα πυρηνικά - Οι προϋποθέσεις

Ο Τραμπ έκανε τις τελευταίες του δηλώσεις κατά την πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ για τη σύζυγό του Μελάνια

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 30 Ιαν 2026 | 13:01

Ισραήλ: Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ισραηλινό λιμάνι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων έρχεται, καθώς ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με το Ιράν.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 30 Ιαν 2026 | 10:54

NYT: Ο Τραμπ ζυγίζει νέες στρατιωτικές επιλογές εναντίον του Ιράν - Τα σενάρια για μυστική αποστολή κομάντο

Ο Τραμπ ζυγίζει το εύρος των επιλογών του, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και... συνδυαστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 30 Ιαν 2026 | 07:42

Τραμπ: Είχα επικοινωνία με το Ιράν και είπα όχι στα πυρηνικά - "Σταματήστε να σκοτώνετε διαδηλωτές"

"Έχουμε ισχυρά πλοία που κατευθύνονται προς το Ιράν αυτή τη στιγμή, και θα ήταν εξαιρετικό αν δεν χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσουμε", είπε ακόμη ο Τραμπ.

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΕΜΟΥ 29 Ιαν 2026 | 20:14

Κλιμακώνει η ΕΕ απέναντι στο Ιράν: Τρομοκρατική οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης

Η Κάγια Κάλλας υπογράμμισε ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει όλους τους άδικα κρατούμενους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 29 Ιαν 2026 | 16:46

Axios: Σαουδάραβες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον συζητούν για ενδεχόμενα πλήγματα στο Ιράν

Οι Ισραηλινοί ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον για να μοιραστούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με πιθανούς στόχους μέσα στο Ιράν

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ 29 Ιαν 2026 | 16:35

Bloomberg: Ο "σκληρός" γιος και διάδοχος του Χαμενεΐ με τα πολυτελή ακινήτα σε Λονδίνο, Μαγιόρκα, Ντουμπάι

Δίκτυο πολυτελών ακινήτων με αφανή ιδιοκτήτη τον γιο και πιθανότερο διάδοχο του Χαμενεΐ αποκαλύπτει το Bloomberg

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ 29 Ιαν 2026 | 14:09

Ανάλυση BBC: Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν - Τα 7 σενάρια, η πιο πιθανή εξέλιξη

Κανείς δεν θέλει να δει τη μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής να βυθίζεται στο χάος - Τα επτά σενάρια αν χτυπήσουν οι ΗΠΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΕ 29 Ιαν 2026 | 11:28

Κλιμακώνεται η ρήξη ΗΠΑ - Ιράν: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Τεχεράνη - Νέο τελεσίγραφο Τραμπ

Το Ιράν προειδοποιεί για άμεσα αντίποινα, καθώς ο Τραμπ επιμένει στις απειλές κατά της Τεχεράνης.

ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ 29 Ιαν 2026 | 00:02

BBC: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιραν - Η "αποκωδικοποίηση" των αναρτήσεων του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως εξαπολύσει νέα πλήγματα στο Ιράν, καθώς προειδοποίησε ότι "η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη!"

28 Ιαν 2026 | 22:04

Το Ιράν σηκώνει... το γάντι στον Τραμπ: "Αν πιεστούμε, θα απαντήσουμε όπως ποτέ άλλοτε

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ απάντησε στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη συμφωνίας, αλλιώς "η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ 28 Ιαν 2026 | 16:01

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν: Συνάψτε συμφωνία, αλλιώς η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη

Ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα "έρθει στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων και θα επιτύχει μια συμφωνία που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΡΑΝ 28 Ιαν 2026 | 14:17

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

Ως κατάσκοπος του ισραήλ κατηγορείτο ο άνδρας που εκτελέστηκε στο Ιράν

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΝΤΑΣΗ 28 Ιαν 2026 | 10:42

Ανεβάζουν τους τόνους οι ΗΠΑ: Και δεύτερη αρμάδα εν πλω προς το Ιράν - Απειλές Ρούμπιο κατά Ροδρίγεζ

Στέλνει και δεύτερη αρμάδα προς το Ιράν ο Τραμπ όσο ο Ρούμπιο απειλεί ξανά το Καράκας.

ΘΡΗΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ 27 Ιαν 2026 | 18:39

Ιράν: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 30.000 νεκρούς - Η στιγμή που κοπέλα κόβει τα μαλλιά της στον τάφο της αδερφής της

Σπαραγμός στις κηδείες των θυμάτων - Πληροφορίες στη βρετανική εφημερίδα Guardian για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

27 Ιαν 2026 | 09:38

Στη Μ. Ανατολή κατέπλευσε αμερικανικό αεροπλανοφόρο - Ο Τραμπ εκτιμά πως το Ιράν θέλει συμφωνία

Κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ 26 Ιαν 2026 | 19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή [εικόνες]

Το ανακοίνωσε με ανάρτηση ο αμερικανικός στρατός - Μήνυμα στο Ιράν

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ 24 Ιαν 2026 | 23:16

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν για πιθανή αμερικανική επίθεση - Σε υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ, λένε ιρανικά ΜΜΕ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ έχει κρυφτεί σε ένα καταφύγιο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα ειδήσεων Iran International

ΝΑΑΓΙΑ ΝΑΘΑΝΙΕΛΣΕΝ 24 Ιαν 2026 | 13:25

Γροιλανδία σε Τραμπ: "Κάτω τα χέρια από τα ορυκτά μας, αυτό είναι δική μας αρμοδιότητα"

"Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εκτός από την κυριαρχία μας", δήλωσε στο POLITICO η υπουργός Ορυκτών Πόρων, Ναάγια Νάθανιελσεν.

ΗΠΑ 24 Ιαν 2026 | 09:59

Ιράν: Προειδοποίηση για "ολοκληρωτικό πόλεμο" μετά την "αρμάδα" του Τραμπ – Ακυρώσεις πτήσεων στη Μέση Ανατολή

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με "ολοκληρωτικό πόλεμο" μετά την δήλωση του Τραμπ πως στην περιοχή αναπτύσσεται "αρμάδα".

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 23 Ιαν 2026 | 22:18

Τραμπ: Στέλνει πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο - Μήνυμα ισχύος στο καθεστώς του Ιράν

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, έρχονται μετά τις απειλές των Φρουρών της Επανάστασης

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ 21 Ιαν 2026 | 23:37

Χάος στο Ιράν: Στους 3.117 ανήλθαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις σύμφωνα με επίσημες πηγές

Όργανο ασφαλείας που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε τον ίδιο αριθμό νεκρών από τις πρόσφατες ταραχές στο Ιράν

"ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ» 21 Ιαν 2026 | 08:24

Ο Τραμπ απειλεί πως το Ιράν θα "σβηνόταν" από τον χάρτη, αν η Τεχεράνη τον δολοφονούσε

Απάντηση του Ντ. Τραμπ στις απειλές Ιρανού στρατηγού για την περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιτεθεί στον Iρανό ανώτατο ηγέτη, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ 20 Ιαν 2026 | 18:19

Η χλιδάτη ζωή των γόνων της ιρανικής ελίτ: Τα παιδιά των μουλάδων παρτάρουν στη χώρα του "Μεγάλου Σατανά"

Πρόκειται για τα παιδιά ανώτερων κληρικών, υπουργών, αξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας που ζουν κυριολεκτικά στο απυρόβλητο μια ξέφρενη ζωή

ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2026 | 16:24

Χάκαραν τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ιράν για να μεταδόσουν μηνύματα Τραμπ και Παχλεβί

Η μετάδοση φαίνεται να περιλαμβάνει μηνύματα στα Φαρσί που ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους

ΗΠΑ 19 Ιαν 2026 | 08:04

Τραμπ για Γροιλανδία: "Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει" – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

"Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Δανία, εδώ και 20 χρόνια, ότι "πρέπει να απομακρύνει τη ρωσική απειλή από τη Γροιλανδία". Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γι' αυτό", έγραψε ο Τραμπ.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ "ΟΔΥΝΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ" 18 Ιαν 2026 | 19:39

Πεζεσκιάν: "Οποιαδήποτε επίθεση στον Χαμενεΐ ισοδυναμεί με ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Ιράν"

"Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε έναν νέο ηγέτη στο Ιράν", δήλωσε χθες Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ

ΣΤΟ REUTERS 18 Ιαν 2026 | 12:21

Τρομακτική παραδοχή Ιρανού αξιωματούχου: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

