Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»

Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, σήμερα εμφανίζεται ως απαραίτητο μοντέλο συνεργασίας των 27 για να βγει η Ένωση από την εσωστρέφειά της

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»

Η ΕΕ α λα καρτ γίνεται ένα όλο και πιο ρεαλιστικό σχήμα συνεργασίας για να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ στις Βερσαλλίες Ολάντ, Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόι.

«Θα πρέπει να φανταστούμε το μελλοντικό σχήμα της ΕΕ ως έναν κατάλογο εστιατορίου, όπου ο καθένας παραγγέλνει αυτό που του αρέσει γευστικά και του είναι εύπεπτο». Με αυτήν την παρομοίωση κοινοτικός διπλωμάτης επιχείρησε να περιγράψει το αποτέλεσμα της μίνι συνόδου των 4 ισχυρότερων χωρών της ΕΕ χθες το βράδυ στις Βερσαλλίες.

Με άλλα λόγια, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούν να επιλέγουν τα πεδία πολιτικής στα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν πιο στενά με άλλες χώρες δημιουργώντας κάτι σαν συνασπισμούς προθύμων που θα τρέχουν με διαφορετική ταχύτητα, αλλά που δεν θα μπορούν οι μεν να αναχαιτίσουν την ταχύτητα των δε.

«Διαφοροποιημένη Ευρώπη»

Αυτό που κάποτε σήκωνε κύματα οργής, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, σήμερα εμφανίζεται ως απαραίτητο μοντέλο συνεργασίας των 27 για να βγει η Ένωση από την εσωστρέφειά της και να μην καταρρεύσει. «Ομοιότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνάντησης γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνέντευξη τύπου.

«Για αυτό και συνηγορώ υπέρ της δημιουργίας νέων μορφών συνεργασίας, αυτό που αποκαλούμε διαφοροποιημένη συνεργασία της Ευρώπης, η οποία θα επιτρέπει σε ορισμένες χώρες να προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς, όπως η άμυνα, το κοινό νόμισμα, με την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ή ο πολιτισμός».

Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»
Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας στο παλάτι των Βερσαλλιών.

Το Brexit και η άρνηση ορισμένων χωρών της ΕΕ να εφαρμόσουν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την μετεγκατάσταση προσφύγων ήταν το κερασάκι που οδήγησε στην βεβαιότητα, ότι η Ευρώπη των 27 δεν θα μπορούσε να συνεχίσει έτσι χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή της ως ένα κατεξοχήν εγχείρημα ειρήνης.

Αντιστάσεις από τις χώρες του Βίζεγκραντ

«Θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αποδεχτούμε ότι ορισμένες χώρες μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από άλλες», τόνισε και η καγκελάριος Μέρκελ. «Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλους, κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος. Αλλά δεν θα πρέπει κάθε χώρα να εξαναγκάζεται να συμμετέχει σε κάθε εγχείρημα».

Μέρκελ και Ολάντ θα εκμεταλλευτούν τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης τέλος Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ, ως αφορμή για να ξεκινήσει επ΄αυτού πραγματικός διάλογος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τέλος του χρόνου. Σθεναρή αντίσταση προβάλλεται από τις λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ, την Πολωνία, τη Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Κυρίως η Πολωνία, διά της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο, η οποία δεν είχε προσκληθεί στις Βερσαλλίες αν και η χώρα της είναι η 5η σε μέγεθος πληθυσμιακά της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται μια λιγότερη ή περισσότερη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη.

Η Πολωνία βρίσκεται στο στόχαστρο όχι μόνο διότι η κυβέρνησή της παραβιάζει βασικούς κανόνες κράτους δικαίου, αλλά και επειδή θέλει να μπλοκάρει την επανεκλογή του πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προέρχεται από την πολωνική αντιπολίτευση, στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» - εικόνα 2

Περιορισμένη η κάλυψη στον γαλλικό Τύπο

Η μίνι-συνάντηση κορυφής των Βερσαλλιών επισκιάσθηκε εντελώς από την εκλογική καμπάνια στη Γαλλία, με συνέπεια να μην υπάρξει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.

Παράλληλα, η σημερινή αρθρογραφία στον Τύπο είναι κυρίως πρακτορειακού χαρακτήρα, βασισμένη κατ' εξοχή στο κείμενο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP, ή είναι απούσα, όπως από τις σελίδες της Liberation.

Μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» ή «η αναζήτηση του Φρανσουά Ολάντ για μια απίθανη Συνθήκη», είναι οι έννοιες που υπογραμμίζονται στους τίτλους.

«Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία» δήλωσε, σύμφωνα με την «Le Monde», ο Φρανσουά Ολάντ, οικοδεσπότης της μίνι-συνόδου κορυφής, με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ , τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τη Le Monde, «ομόφωνα» και οι 4 τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να βγάλει την κοινή προσπάθεια, δηλαδή την ΕΕ, από το τέλμα. « Γι' αυτό και υποστηρίζω να δημιουργηθούν νέες μορφές συνεργασίας, για νέα προγράμματα, είναι αυτό που ονομάζουμε «διαφοροποιημένες» συνεργασίες» δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

Γιατί οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» - εικόνα 3

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ορισμένους τομείς, όπως η άμυνα ή η ευρωζώνη, μέσω μιας εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, της φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης, όπως στον πολιτισμό και τη νεολαία.

« Το θέμα είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά ορισμένες χώρες, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται άλλες, αλλά και χωρίς να μπορούν άλλες να αντιταχθούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

« Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αποκτά σάρκα και οστά» τιτλοφορεί η εφημερίδα «Le Parisien». « Με μια φωνή οι 4 ηγέτες τάχθηκαν στις Βερσαλλίες υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αύριο, οι 4 ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών τις ΕΕ των 27, θα συμμετέχουν με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σε μια νέα φάση, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής στη Ρώμη και τον εορτασμό των 60 χρόνων της Συνθήκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν το κουράγιο να αποδεχθούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από άλλες».

Ο Ιταλός ηγέτης εξέφρασε την ευχή για μια «πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη», ενώ ο Ραχόι δήλωσε ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πιο πέρα για την ολοκλήρωση με όλους εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν».

«Επιτέλους αποδεκτή, μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» τιτλοφορεί ο ιστότοπος Huffington post.

«Στον χρυσοποίκιλτο διάκοσμο που προσφέρει το μεγαλοπρεπές παλάτι των Βερσαλλιών, το Γάλλο-γερμανικό ζευγάρι, ενισχυμένο από τους ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας, επιχείρησαν χθες να δώσουν νέα ώθηση σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη».

«Ηταν ανώφελο να περιμένουμε μια απόφαση στο τέλος του δείπνου» εκτιμά το δημοσίευμα. Σε μια εποχή που το Brexit έχει παγώσει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η θέληση ήταν να μην προκληθεί η όποια πεισματική αντίδραση πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της Συνθήκης. Η ομάδα των 4 θέλησε να παρουσιασθεί ως «μια δύναμη με προτάσεις», όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

« Στόχος μας δεν είναι να επιβληθεί η άποψη των 4 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, αλλά να προωθήσουμε την Ευρώπη», τόνισε.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle/ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 72 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 31 Ιουλ 2020 | 13:19

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Ανακοίνωσε την ομάδα κρούσης που "θα τρέξει" τα 72 δις του Ταμείου Ανάκαψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 27 Ιουλ 2020 | 22:57

Κορονοϊός: Πού σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην εποχή της πανδημίας

Οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να κάνουν διακοπές στη χώρα τους λόγω του κορονοϊού

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 27 Ιουλ 2020 | 14:35

SDZ :Η Ευρώπη "κρύβεται" στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας- Πού είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Που είναι η Ευρώπη στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας διερωτάται σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 207.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 24 Ιουλ 2020 | 18:08

Κορονοϊός: Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την "αναζωπύρωση" στην Ευρώπη - Ζητά μέτρα

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την πορεία του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές πόλεις - Τι αναφέρει για τα μέτρα προφύλαξης

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 24 Ιουλ 2020 | 12:44

Τέλος στη διατλαντική διαμάχη Γαλλίας - ΗΠΑ - ΕΕ: Η Airbus έκανε την τελική της παραχώρηση

Η Airbus έκανε την κίνηση για τον τερματισμό της διατλαντική διαμάχης Γαλλία-ΗΠΑ-ΕΕ.

3.002.861 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 23 Ιουλ 2020 | 13:47

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ευρώπη - 206.000 νεκροί

Tα μισά κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη καταγράφονται σε Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 11:58

Σύνοδος Κορυφής:Το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας των 750 δισ. ευρώ - Νέο "σχέδιο Μάρσαλ" μετά την πανδημία

Μετά απο διαπραγματεύσεις 90 ωρών οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Ιουλ 2020 | 11:23

Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το "πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη

"Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για την Ευρώπη και μια καταπληκτική συμφωνία για την Ισπανία", δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 21 Ιουλ 2020 | 10:33

Μέρκελ: Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δράσει

Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 10:14

To tweet Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνει ότι "πρόκειται για μία ιστορική ημέρα".