Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" έθεσε τις αρχές στις μεγάλες πρωτεύουσες της ευρωπαϊκής ηπείρου μήνυμα που έλαβε η Βιέννη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Σε κόκκινο συναγερμό για χτύπημα του Isis μέχρι την Πρωτοχρονιά έχουν τεθει οι αρχές στις ευρωπαικές μητροπόλεις μετά και το μήνυνα που έλαβε η Βιέννη.

Ο ιταλός υπεξ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθήσει να «ξαναχτυπήσει», ενώ στο σκηνικό τρόμου έρχεται να προστεθεί το μήνυμα του αρχηγού του ISIS Al-Baghdadi αλλά και ένα δημοσίευμα της Dail Mail, σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες ύποπτοι επιχειρούν καθημερινά να εισέλθουν στη Βρετανία.

Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Το μήνυμα από τη Βιένη

«Πριν από τα Χριστούγεννα εστάλη μια προειδοποίηση από μια φιλική υπηρεσία (πληροφοριών) σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έλεγε ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μια επίθεση με εκρηκτικά ή με πυροβολισμούς στην περίοδο μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε πολυσύχναστους χώρους» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Αν και οι έρευνες που ακολούθησαν γύρω από τα ονόματα των πιθανών δραστών που αναφέρονταν στο μήνυμα δεν απέδωσαν, εντούτοις οι αρχές δεν εφησυχάζουν. Αλλωστε είναι ακόμη πολύ νωπές οι μνήμες του μακελειού στο Παρίσι, που -εκτός των άλλων- αποκάλυψε κι ένα ολόκληρο δίκτυο φανατικών σε πόλεις της Γαλλίας και στο Βέλγιο.

Οι έλεγχοι έχουν εστιαστεί στις "πύλες" εισόδου στις πρωτεύουσες (όπως σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς), ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί στους πολυσύχναστους χώρους, "ιδίως σε εκδηλώσεις και κυκλοφοριακούς κόμβους".

Την κατάσταση περιέπλεξε το μήνυμα του αρχηγού του ISIS Al-Baghdadi που σημείωνε ότι το Ισλαμικό Κράτος "βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γίνεται όλο και πιο ισχυρό μέρα με την ημέρα"."...Οι πρωτοπόροι πολεμιστές της τζιχάντ θα σας περικυκλώσουν. Μπορεί αυτή η μέρα να σας φαίνεται ότι απέχει πολύ, όμως εμείς ξέρουμε ότι είναι κοντά. Ερχόμαστε πιο κοντά κάθε μέρα", ανέφερε το μήνυμα.

Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά - εικόνα 2

Συλληψεις στην Αυστρία

οι αυστριακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανήλικων αδελφών από τη Συρία, οι οποίοι λέγεται πως διατηρούν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Ο 16χρονος και ο 18χρονος συνελήφθησαν σε καταφύγιο προσφύγων κοντά στην πόλη Γκρατς, έπειτα από πληροφορία που έλαβε η αστυνομία από τις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Γκρατς ο 16χρονος φέρεται να είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του εκτιμάται ότι ήταν μαχητής του ισλαμιστικού κινήματος Αχράρ αλ-Σαμ.

Τα δύο αδέλφια, μάλιστα, πολεμούσαν στις δύο αντίπαλες οργανώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Αντιμετωπίζουν ποινή για τρομοκρατική δράση, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας και βασανισμού, σύμφωνα με την αυστριακή εισαγγελία, ενώ ο τρίτος αδελφός τους συνελήφθη στη Γερμανία.

Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά - εικόνα 3

Daily Mail: Εκατοντάδες υποπτοι για τρομοκρατία προσπαθούν μπουν στη Βρετανία

Όπως αναφέρει η Daily Mail περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία, εγκληματίες και παράνομοι μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα ο αυξημένος αριθμός πιθανών επικίνδυνων επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν αεροπορικώς στη χώρα, έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους αρμοδίους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με ειδική βάση δεδομένων οι ύποπτοι επιβάτες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 60% τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας για πρώτη φορά σημειώνεται τόσο σημαντική αύξηση στα μέτρα ασφαλείας των συνόρων τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που συμπίπτει με την τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Εντοπισμού Συνόρων (NBTC) με έδρα το Μάντσεστερ, αφού λάβει λεπτομέρειες από τις αεροπορικές εταιρίες για όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς τη Βρετανία, πραγματοποιεί ελέγχους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αποστέλλονται στην επονομαζόμενη «Στάζι» τα στοιχεία των επιβατών, η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία του διαβατηρίου του ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν αν οι ταξιδιώτες έχουν κάποια σχέση με τρομοκρατικές δράσεις ή αν έχουν κάνει κατάχρηση της βίζας τους. Επιπλέον, μπορούν να ελέγξουν τις προηγούμενες πτήσεις τους και να εντοπίσουν κατά πόσο ο ταξιδιώτης επιλέγει τη Συρία, για παράδειγμα, σαν προορισμό. Αν, λοιπόν, το όνομα επίδοξου επιβάτη συμπίπτει με λίστα πιθανών υπόπτων, τότε το NBTC στέλνει ενημέρωση στους συνοριοφύλακες. Μάλιστα, μέσα στο περασμένο έτος, οι «συναγερμοί» που έχουν… εκπέμψει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν αγγίξει τις 100.000.

Από τους ελέγχους που διεξάγονται στο κέντρο, οι συνοριοφύλακες έχουν φτάσει στη σύλληψη 2.200 υπόπτων μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2012.

Γιατί όλη η Ευρώπη φοβάται χτύπημα την Πρωτοχρονιά - εικόνα 4

Ιταλος Υπεξ: Πιθανό να ξαναχτυπήσουν


Μιλώντας στην ιταλική Repubblica, ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθήσει να «ξαναχτυπήσει».

Έπειτα, μάλιστα, από τις πρόσφατες απειλές του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Τζεντιλόνι εξηγεί πως η οργάνωση θέλει επιδείξει ότι είναι ισχυρή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ιταλός υπουργός, το ΙΚ «βρίσκεται σε πραγματική στρατιωτική δυσκολία». Βέβαια, προσθέτει ότι η οργάνωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά «παρότι ο αγώνας θα είναι μακρύς, η δράση της διεθνούς κοινότητας έχει γίνει πιο αποτελεσματική».

Σχετικά με τον «κόκκινο συναγερμό» της Αυστρίας, ο Τζεντιλόνι επισημαίνει πως «στην Ιταλία καθώς και στην Ευρώπη έχουμε ξεκαθαρίσει καλά αυτό που έχουν κάνει οι τζιχαντιστές και οι ακόλουθοί τους και αυτό που μπορούν ακόμα να κάνουν. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια, χωρίς να μας παραπλανούν. Γνωρίσουμε καλά ότι θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν ξανά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ 20 Οκτ 2021 | 14:51

ΠΟΥ: 2.700.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη - H μοναδική ήπειρος που παρουσιάζει αύξηση

Την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.700.000 εκατομμύρια με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 46.000, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 23 Οκτ 2021 | 08:44

Αληθινές οι σφαίρες στο όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο Άλεκ Μπάλντουιν - Πώς βρέθηκε στα χέρια του

Ο Μπάλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε, προφανώς κατά λάθος, την διευθύντρια φωτογραφίας, Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Rust".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 23:55

ΗΠΑ: Πιέσεις από ελληνικές, αρμένικες, ινδικές και κουρδικές οργανώσεις να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία

Τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, καθώς και των αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, πιέζουν το Κογκρέσο να μην αποδεχτεί την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΤΑΡ 22 Οκτ 2021 | 21:25

Σοκ στη Σουηδία: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ γνωστό ράπερ - Απαγωγές και αυξανόμενη βία στη σκηνή της "gangsta rap"

Θεωρείτο ένα από τα αστέρια της σουηδικής χιπ χοπ: ο Einar, ένας Σουηδός ράπερ ηλικίας 19 ετών δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη το βράδυ της Πέμπτης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 22 Οκτ 2021 | 21:13

Πάπας Φραγκίσκος: "Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο τον Δεκέμβριο"

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να βρεθεί ξανά στην Ελλάδα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ 22 Οκτ 2021 | 20:24

Άλεκ Μπάλντουιν: Συντετριμμένος ο αδελφός του, Στίβεν - "Ζητώ τις προσευχές σας"

Ο Άλεκ Μπόλντουιν στα γυρίσματα της ταινίας "Rust" πυροβόλησε και σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη.

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 22 Οκτ 2021 | 19:42

Σε κατάσταση σοκ ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Η καρδιά μου έχει ραγίσει, επικοινώνησα με τον σύζυγο της Χαλίνα"

Η πρώτη δημόσια αντίδραση μετά το τραγικό δυστύχημα από τον Άλεκ Μπάλντουιν - Το όπλο είχε "μία πραγματική σφαίρα"

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟ 22 Οκτ 2021 | 16:24

Θάνατοι στα γυρίσματα ταινιών: Τζον Λάντις, Μπράντον Λι, Άλεκ Μπάλντουιν - Οι τραγωδίες που στιγμάτισαν το Χόλιγουντ

Οι θάνατοι που σχετίζονται με όπλα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ανάγονται στην αρχή του κινηματογράφου με τον πρώτο να καταγράφεται το 1915

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 22 Οκτ 2021 | 15:43

Άλεκ Μπάλντουιν: Ετσι σκότωσε κατά λάθος τη 42χρονη στα γυρίσματα της ταινίας - Η προφητική ανάρτηση του ηθοποιού

Θανάσιμος τραυματισμός της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα ταινίας, από πυροβολισμό που προήλθε από όπλο που κρατούσε ο Άλεκ Μπάλντουιν