Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Αλλοι απολύθηκαν, άλλοι έφυγαν με την θέληση τους κι άλλοι, πάλι, "παραιτήθηκαν" ευσχήμως: Αυτοί είναι οι 10 που καρατόμησε ο Τραμπ με συνοπτικές διαδικασίες

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Ειναι μια εικόνα που ασφαλώς δεν αρμόζει σε αυτήν μιας παγκόμιας υπερδύναμης: ένας-ενας οι συνεργάτες, άμεσοι ή έμμεσοι, του προέδρου Τραμπ αποχωρούν οικειοθελώς ή μη, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός... σκορποχωριού και μιας κυβέρνησης δίχως σχέδιο, πλάνο ή όραμα.

Είναι οι άνθρωποι που έφυγαν... νωρίς, απηυδισμένοι από τα τερτίπια ενός αλλοπρόσαλλου προέδρου.

Άλλοι απολύθηκαν, άλλοι έφυγαν με την θέληση τους κι άλλοι, πάλι, "παραιτήθηκαν" ευσχήμως: Αυτοί είναι οι 10 που καρατόμησε ο Τραμπ μέσα σε έξι μήνες στον θώκο του με συνοπτικές διαδικασίες -με αυστηρή χρονολογική σειρά...

31 Ιανουαρίου: Σάλι Γέιτς

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς επειδή αμφισβήτησε δημοσίως κι ανοικτά το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Γέιτς διέπραξε προδοσία απέναντι στην Υπηρεσία της καθώς δήλωσε ότι όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση δεν πρόκειται να υπερασπιστεί νομικά το συγκεκριμένο διάταγμα που επί της ουσίας απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

14 Φεβρουαρίου: Μάικλ Φλιν

Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ υπέβαλε ο Μάικλ Φλιν.

Η παραίτησή του ήρθε μετά το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, όπως αναφέρει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 2

Ο Φλιν αποκαλύφθηκε όχι μόνο ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, πριν ο Τραμπ ορκιστεί πρόεδρος, αλλά κι ότι είπε ψέματα για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του συνομιλίας.

11 Μαρτίου: Πριτ Μπαράρα

Ο Πριτ Μπαράρα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, από τον οποίο ο Τραμπ είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, απολύθηκε αφού αρνήθηκε να υπακούσει εντολή για να υποβάλει την παραίτησή του, μαζί με άλλους 45 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

«Δεν παραιτήθηκα. Απολύθηκα πριν από λίγα λεπτά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπαράρα προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του στη θέση αυτή «ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην επαγγελματική του ζωή».

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 3

Ο Πριτ Μπαράρα περιλαμβανόταν σε 46 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, που είχαν διορισθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έλαβαν σήμερα την εντολή από τον ασκούντα χρέη υφυπουργού Δικαιοσύνης να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα γραφεία τους. Ο Πριτ Μπαράρα αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Εχοντας στην αρμοδιότητά του τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης και εντός αυτού το Μανχάταν, επιχειρηματικό κέντρο και σημείο συγκέντρωσης ισχυρών περιουσιών, ανάμεσά τους και εκείνης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πριτ Μπαράρα ήταν πανίσχυρος και από τους πλέον προβεβλημένους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Είχε τη φήμη του άτεγκτου πολέμιου της εγκληματικότητας στον κόσμο των επιχειρήσεων και της διαφθοράς, του ατρόμητου μπροστά στις ελίτ της Γουόλ Στριτ λειτουργού της δικαιοσύνης.

10 Μαΐου: Τζέιμς Κόμεϊ

Ο Τραμπ απέλυσε αιφνίδια τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ μετά από τις επιπτώσεις μιας έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Κόμεϊ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Όπως δήλωσε ο Τραμπ, “ο Κόμεϊ δεν είναι πια σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά”.

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει: «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρεις ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 4

Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον. Ο Κόμεϊ επίσης ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ. Η απόλυσή του αναμένεται να εγείρει ανησυχίες για την διαφάνεια της έρευνας.

18 Μαΐου: Μάικλ Ντάμπκε

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ, Μάικ Ντάμπκι, αποχώρησε ύστερα από τρεις μήνες στη θέση αυτή στον Λευκό Οίκο.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 5

«Εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τον Λευκό Οίκο και κατέστησε σαφές ότι θα έμενε έως το τέλος του ταξιδιού του προέδρου στο εξωτερικό», δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενη στο πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Τραμπ στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

6 Ιουλίου: Γουόλτερ Σάουμπ

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, Γουόλτερ Σάουμπ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση αυτή, έξι μήνες πριν λήξει η θητεία του. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Σάουμπ είχε κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της προεδρίας του και των οικογενειακών επιχειρήσεών του. Ο Τραμπ περιορίστηκε απλώς να αναθέσει τον έλεγχο του ομίλου του στους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ τζούνιορ, όμως αρνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό του.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 6

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σάουμπ δεν αναφέρει ευθέως τους λόγους της αποχώρησής του. Ωστόσο, σε μια άλλη ανακοίνωση σημειώνει ότι "υπό την παρούσα κυβέρνηση, κατέστη προφανές ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας". Ο Σάουμπ είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Μπαράκ Ομπάμα.