"Ο τελικός απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος - Τραμπ για το Ιράν: "Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέα ηγεσία"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 17 Ιαν 2026 | 13:38

Χαμενεΐ: "Εγκληματίας ο Τραμπ" - Αναφορές για 3.000 νεκρούς στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Για 3.000 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνει λόγο οργάνωση ακτιβιστών με έδρα στις ΗΠΑ - Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου

ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 17 Ιαν 2026 | 09:02

Ιράν: "Πολύ ελαφριά" αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο

Έπειτα από 200 ώρες διακοπής της πρόσβασης στο ίντερνετ, η δραστηριότητα επανέρχεται μερικώς, σύμφωνα με το Netblocks

17 Ιαν 2026 | 00:19

Τραμπ για το "pause" στο χτύπημα κατά του Ιράν: Κανείς δεν με έπεισε, εγώ έπεισα τον εαυτό μου - Επιμένει για Γροιλανδία

"Ηταν μια πολύ ωραία χειρονομία", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση από πλευράς Μαρία Κορίνα Ματσάδο να του προσφέρει το Νόμπελ Ειρήνης

ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 16 Ιαν 2026 | 18:43

Κινητικότητα για το Ιράν: Οι τέσσερις όροι των ΗΠΑ για να μην επιτεθούν, την ώρα που ο Παχλαβί "ζεσταίνει καρέκλα"

Ελπίζω να υπάρξει μια διπλωματική λύση για το Ιράν, το μήνυμα Γουίτκοφ - Ωστόσο, ο γιος του πρώην μονάρχη "καίγεται" να επιστρέψει

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ 16 Ιαν 2026 | 12:21

Κρεμλίνο: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Νετανιάχου για την κατάσταση στο Ιράν

Όσα συζήτησαν Πούτιν και Νετανιάχου για την κατάσταση στο Ιράν.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 Ιαν 2026 | 11:52

Viral η Ιρανή δημοσιογράφος στον ΟΗΕ που ξεσπά σε κλάματα για τους θανάτους διαδηλωτών [βίντεο]

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, με αντικείμενο τις πρόσφατες πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 16 Ιαν 2026 | 10:29

FT για την ιρανική "Τιενανμέν": Πώς το ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης ανακατέλαβε τους δρόμους

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη ποικίλλουν δραματικά - από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15 Ιαν 2026 | 22:22

ΗΠΑ: Το Ιράν ανέστειλε 800 εκτελέσεις, αλλά ο Τραμπ κρατά το χέρι... πάνω από το κουμπί

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μεταδίδει ανακρίσεις και "ομολογίες" συλληφθέντων διαδηλωτών, την ώρα που οι ταραχές στη χώρα συνεχίζονται

ΣΚΟΤ ΜΠΕΣΕΝΤ 15 Ιαν 2026 | 19:39

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματούχους του Ιράν που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την καταστολή των διαδηλώσεων

Επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις αξιωματούχους ασφαλείας που επιχειρούν σε περιφερειακή κλίμακα στο Ιράν.

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ 15 Ιαν 2026 | 18:34

Ο Πούτιν λέει ότι ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος, αλλά σιωπά για τον Μαδούρο και το Ιράν

Ο Πούτιν προέτρεψε τους πρέσβεις να συζητήσουν τις προτάσεις της Ρωσίας για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη

CNN 15 Ιαν 2026 | 15:23

Ανάλυση: Ο "τρελός κόσμος" του Τραμπ - Από τα έλκηθρα της Γροιλανδίας στον βομβαρδισμό του Ιράν

"Πρόσθεσαν ένα δεύτερο έλκηθρο με σκύλους τον περασμένο μήνα. Αυτό δεν φτάνει", σημείωσε ο Ντ. Τραμπ για τη Γροιλανδία

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 15 Ιαν 2026 | 14:31

Ιράν: Γιατί ο Τραμπ διστάζει να... πατήσει το κουμπί και να χτυπήσει παρά τους χιλιάδες νεκρούς

Γιατί ο Τραμπ διστάζει να χτυπήσει το Ιράν στρατιωτικά - Όλοι οι παράγοντες που κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον

ΣΤΟ REUTERS 15 Ιαν 2026 | 10:45

Τραμπ: Επιφυλάξεις για Παχλαβί στο Ιράν, εμπόδιο ο Ζελένσκι για την ειρήνη, συνεργάσιμη η Βενεζουέλα

Σαφή δείγματα των προτιμήσεών Τραμπ για τις εξελίξεις στο διεθνές τοπίο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 15 Ιαν 2026 | 10:03

Το Ιράν κάνει πίσω: Λέει ότι ο 26χρονος διαδηλωτής δεν καταδικάστηκε σε θάνατο - Δεν αποκλείει το χτύπημα ο Τραμπ

Ο Τραμπ είπε ότι "οι σκοτωμοί στο Ιράν "έχουν σταματήσει" μετά την καταστολή των διαδηλώσεων - Ο Ιρανός ΥΠΕΞ λέει ότι "δεν υπάρχει σχέδιο" απαγχονισμού διαδηλωτών.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ 15 Ιαν 2026 | 06:42

Ιράν: "Δεν θα γίνουν απαγχονισμοί σήμερα ή αύριο" -Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης

Οι ιρανικές αρχές έχουν τον "πλήρη έλεγχο" της κατάστασης στη χώρα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αμπάς Αραγτσί.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 14 Ιαν 2026 | 22:39

Τραμπ: Ενημερωθήκαμε πως σταμάτησαν οι δολοφονίες στο Ιράν - Δήλωση μετά την ευθεία απειλή εναντίον του

Το Ιράν είχε απειλήσει ότι "αυτήν τη φορά, η σφαίρα δεν θα αστοχήσει" - Οι ΗΠΑ παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη παρά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 14 Ιαν 2026 | 21:51

Ιράν: Δεν εκτελέστηκε ο 26χρονος διαδηλωτής Ερφάν Σολτάνι που έχει καταδικαστεί σε θάνατο

Το Sky News αναφέρει ότι ο νεαρός άνδρας που αντιμετωπίζει θανατική ποινή δια απαγχονισμού δεν εκτελέστηκε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ 14 Ιαν 2026 | 18:46

Reuters: Ο Τραμπ μπορεί να χτυπήσει το Ιράν στις επόμενες 24 ώρες, προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος

Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ήδη λάβει την απόφαση για επέμβαση στο Ιράν

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Ιαν 2026 | 18:33

Ισραήλ και Άραβες ζητούν από τον Τραμπ να μην επιτεθεί "τώρα" στο Ιράν - Οι ΗΠΑ "αδειάζουν" βάσεις στη Μ.Ανατολή

Αυξάνονται τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα επίθεση στο Ιράν, την ώρα που οι σύμμαχοι της κυβέρνησης Τραμπ ζητούν αυτοσυγκράτηση

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ 14 Ιαν 2026 | 18:29

Απελπισμένες εκκλήσεις από συγγενείς του 26χρονου Σολτάνι στον Τραμπ: Τον εκλιπαρούν να τον σώσει την ύστατη ώρα

Συγγενείς του Σολτάνι εκλιπαρούν τον Τραμπ να κάνει κάτι την ύστατη ώρα για να το σώσει από την εκτέλεση - Ο 26χρονο συνελήφθη επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ;» 14 Ιαν 2026 | 18:26

Ο γλύπτης, ο κομμωτής, ο σκηνοθέτης, ο δικηγόρος, οι φοιτητές: Οι νεκροί της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες συλληφθέντες - Το Ιράν ζει τη μεγαλύτερη αναταραχή από την Επανάσταση του 1979 - Οι ιστορίες των νεκρών

ΣΤΟ ΠΟΝΤΚΑΣΤ ΤΗΣ 14 Ιαν 2026 | 17:53

Κριστιάν Αμανπούρ: Η διάσημη δημοσιογράφος καταγγέλλει το καθεστώς των μουλάδων - Το Ιράν ήταν το σπίτι μου

Καταγγελτική και συναισθηματικά φορτισμένη, η Κριστιάν Αμανπούρ τοποθετήθηκε για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της, το Ιράν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 14 Ιαν 2026 | 15:43

Γεραπετρίτης: Καλούμε το καθεστώς του Ιράν να απέχει από την επιβολή και εκτέλεση ποινών κατά διαδηλωτών

"Καταδικάζουμε επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων ελληνικών συμφερόντων"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Ιαν 2026 | 15:01

