Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Το 80% των διαζυγίων στην Ευρώπη όπου ο ένας σύντροφος νοσεί από ρευματικό νόσημα, έχει ως αιτία το ίδιο το νόσημα. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 20%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Τα ρευματικά νοσήματα αποτελούσαν μια σιωπηλή μάστιγα αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κινητοποιεί όλο και περισσότερους ασθενείς να απευθυνθούν, έγκαιρα και με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, στο ρευματολόγο τους.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι θεραπείες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές, οι ασθενείς δεν ενημερώνονται σωστά, για αυτές, καθώς δεν έχουν εκπαιδευτεί για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Η άγνοια οδηγεί στην εγκατάλειψη

Θλιβερό είναι το γεγονός ότι η άγνοια και ο φόβος για τα νοσήματα αυτά οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στο να εγκαταλείπουν τους συντρόφους τους. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά, ότι το 80% των διαζυγίων στην Ευρώπη, σε ζευγάρια που ο ένας σύντροφος νοσεί από ρευματικό νόσημα, έχει ως αιτία το ίδιο το νόσημα.

" Ευτυχώς στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%, καθώς ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ισχυρός και ο σύντροφος υποστηρικτικός, παρότι υπάρχουν ακόμα πολλά από τα ταμπού για την ασθένεια και κυρίως αυτά που αφορούν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού" επισημαίνει η κα Παππά, που εξηγεί ότι η σεξουαλική ζωή , ειδικά των νέων που νοσούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς συχνά συνδυάζεται με πόνους και δυσκαμψία στις αρθρώσεις: " Τις περισσότερες φορές φοβούνται να επικοινωνήσουν με το σύντροφό τους και να του θέσουν το πρόβλημα, φοβούμενοι την απόρριψη και τον στιγματισμό" .

Όμως, όπως τονίζει η κα Παππά, αυτοί οι λόγοι δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ασθενείς κάθε ηλικίας με ρευματικό νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται γι αυτό, να το αντιμετωπίζουν με σθένος και αισιοδοξία, καθώς οι νεώτερες θεραπείες μπορούν πλέον με μικρότερο κόστος να προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και τροποποιήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών

Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Υπολογίζεται πως περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αγγίζει τα 3.000.000. Η ρευματοειδής αρθρίτδια κατέχει την πρώτη θέση και προσβάλει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ακολουθούν η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Στη χώρα μας, τονίζει η κα Παππά, "έξι στους δέκα ρευματοπαθείς, δεν επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, θεωρώντας κατάλληλο κάποιον άλλο εξειδικευμένο ιατρό. Τέσσερις στους δέκα επισκέφθηκαν τον ρευματολόγο τουλάχιστον τρεις μήνες έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναγνωρισιμότητα των ρευματικών παθήσεων, ένας στους τρεις θεωρεί ότι γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, ωστόσο το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή η Ψωρισιακή Αρθρίτιδα ή Σπονδυλαρθρίτιδα ή το Σκληρόδερμα ξεπέρασε το 70%.

Οι νέες θεραπείες

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με ρευματική νόσο, όπως εξηγεί ο Δ.Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ , είναι πολυδιάστατη και δεν πρέπει να περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. "Έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Πλέον, οι αντιρευματικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και οι ασθενείς παραμένουν πλήρως λειτουργικοί και με καλή ποιότητα ζωής" επισημαίνει.

Η χρήση των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ρευματικών νοσημάτων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεραπευτικές εξελίξεις, αναφέρει ο κος Κούβελας και εξηγεί οτι το πολύ ακριβό κόστος χορήγησής τους, αντισταθμίζεται από τη μείωση σε άλλες δαπάνες υγείας, όπως η νοσηλεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερες απουσίες από την εργασία.

Τα βιο-ομοειδή φάρμακα

Εκτενής αναφορά έγινε στο συνέδριο και για ακόμα ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των γιατρών. Τα βιο-ομοειδή φάρμακα (bio-similars) , τα οποία είναι ουσιαστικά αντίγραφα των βιολογικών παραγόντων αλλά όχι ακριβώς ίδια με αυτά, καθώς είναι προϊόντα βιολογικής προέλευσης, δηλαδή παρασκευάζονται όπως και οι βιολογικοί παράγοντες από ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι μικρόβια, πειραματόζωα ή και ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται σε ειδικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο κος Κούβελας "το βασικό πλεονέκτημα των βιο-ομοειδών (και ο ουσιώδης λόγος ύπαρξής τους) είναι η χαμηλότερη τιμή τους, που επιτρέπει στα συστήματα υγείας να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων με απαραίτητα φάρμακα. Με τα βιο-ομοειδή λοιπόν, όπως και τα γενόσημα, αυξάνει η προσβασιμότητα του πληθυσμού στο φάρμακο, όχι μόνο στο φθηνότερο, αλλά από την συνολική οικονομία που επιτυγχάνεται και στο καινοτόμο που θεραπεύει παθήσεις ανίατες μέχρι πρότινος".