21 Ιουλίου: Σον Σπάισερ

Την αποχώρησή του από τη θέση του Γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε ο Σον Σπάισερ, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων.
Η αποχώρηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου ήρθε λίγες ώρες μετά την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Νεοϋορκέζο οικονομικό σύμβουλο Άντονι Σκαραμούτσι να αναλάβει το πόστο του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου κι όλοι θεωρούν πως για την απόλυση του Σπάισερ ευθύνεται ο Σκαραμούτσι.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 7

24 Ιουλίου: Μάικλ Σορτ

Τρεις ημέρες μετά το “ξήλωμα” του Σπάισερ, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Σκαραμούτσι “έφαγε” και τον Μάικλ Σορτ, βοηθό γενικού γραμματέα σε θέματα Τύπου. Η εκδίωξη του Σορτ αποτελούσε προειδοποίηση στα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου Τραμπ να μην διαρρέουν ειδήσεις σχετικά με τον Τραμπ, αλλιώς θα έχουν την τύχη του Σορτ. Ο Σορτ με τη σειρά του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του σε διαρροές ειδήσεων.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 8

29 Ιουλίου: Ρέινς Πρίμπους

Την απόφαση να πάψει από τα καθήκοντά του τον ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, έλαβε ο Τραμπ, μια απόφαση που ανακοίνωσε μέσω twitter. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς ο ομογενής συνεργάτης του Τραμπ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τον νέο υπεύθυνο επικοινωνίας Άντονι Σακαραμούτσι.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 9

31 Ιουλίου: Άντονι Σκαραμούτσι

Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον Άντονι Σκαραμούτσι από διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Η απομάκρυνση του Σκαραμούτσι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα, ήταν απαίτηση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι, καθώς ο Σκαραμούτσι είχε καταντήσει εκνευριστικά αλαζόνας ανακοινώνοντας παντού ότι αναφερόταν απευθείας στον πρόεδρο και όχι στον προσωπάρχη του.

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 23:39

Αμερικανικές εκλογές 2020: Στήθος με στήθος Τραμπ και Μπάιντεν σε Αριζόνα, Φλόριντα και Β. Καρολίνα

Τραμπ και Μπάιντεν μπαίνουν στη τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών - Οι πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Σεπ 2020 | 11:59

Ο Ορμπάν στηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 19 Σεπ 2020 | 13:49

Tik Tok κατά Τραμπ: Προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη για... το μπλόκο του προέδρου

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 18 Σεπ 2020 | 16:44

Τραμπ: Τέλος με διάταγμα το TikTok και το WeChat - Τα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια

Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ με το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να "κατεβάζουν" τις εφαρμογές TikTok και WeChat

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 17 Σεπ 2020 | 23:00

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μοντέλο πριν 23 χρόνια

Το επιτελείο του Τραμπ αρνείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε σεξουαλικά στο μοντέλο στο τουρνουά τένις του 1997

ΣΤΟ USOPEN ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:03

Πρώην μοντέλο καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από τον Τραμπ: Σοκάρουν οι περιγραφές - [Βίντεο]

Πρώην μοντέλο σοκάρει με τις περιγραφές της - Πώς την παρενόχλησε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 16 Σεπ 2020 | 08:20

Επιμένει ο Τραμπ: Ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 14 Σεπ 2020 | 09:36

Τραμπ ή Μπάιντεν: Τι ψηφίζουν οι Έλληνες - Γκάλοπ της ProRata

Tι δείχνει η έρευνα της "Prorata" για τις προτιμήσεις των Ελλήνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:39

Αποκάλυψη - σοκ Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: Είχε εκθέσει το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του σε κυβερνητικό κτίριο

Το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εκτεθεί για να μπορούν να το δουν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος, αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ 09 Σεπ 2020 | 21:51

Ντόναλντ Τραμπ: Νορβηγός βουλευτής τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης

Η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οδήγησε τον Νορβηγό βουλευτή να προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης

ΤΟ "ΕΝΟΧΟ" ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ 09 Σεπ 2020 | 07:45

Ιβάνκα Τραμπ: Η αμερικανική "royal family" τα... πριγκιπόπουλα & το παλάτι

Η βγαλμένη από σελίδες περιοδικού οικογένεια της Πρώτης Κόρης της Αμερικής Ιβάνκα Τραμπ και το "παλάτι" όπου ζουν στην Ουάσινγκτον.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 01 Σεπ 2020 | 18:15

Ξέσπασμα Τραμπ κατά του NBA μετά την "εξέγερση": Ο κόσμος έχει κουραστεί να σας βλέπει

Νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ κατά του NBA για το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι ομάδες των playoffs

Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 30 Αυγ 2020 | 08:35

Παρασκήνιο: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις - Χωρίς τέλος οι εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας

Διάλογος με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν τις προκλήσεις το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τραμπ. Το casus belli επαναφέρουν Τσαβούσογλου και Οκτάι.