Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Το 80% των διαζυγίων στην Ευρώπη όπου ο ένας σύντροφος νοσεί από ρευματικό νόσημα, έχει ως αιτία το ίδιο το νόσημα. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 20%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Τα ρευματικά νοσήματα αποτελούσαν μια σιωπηλή μάστιγα αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κινητοποιεί όλο και περισσότερους ασθενείς να απευθυνθούν, έγκαιρα και με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, στο ρευματολόγο τους.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι θεραπείες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές, οι ασθενείς δεν ενημερώνονται σωστά, για αυτές, καθώς δεν έχουν εκπαιδευτεί για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Η άγνοια οδηγεί στην εγκατάλειψη

Θλιβερό είναι το γεγονός ότι η άγνοια και ο φόβος για τα νοσήματα αυτά οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στο να εγκαταλείπουν τους συντρόφους τους. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά, ότι το 80% των διαζυγίων στην Ευρώπη, σε ζευγάρια που ο ένας σύντροφος νοσεί από ρευματικό νόσημα, έχει ως αιτία το ίδιο το νόσημα.

" Ευτυχώς στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%, καθώς ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ισχυρός και ο σύντροφος υποστηρικτικός, παρότι υπάρχουν ακόμα πολλά από τα ταμπού για την ασθένεια και κυρίως αυτά που αφορούν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού" επισημαίνει η κα Παππά, που εξηγεί ότι η σεξουαλική ζωή , ειδικά των νέων που νοσούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς συχνά συνδυάζεται με πόνους και δυσκαμψία στις αρθρώσεις: " Τις περισσότερες φορές φοβούνται να επικοινωνήσουν με το σύντροφό τους και να του θέσουν το πρόβλημα, φοβούμενοι την απόρριψη και τον στιγματισμό" .

Όμως, όπως τονίζει η κα Παππά, αυτοί οι λόγοι δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ασθενείς κάθε ηλικίας με ρευματικό νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται γι αυτό, να το αντιμετωπίζουν με σθένος και αισιοδοξία, καθώς οι νεώτερες θεραπείες μπορούν πλέον με μικρότερο κόστος να προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και τροποποιήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών

Γιατί οι ρευματικές παθήσεις έχουν γίνει αιτία διαζυγίων στην Ευρώπη

Υπολογίζεται πως περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αγγίζει τα 3.000.000. Η ρευματοειδής αρθρίτδια κατέχει την πρώτη θέση και προσβάλει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ακολουθούν η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Στη χώρα μας, τονίζει η κα Παππά, "έξι στους δέκα ρευματοπαθείς, δεν επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, θεωρώντας κατάλληλο κάποιον άλλο εξειδικευμένο ιατρό. Τέσσερις στους δέκα επισκέφθηκαν τον ρευματολόγο τουλάχιστον τρεις μήνες έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναγνωρισιμότητα των ρευματικών παθήσεων, ένας στους τρεις θεωρεί ότι γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, ωστόσο το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή η Ψωρισιακή Αρθρίτιδα ή Σπονδυλαρθρίτιδα ή το Σκληρόδερμα ξεπέρασε το 70%.

Οι νέες θεραπείες

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με ρευματική νόσο, όπως εξηγεί ο Δ.Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ , είναι πολυδιάστατη και δεν πρέπει να περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. "Έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Πλέον, οι αντιρευματικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και οι ασθενείς παραμένουν πλήρως λειτουργικοί και με καλή ποιότητα ζωής" επισημαίνει.

Η χρήση των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ρευματικών νοσημάτων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεραπευτικές εξελίξεις, αναφέρει ο κος Κούβελας και εξηγεί οτι το πολύ ακριβό κόστος χορήγησής τους, αντισταθμίζεται από τη μείωση σε άλλες δαπάνες υγείας, όπως η νοσηλεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερες απουσίες από την εργασία.

Τα βιο-ομοειδή φάρμακα

Εκτενής αναφορά έγινε στο συνέδριο και για ακόμα ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των γιατρών. Τα βιο-ομοειδή φάρμακα (bio-similars) , τα οποία είναι ουσιαστικά αντίγραφα των βιολογικών παραγόντων αλλά όχι ακριβώς ίδια με αυτά, καθώς είναι προϊόντα βιολογικής προέλευσης, δηλαδή παρασκευάζονται όπως και οι βιολογικοί παράγοντες από ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι μικρόβια, πειραματόζωα ή και ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται σε ειδικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο κος Κούβελας "το βασικό πλεονέκτημα των βιο-ομοειδών (και ο ουσιώδης λόγος ύπαρξής τους) είναι η χαμηλότερη τιμή τους, που επιτρέπει στα συστήματα υγείας να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων με απαραίτητα φάρμακα. Με τα βιο-ομοειδή λοιπόν, όπως και τα γενόσημα, αυξάνει η προσβασιμότητα του πληθυσμού στο φάρμακο, όχι μόνο στο φθηνότερο, αλλά από την συνολική οικονομία που επιτυγχάνεται και στο καινοτόμο που θεραπεύει παθήσεις ανίατες μέχρι πρότινος".