Το πρώτο βιο-ομοειδές που κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το 2013 και από το 2015 και στη χώρα μας είναι βιο-ομοειδές της Ινφλιξιμάμπης . "Η Φαρμακολογική δράση του αποδείχθηκε παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς, με δύο κλινικές μελέτες, η μία σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και η δεύτερη σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα" καταλήγει ο κος Κούβελας.

Αγκάθι το κόστος

Στο Ετήσιο Συνέδριο Ρευματικών Παθήσεων της EULAR (European League Against Rheumatism) που γίνεται στο Λονδίνο, έγινε ξεκάθαρο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας δαπανούν πολύ μεγαλύτερα ποσά, για τα ρευματικά νοσήματα, από όσα δαπανούν για οποιοδήποτε άλλο νόσημα συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αναπνευστικών νοσημάτων, ακόμη και του καρκίνου. "Το κόστος αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο την επόμενη δεκαετία εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού αλλά του δυτικού τρόπου ζωής , αλλά και του άγχους που λειτουργεί ως πυροδοτικός μηχανισμός για τα νοσήματα αυτά", επισήμαναν οι επιστήμονες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΣΚΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:36

Μετά τη Μέρκελ, φεύγει και ο Ζάιμπερτ: Τέλος εποχής και για τον μακροβιότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πάνω από 11 χρόνια στη θέση του.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 07 Δεκ 2021 | 08:08

Γαλλία: Έκτροπα σε προεκλογική συγκέντρωση του ακροδεξιού Ζεμούρ

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ερίκ Ζεμούρ.

ΜΕΛΕΤΗ 07 Δεκ 2021 | 07:06

ΠΟΥ: "Στοπ" στην θεραπεία κατά του κορονοϊού με πλάσμα αίματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μη χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19

25 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 06 Δεκ 2021 | 21:54

Κορονοϊός-Νέα μέτρα στη Γαλλία: Κλείνουν νυχτερινά κέντρα για 4 εβδομάδες, τι προβλέπεται για σχολεία και τηλεργασία

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΩ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 20:26

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις - Αν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΑΣ 06 Δεκ 2021 | 20:13

Ισπανία: 68 γιατροί και νοσηλευτές πήγαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι και έφυγαν με κορονοϊό - Ολοι εργάζονται σε ΜΕΘ

Εξήντα οκτώ γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό αφού παρέστησαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΠΙΛ ΝΤΕ ΜΠΛΑΖΙΟ 06 Δεκ 2021 | 18:04

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 27 Δεκεμβρίου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ 06 Δεκ 2021 | 15:26

Υπόθεση Επστάιν: "Στριμωγμένη" η Γκίλεν Μάξγουελ που στρατολογούσε ανήλικες - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα "μασάζ"

Η 59χρονη Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε και προσέγγισε τέσσερα ανήλικα κορίτσια προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί σεξουαλικά ο Επστάιν

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:21

Κύπρος: "Τις σκότωσα γιατί κορόιδευαν την καταγωγή μου" υποστήριξε ο δράστης της άγριας δολοφονίας των δύο Ρωσίδων

"Κορόιδευαν την καταγωγή μου. Θόλωσα, όπλισα το κυνηγετικό και τις πυροβόλησα πισώπλατα", είπε ο 32χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία των δύο Ρωσίδων.

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

ΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ SPD 06 Δεκ 2021 | 12:46

Νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουερμπαχ

Ο επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ είναι γνωστός για τις εκκλήσεις του προς τους Γερμανούς να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 06 Δεκ 2021 | 10:11

Μιανμάρ: Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος Σου Τσι από τη στρατιωτική χούντα

Στρατοδικείο της χούντας καταδίκασε τη Δευτέρα την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε ταραχές.

ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ 06 Δεκ 2021 | 08:47

Παραλήρημα Ερντογάν εν μέσω χρεοκοπίας: Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας και οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας

O Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να συνδέσει τα οικονομικά προβλήματα με έναν "πόλεμο" σε βάρος της Άγκυρας από τρίτους λέγοντας μάλιστα ότι κανένας δεν μπορεί να "υποδουλώσει" την Τουρκία.