Λαβρόφ: Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Ιράν - Είμαστε ανοιχτοί σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ, με την επιχείρηση στη Βενεζουέλα κατακερματίζουν το διεθνές σύστημα που συνέβαλαν να δημιουργηθεί σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Ιαν 2026 | 13:50

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν: Ολα δείχνουν ότι αν εκτελεστεί ο 26χρονος Σολτανί θα επέμβουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 26χρονο που έχει καταδικαστεί σε θάνατο από το καθεστώς του Ιράν - Οι ΗΠΑ εκκενώνουν προσωπικό από τη βάση στο Κατάρ: "Προληπτικό μέτρο"

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 14 Ιαν 2026 | 10:26

Το σκίτσο του Αρκά για το Ιράν με αιχμές κατά της Αριστεράς

Ο Αρκάς αφιέρωσε το σημερινό του σκίτσο στις δραματικές εξελίξεις που καταγράφονται στο Ιράν.

26ΧΡΟΝΟΣ 14 Ιαν 2026 | 08:33

Το Ιράν ετοιμάζεται να απαγχονίσει τον πρώτο διαδηλωτή - "Θα λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα", απαντά ο Τραμπ

Σε ανάρτησή του ο Τραμπ προειδοποίησε τους Ιρανούς ότι θα "πληρώσουν βαρύ τίμημα" για κάθε βία, ενώ υποσχέθηκε στους πολίτες ότι "η βοήθεια έρχεται".

ΝΕΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 13 Ιαν 2026 | 23:53

Νέα προειδοποίηση Τραμπ στο Ιράν: Θα αναλάβω πολύ ισχυρή δράση σε περίπτωση που διαδηλωτές οδηγηθούν στην κρεμάλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες πως ένας 26χρονος Ιρανός διαδηλωτής θα οδηγηθεί στην κρεμάλα την Τετάρτη 14/1

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 13 Ιαν 2026 | 23:34

Σουηδία: Η κατάσταση ασφαλείας "κινδυνεύει" να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της ρωσικής απειλής

Ωστόσο, "η Ρωσία δεν βρίσκεται πίσω από όλα", σημείωσε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σουηδίας

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ 13 Ιαν 2026 | 23:06

Ιράν: Ή θάνατος στους δρόμους ή θανατική ποινή - Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων εν αναμονή της "βοήθειας" Τραμπ

Το Ιράν έχει εκτελέσει τουλάχιστον 1.500 καταδικασθέντες σε θάνατο και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας "μαύρης" λίστας

ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΚΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 13 Ιαν 2026 | 17:27

Ιράν: Το κύμα αμφισβήτησης ενισχύεται, αλλά οι μηχανισμοί εξουσίας του καθεστώτος δεν εμφανίζουν ρήξη και ανατροπή

Περί τους 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λέει ιρανός αξιωματούχος, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για 600 περίπου θανάτους.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ 13 Ιαν 2026 | 17:03

Μήνυμα Τραμπ στους εξεγερμένους Ιρανούς: Η βοήθεια είναι καθ' οδόν - Το τίμημα για το καθεστώς θα είναι βαρύ

Εκτός από τη στήριξη στην εξέγερσή τους, ο Τραμπ λέει στους Ιρανούς ότι τους στέλνει και βοήθεια.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ 13 Ιαν 2026 | 13:08

Στο Ιράν ετοιμάζονται να εκτελέσουν τον 26χρονο Σολτάνι δι' απαγχονισμού - Επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί σύμφωνα με αξιωματούχο του Ιράν (Reuters) - Το καθεστώς ξεκινά αύριο εκτελέσεις συλληφθέντων.

ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΧΩΡΑ 13 Ιαν 2026 | 11:00

Ιράν: Τουλάχιστον 648 οι νεκροί διαδηλωτές κατά του καθεστώτος - Ο Τραμπ ενημερώθηκε για πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ

Καταστολή διαδηλώσεων, διακοπή πρόσβασης στο ίντερνετ και ανυπολόγιστος αριθμός νεκρών συνθέτουν το τοπίο του Ιράν.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 13 Ιαν 2026 | 09:43

Καταγγέλλουν την ΕΡΤ για νέα γκάφα: Πλάνα "Ιράν" με... επεισόδια μετά τη συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι στιγμής, η ΕΡΤ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το περιστατικό.

"ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ" 13 Ιαν 2026 | 07:42

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπρόσθετους δασμούς 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν θα υποστεί επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% από τις ΗΠΑ

ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 23:51

Ιράν: Απελευθέρωσε "κρυφά" ένα ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που είχε καταλάβει εδώ και δύο χρόνια

Την είδηση για την απελευθέρωση του τάνκερ από το Ιράν γνωστοποίησε μια ανεξάρτητη διαδικτυακή υπηρεσία

ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 18:23

Ιράν: Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στους δρόμους - Φόβοι για τεράστιο αριθμό νεκρών στις κινητοποιήσεις

Οι κυβερνώντες επιδιώκουν αυτήν τη στιγμή να πάρουν το πάνω χέρι κατεβάζοντας στους δρόμους χιλιάδες υποστηρικτές τους,

ΑΠΑΓΩΓΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 14:35

Basij: Η σκληρή παραστρατιωτική οργάνωση των Φρουρών της Επανάστασης - Εκπαιδεύονται για να σκοτώνουν

Η οργάνωση Basij που ιδρύθηκε το 1979 από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί έχει στις τάξεις της άνδρες εκπαιδευμένους να σκοτώνουν

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ 12 Ιαν 2026 | 13:21

Ιράν: "Βγαίνω στους δρόμους χωρίς φόβο", έλεγε ο διαδηλωτής μποντιμπίλντερ - Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι

Νέα στοιχεία για τους νεκρούς στο Ιράν - Πάνω από 500 επιβεβαιωμένα θύματα, ερευνώνται καταγγελίες για άλλα τόσα - Θλίψη και οργή για τον πρωταθλητή bodybuilding.

"ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΜΟΥ" 12 Ιαν 2026 | 12:58

Το Ιράν φλέγεται, διαδηλωτές δολοφονούνται, αλλά στην Ελλάδα κανείς "αριστερός ακτιβιστής" δεν διαδηλώνει: Η εξήγηση

Γιατί η Αριστερά, που είναι πάντα έτοιμη να βγει στους δρόμους για άλλες χώρες και άλλους λαούς, αδιαφορεί για τους Ιρανούς;

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ 12 Ιαν 2026 | 11:30

Ιράν: "Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, αλλά και για διάλογο", λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί - "Ο Τραμπ υποκινεί τρομοκράτες"

"Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, αλλά και για διάλογο", σχολίασε ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναφορικά με την δήλωση του Ντ. Τραμπ ότι "εξετάζουμε πολύ δυνατές επιλογές".

ΤΕΧΕΡΑΝΗ 12 Ιαν 2026 | 09:35

Ρουμπίνα Αμινιάν: Η 23χρονη φοιτήτρια στο Ιράν που την πυροβόλησαν στο κεφάλι και απαγόρευσαν την κηδεία της

Η 23χρονη πυροβολήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι - Οι συγγενείς της είδαν εκατοντάδες νεαρά παιδιά νεκρά κοντά στο άψυχο σώμα της, στις διαδηλώσεις.

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ" 12 Ιαν 2026 | 08:34

Ιράν: Πάνω από 500 οι νεκροί στις διαδηλώσεις - "Μελετάμε πολύ δυνατές επιλογές", λέει ο Τραμπ

"Ο στρατός εξετάζει το ζήτημα, και μελετάμε πολύ δυνατές επιλογές. Θα πάρουμε απόφαση", προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 11 Ιαν 2026 | 22:04

Εξέγερση στο Ιράν: Εκατοντάδες νεκροί - Πρώτα στοιχεία για τα θύματα - Η φοιτήτρια, ο μπόντιμπιλντερ, ο βιοπαλαιστής

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες συλληφθέντες - Το Ιράν φλέγεται εδώ και δύο εβδομάδες - Την Τρίτη ενημερώνεται ο Τραμπ για τις επιλογές του

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ 11 Ιαν 2026 | 19:05
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 11 Ιαν 2026 | 17:34

Απειλές Τραμπ στην Κούβα: Τέλος το πετρέλαιο και τα χρήματα από το Καράκας - Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί την Κούβα, πως μπαίνει τέλος στο πετρέλαιο και τα χρήματα που έπαιρνε από τη Βενεζουέλα