Το πρώτο βιο-ομοειδές που κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το 2013 και από το 2015 και στη χώρα μας είναι βιο-ομοειδές της Ινφλιξιμάμπης . "Η Φαρμακολογική δράση του αποδείχθηκε παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς, με δύο κλινικές μελέτες, η μία σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και η δεύτερη σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα" καταλήγει ο κος Κούβελας.

Αγκάθι το κόστος

Στο Ετήσιο Συνέδριο Ρευματικών Παθήσεων της EULAR (European League Against Rheumatism) που γίνεται στο Λονδίνο, έγινε ξεκάθαρο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας δαπανούν πολύ μεγαλύτερα ποσά, για τα ρευματικά νοσήματα, από όσα δαπανούν για οποιοδήποτε άλλο νόσημα συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αναπνευστικών νοσημάτων, ακόμη και του καρκίνου. "Το κόστος αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο την επόμενη δεκαετία εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού αλλά του δυτικού τρόπου ζωής , αλλά και του άγχους που λειτουργεί ως πυροδοτικός μηχανισμός για τα νοσήματα αυτά", επισήμαναν οι επιστήμονες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:17

Marigold: Ένα δακτυλίδι με 12.638 διαμάντια στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες [Εικόνες]

Το Marigold κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ενός δακτυλιδιού με 7.801 διαμάντια.

04 Δεκ 2020 | 21:00

Φρίκη στη Ρωσία: Γυναίκα πέταξε από τον 13ο όροφο το βρέφος της φίλης της

Σοκ προκάλεσε στη Ρωσία η γυναίκα που πέταξε από το παράθυρο διαμερίσματος στον 13ο όροφο το μόλις δύο μηνών βρέφος της φίλης της

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Δεκ 2020 | 20:59

Λαβρόφ: Δεν μας ενοχλεί ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - Ρωσία και Τουρκία δεν κάμπτονται ενώπιον κανενός

Την Ρωσία δεν την ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 20:09

Ιταλία-κορονοϊός: 814 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια μέρα - Επεσε ο δείκτης μετάδοσης

Τα κρούσματα κορονοϊού ήταν 24.099 και 814 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 04 Δεκ 2020 | 19:50

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν: Ζητώ σεβασμό - Ο Ερντογάν περιορίζει τις ελευθερίες του λαού του

Στο ναδίρ οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας. Άμεση απάντηση Μακρόν στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Γάλλου πιλότου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 04 Δεκ 2020 | 19:39

Νέο "χτύπημα" στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή σε τζαμί

Σχεδόν πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τέμενος.

«ΦΥΣΙΚΑ. ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΕΠΙΤΟΠΟΥ "ΝΑΙ" » 04 Δεκ 2020 | 18:58

Ο Φάουτσι αποδέχθηκε "επιτόπου" την πρόταση Μπάιντεν να είναι ο επικεφαλής ιατρικός του σύμβουλος

Ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

ΤΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ 04 Δεκ 2020 | 18:30

Προφυλακίστηκε ο Ρώσος μπλόγκερ Reeflay - Μετέδιδε ζωντανά στο YouTube τον θάνατο της κοπέλας του [βίντεο]

Ο γνωστός μπλόγκερ κατηγορείται ότι χτύπησε την κοπέλα με αποτέλεσμα η 27χρονη να χάσει τη ζωή της

"ΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΧΑΝ" 04 Δεκ 2020 | 16:44

Κορονοϊός - Ουχάν: Απίστευτο - Η πόλη που συμβολίζει την πανδημία προσκαλεί τουρίστες με βίντεο-καμπάνια [Βίντεο]

Μετά την πανδημία, η Ουχάν επιχειρεί να επανέρθει και να αναδειχθεί ως ιδανικός προορισμός για τουρισμό

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ 04 Δεκ 2020 | 13:31

Κορονοϊός: Μπαρ στη Μαδρίτη ζητά από τους πελάτες του να προπληρώσουν τα ποτά που θα πιουν όταν ανοίξει

Ο κορονοϊός ανάγκασε τους ιδιοκτήτες μπαρ στη Μαδρίτη να ζητήσουν προπληρωμή των ποτών για να επιβιώσει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 04 Δεκ 2020 | 12:25

ΗΠΑ: Μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Φλέγεται η Καλιφόρνια από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πιθανότατα από γεννήτρια.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Εφτασαν τα εμβόλια στη Βρετανία - Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη Βρετανία.

ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΝΕ 04 Δεκ 2020 | 10:13

Κουβαρντάς... η ΝΑΣΑ: Πληρώνει ένα δολάριο σε τέσσερις εταιρείες για να φέρουν χώμα από τη Σελήνη

Είναι η πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία θα συλλέξει δείγματα από άλλο ουράνιο σώμα πέραν της Γης.