Follow us

Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να συνεχιστεί η κρίση με το Ισραήλ - Συμμετρία στις επιθέσεις "βλέπουν" οι αναλυτές

Παρά τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τους σκοπούς του Ισραήλ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η "μετρημένη" σημερινή ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν και η αντίδραση της Τεχεράνης δείχνουν πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να δεσμευθούν σε μια αποκλιμάκωση παρότι η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, εκτιμούν αναλυτές.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται πως δεκαετίες εχθρότητας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να μετατραπούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι εκρήξεις κοντά σε στρατιωτική βάση στην Καχτζαβαρεστάν, στο κέντρο της χώρας, έχουν σχέση με μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για τα ιρανικά πλήγματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυτές οι νέες εξελίξεις σημειώνονται καθώς το Ισραήλ είχε απειλήσει να απαντήσει στην επίθεση εναντίον του εδάφους του και παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του πιο πιστού συμμάχου του.

Η Τεχεράνη φαινόταν ωστόσο σήμερα να μετριάζει την κατάσταση, κάνοντας λόγο για μια επίθεση χωρίς πυραύλους και πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ασφάλεια.

"Μοιάζει να είμαστε σε μια στιγμή όπου οι δύο πλευρές επιδιώκουν να βγουν από τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης, με το Ισραήλ να εξαπολύει μια πολύ περιορισμένη επίθεση προκειμένου να δείξει ότι απαντά στα ιρανικά πλήγματα και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει γρήγορα το συμβάν ώστε να μην είναι υποχρεωμένη να απαντήσει", εκτιμά ο Ζιλιέν Μπαρνς-Ντέισι του European Council on Foreign Relations.

Ο Χάσνι Αμπίντι, του Study and Research Centre for the Arab and Mediterranean World με έδρα τη Γενεύη, υπογραμμίζει από την πλευρά του τη σχεδόν απόλυτη "συμμετρία" των επιθέσεων του Ιράν και του Ισραήλ, κάτι που μπορεί να τα οδηγήσει να εκτιμήσουν ότι μπορούν να μείνουν εκεί.

"Το ισραηλινό πλήγμα χτύπησε μια αεροπορική βάση που είχε χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την εκτόξευση πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ" την περασμένη εβδομάδα, λέει. Και "οι Ισραηλινοί φρόντισαν να μην αγγίξουν σημαντικές πυρηνικές θέσεις που βρίσκονται στην ίδια επαρχία, στο Ισφαχάν".

Μια κατάσταση ώστε να κατευναστεί η Τεχεράνη, η οποία δεν έχει "κανένα συμφέρον να διαρκέσει αυτή η κρίση", επειδή η ύψιστη προτεραιότητά της είναι να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, όρος επιβίωσης του καθεστώτος, εκτιμά ο ειδικός στη Μέση Ανατολή.

Ιράν

Στην επίθεσή του κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράν μπόρεσε εξάλλου να μετρήσει "την ικανότητα του Ισραήλ στον τομέα της αεροπορικής άμυνας" καθώς την "χωρίς προηγούμενο" κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του δυτικού στρατοπέδου ευρύτερα στο οποίο εντάχθηκε η Ιορδανία, σημειώνει.

Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερα από 350 βλήματα --πυραύλους και drones-- προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, το σύνολο σχεδόν των οποίων αναχαιτίστηκε.

Παρά τα αντικειμενικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τους σκοπούς του Ισραήλ.

"Απρόβλεπτος ο Νετανιάχου"

"Για μένα, το Ισραήλ είναι σε μια λογική κλιμάκωσης και καθόλου σε μια λογική αποκλιμάκωσης", εκτιμά η Ανιές Λεβαλουά του Institut de recherche et d'études sur la Méditerranée et le Moyen-Orient.

"Η επίθεση στο Ιράν είναι ένας τρόπος να έχει πολύ περισσότερη υποστήριξη από ό,τι στην υπόθεση της Γάζας", λέει, αναφερόμενη στο ότι οι αραβικές χώρες θεωρούν πως η Τεχεράνη και το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι από μόνα τους παράγοντας περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Οι Ισραηλινοί επέλεξαν ωστόσο να απαντήσουν στην επίθεση της Τεχεράνης χωρίς να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, παρατηρεί, υπογραμμίζοντας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι μάλλον απρόσβλητος στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Υπάρχει το προφανές και λογικό, όμως επί του πεδίου, έχουμε έναν παίκτη (...) ο οποίος παίρνει αποφάσεις που μοιάζουν να πηγαίνουν αντίθετα στα συμφέροντα του Ισραήλ", παρατηρεί η Ανιές Λεβαλουά.

Το Ισραήλ ενέτεινε εξάλλου τις επιδρομές του στον νότιο Λίβανο εναντίον της λιβανικής Χεζμπολάχ --που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη--, κάτι που μπορεί να ωθήσει την τελευταία να 'καθαρίσει' την ντροπή του Ιράν", του οποίου το Ισραήλ έχει σκοτώσει τελευταία αρκετούς αξιωματούχους.

"Η περιφερειακή κατάσταση στο σύνολό της παραμένει εξαιρετικά πυρετώδης με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες να είναι πιο άμεση από ποτέ", λέει ο Ζιλιέν Μπαρνς-Ντέισι.

Σε ένα λιγότερο απαισιόδοξο σενάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως μπόρεσαν να δεχθούν πως το Ισραήλ θα ανταπέδιδε με αντάλλαγμα να μείνει εκεί, λέει η Ανιές Λαβαλουά. Επειδή, σημειώνει, "οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι" για τις ΗΠΑ, τις χώρες του Κόλπου και για το ίδιο το Ισραήλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 27 Μαϊ 2024 | 20:29

Ισραήλ: "Τραγικό δυστύχημα" χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους

"Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα", είπε ο Νετανιάχου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 27 Μαϊ 2024 | 20:20

Πρέσβης Ισραήλ στην Αθήνα: "Ήλπιζα πως ο Κασσελάκης θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς"

"Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές, θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές" είπε ο Νόαμ Κατς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 15:34

Ο Ερντογάν έριξε ανάθεμα στον Νετανιάχου: Είναι Φαραώ και ο Θεός θα τον καταστρέψει- Για τη Γάζα

Ο Νετανιάχου είναι Φαραώ και έχει συμμορία δολοφόνων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 15:29

Έξαλλος με τον Νετανιάχου για τη Ράφα ο διάσημος παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν: "Σταμάτα το αυτό τώρα"

Το αιχμηρό σχόλιο του Πιρς Μόργκαν για τον Νετανιάχου μετά τα χτυπήματα στη Ράφα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 27 Μαϊ 2024 | 07:52

Σφυροκόπημα στη Ράφα: Σφαγή αμάχων καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι - "Ήταν πλήγμα σε τρομοκράτες", λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινές, στόχος της επίθεσης ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 26 Μαϊ 2024 | 19:21

Στην Βηθλεέμ ο Κασσελάκης: "Θα πιέσουμε για να αναγνωρίσει η Ελλάδα Παλαιστινιακό κράτος"

Για προώθηση της λύσης των δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ 26 Μαϊ 2024 | 18:37

Συγκλονίζει το μήνυμα ομήρου της Χαμάς στην αδελφή της: "Αν δεν τα καταφέρω, προστάτεψε τους γονείς μας"

Η 19χρονη Καρίνα έπεσε στα χέρια της Χαμάς κατά την επίθέση της 7ης Οκτωβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ 26 Μαϊ 2024 | 15:01
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 25 Μαϊ 2024 | 23:31

Τρομακτική αποκάλυψη της Welt: Η Χαμάς σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία

Στόχοι φαίνεται πως ήταν η πρεσβεία του Ισραήλ στο Βερολίνο και η αμερικανική βάση στο Ραμστάιν, που είναι η μεγαλύτερη των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 10:42

Η Χαμάς προκαλεί φρίκη: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Δύο μέλη της Χαμάς ομολογούν με ανατριχιαστικό τρόπο τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν μία γυναίκα από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 25 Μαϊ 2024 | 08:54

Γάζα: Τις σορούς άλλων τριών ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς ανέσυρε ο ισραηλινός στρατός - Ο ένας ήταν ο φίλος της Σάνι Λουκ

Η σορός ενός εκ των τριών ομήρων ανήκει στον φίλο της Σάνι Λουκ, της κοπέλας που έγινε σύμβολο της βαναυσότητας με την οποία συμπεριφέρθηκε η Χαμάς στα θύματά της

24 Μαϊ 2024 | 18:45

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου, στα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 17:03

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.