Γιατί οι Πράσινοι προελαύνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή

Η μετεωρική άνοδος των Πράσινων σε Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο προοιωνίζουν την έλευση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης στην ΕΕ;

giati-oi-prasinoi-proelaunoun-stin-eurwpaiki-politiki-skini
SHARE THIS
0
SHARES

Ενα νέο, "πράσινο" κύμα αρχίζει σιγα σιγά να κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. 

Ενα κύμα πολιτικής (υπο)στήριξης των -μέχρι πρότινος μικρών και... καταφρονεμένων- Πράσινων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια ψήφο καταδίκης απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς που δεν δείχνουν ικανά να υψώσουν το ανάστημα τους στην κεντροδεξιά -ειδικά όπως αυτή τείνει να μετατραπεί σε ακροδεξιά.

Το κατά πόσο το κύμα αυτό θα γινει τσουνάμι που θα αλλάξει εξολοκλήρου το πρόσωπο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, αυτό ειναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι οιωνοί ειναι θετικοί, όπως φάνηκαν από τις επιδόσεις των Πρασίνων σε τρεις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις: Στη υπερσυντηρητική Βαυαρία, οι Πράσινοι διπλασίασαν τα ποσοστά τους -από 10 σε 20%- στις τοπικές εκλογές και είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

Στις δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο, πολλοί υποψήφιοι του κόμματος είτε κατάφεραν να εκλεγουν δήμαρχοι ακόμη και σε προάστια των Βρυξελών, είτε αναδείχθηκαν δεύτεροι.

Και στο Λουξεμβούργο, αύξησαν το ποσοστό των βουλευτών τους κατά 50%.

"Προσφέροντας μια φιλοευρωπαϊκή στάση, μια ανθρωπιστική προσέγγιση στη μετανάστευση και σαφείς θέσεις σχετικά με ακανθώδη ζητήματα όπως η αλλαγή του κλίματος, η βιοποικιλότητα και η αειφόρος ανάπτυξη, τα πράσινα κόμματα σε αρκετές χώρες πλέον έχουν υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης σε σχέση με την παραδοσιακή κεντροαριστερά", σημειώνει η βρετανική Guardian.

"Αποτελούν ένα μέρος όπου  μπορούν να πάνε όσοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι με τα παραδοσιακά κόμματα αλλά δεν τους αρέσει και η άκρα δεξιά", δήλωσε ο Αλεξάντερ Κλάρκσον, λέκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου.

"Επίσης προσφέρουν ένα πολύ ξεκάθαρο αντι-μοντέλο στις θέσεις και τα επιχειρήματα κομμάτων, όπως το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας. Επίσης, έχοντας κυβερνήσει υπεύθυνα επί 40 σχεδόν χρόνια που υπάρχουν ως πολιτική δύναμη τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πλέον φαντάζουν σαν οι... μόνοι ενήλικες στο δωμάτιο", προσθέτει.

Τα πράσινα κόμματα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, προτιμούνται ιδιαίτερα από νέους, σχετικά εύπορους αστούς ψηφοφόρους, λένε οι αναλυτές. "Αν κοιτάξετε τα δημογραφικά στοιχεία, θα δείτε πως [οι ψηφοφόροι των Πρασίνων] αποτελούν τους τυπικούς αριστερούς ψηφοφόρους", δήλωσε ο Τζον Βορτ, υποψήφιος των Γερμανών Πρασίνων στις Ευρωεκλογές του 2019. 

Πράσινοι, το νέο κόμμα της αστικής τάξης;

Με την άποψη του Βορτ συντάσσεται και η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως "οι Πράσινοι δίνουν προτεραιότητα στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Πολλές δημοσκοπήσεις τους φέρνουν πλέον στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και σε εθνικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι την άνοδο των Πρασίνων ευνοεί ο συνεχής κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου".

Φυσικά, οι Πράσινοι κερδίζουν κυρίως κι από τη μειωμένη απήχηση των παραδοσιακών "μεγάλων κομμάτων", δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καθώς πολλοί ψηφοφόροι έχουν απηυδήσει πλέον με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, η πραγματική αλλαγή για το κόμμα συνέβη όταν αναρριχήθηκαν σε ηγετικές θέσεις το νέο δίδυμο, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

"Οι δυο τους κατάφεραν να εντάξουν στο πρόγραμμα των Πρασίνων πολιτικές θέσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία, αν και δεν συμβιβάζονται με το παραδοσιακό προφίλ του κόμματος. Παράδειγμα: η πρόταση για εκσυγχρονισμό και αυξημένη χρηματοδότηση της αστυνομίας. Ρεαλιστικό και μετριοπαθές προφίλ έχει επιδείξει και ο Βίνφριντ Κρέτσμαν ως πρωθυπουργός στο παραδοσιακά συντηρητικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου μάλιστα συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες", επισημαίνει η DW. 

Πάντως τα γερμανικά ΜΜΕ προοιωνίζουν από τώρα πως ένα είναι το όνομα που θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη (μας) για το μέλλον: την 33χρονη υποψήφια στη Βαυαρία με τους Πράσινους Καταρίνα Σούλτσε.

 

Η νεαρή πολιτικός ήταν αυτή που επέμενε εδώ και καιρό πως προκειμένου το κόμμα να ανανεωθεί, θα πρέπει να ρίξει το ενδιαφέρον του και με θέματα του κεντρώου χώρου, καταλαμβάνοντας ένα ζωτικό χώρο που έμεινε κενός στη Γερμανία, μετά την σταδιακή μετατόπιση των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζεεχόφερ όλο και δεξιότερα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τους να αμυνθούν πολιτικά απέναντι στην λαίλαπα του ακροδεξιού και μισαλλόδοξου AfD.

«Η Σούλτσε αποτελεί για τη Βαυαρία το σύμβολο της αλλαγής και της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον -κάτι που οφείλεται εν μέρει στις σπουδές της (είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ) και εν μέρει στην εμπειρία της, καθώς το 2008, φοιτήτρια ούσα, εργάστηκε ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε πρόεδρος της νεολαίας των Πρασίνων στη Βαυαρία, ενώ το 2013 μπήκε στο τοπικό κοινοβούλιο», σημειώνει η ιταλική Corriere.

«Φιλόδοξη, ενημερωμένη και εξαιρετικά ικανή, η Σούλτσε αποδείχθηκε το «αγκάθι στα πλευρά» του CSU, γιατί εκτός από τα παραδοσιακά θέματα των Πρασίνων (πολιτικά δικαιώματα, καθαρή ενέργεια, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση), είναι πρόθυμη να αγωνιστεί εκ μέρους του κόμματος της και σε πιο «δύσκολα» κι ακανθώδη θέματα, όπως την εσωτερική πολιτική, το Μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Η προσήλωση και η αγωνιστικότητά της μάλιστα την ανάγκασαν πρόσφατα, σε μια εκδήλωση νεοναζιστών, να τους δείξει το μεσαίο της δάχτυλο!», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.

Πάντως, όπως καταλήγει με νόημα ο Guardian, η ιδιαίτερη απήχηση που είχαν οι Πράσινοι οφείλεται και στο μήνυμα που φρόντισαν να περάσουν πριν τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία: "Αντί να σπείρουμε το φόβο, ας δώσουμε κουράγιο κι υποστήριξη".

"Εντέλει, αυτό ήταν που έκανε την διαφορά", λέει η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ), Μόνικα Φρασόνι, "ότι η νίκη μας στη Βαυαρία επιτεύχθηκε βάζοντας την ελπίδα πάνω από τον φόβο και την συμπόνοια πάνω από το μίσος".

φωτο ροιτερς

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook