Κορονοϊός: Γιατροί φοβούνται ότι η Τουρκία θα γίνει Ιταλία- Είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο τεράστιος αριθμός των φορέων αυξάνεται ραγδαία.Ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστους κινδύνους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Φαινομενικά η τουρκική κυβέρνηση δίνει σοβαρή μάχη κατά του κορωνοϊού. Αυτή είναι η άποψη ευρέος τμήματος της τουρκικής κοινωνίας. Τα σχολεία έκλεισαν σχετικά νωρίς, οι μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, τα σύνορα με επικίνδυνα κράτη έκλεισαν και ηλικιωμένοι άνω των 65 απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φεχρετίν Κότσα ενημερώνει μέσω twitter καθημερινά την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Όλο ελπίδα ανακοινώνει τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Ακόμη και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη βάση στα μαχαίρια με την κυβέρνηση, δείχνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της κρίσης.

Δεν πείθονται όμως όλοι από την εικόνα. Η DW μίλησε με γιατρούς, που κουράρουν ασθενείς με covid19. Ανώνυμα καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις της κυβέρνησης και εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για το εάν μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. "Το πρόβλημα δεν είναι η θνησιμότητα που προκαλεί ο ιός, αλλά ο τεράστιος αριθμός των φορέων του, που αυξάνεται ραγδαία. Ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει αρκετός ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες” λέει ένας γιατρός.

Μεγάλες ελλείψεις σε τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα τεστ. Ο υπουργός Υγείας Κότσα διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι έχουν γίνει αρκετά τεστ, για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού. "3952 τεστ έγιναν τα τελευταία 24ωρα”, έγραψε προχθές στο Twitter. Όμως πολλοί γιατροί επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει. ¨Το 90% των ασθενών μας ακολουθούν θεραπεία κατά του κορωνοϊού, χωρίς να έχει διαγνωστεί προηγουμένως ότι φέρουν τον ιό, επειδή δεν έχουν κάνει τεστ. Επιτρέπεται μόνο ένα με δύο τεστ ανά 100 ασθενείς” λέει ένας γιατρός, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία. ¨Ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας ή δύσπνοια, δεν γίνονται τεστ. Γι’ αυτό και ο γκρίζος αριθμός των φορέων του ιού πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος στην Τουρκία”.

Ακόμη και ένας παθολόγος, που βρίσκονταν ο ίδιος σε καραντίνα επί δέκα ημέρες και κόλλησε τη γυναίκα του και το παιδί του, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εμποδίζει την καταπολέμηση του ιού, είναι ότι γίνονται ελάχιστα τεστ. "Μίλησα με έναν γιατρό για τα συμπτώματά μου και ποια θεραπεία θα ακολουθούσα, αλλά τεστ δεν έκανα”. Μάλιστα στη βεβαίωση ασθένειας η διάγνωση ήταν πόνοι στη σπονδυλική στήλη. Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι ότι δεν τηρείται το μέτρο της καραντίνας. Ένας υπάλληλος νοσοκομείου διηγείται ότι όσοι υπάρχει υποψία ότι φέρουν τον ιό μπαίνουν σε άλλο δωμάτιο απομονωμένοι από τους ασθενείς. "Αλλά οι συγγενείς τους μπαινοβγαίνουν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καραντίνα” λέει.

Οι υποτιμημένοι κίνδυνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι γιατροί επισημαίνουν και ένα άλλο πρόβλημα που περνά απαρατήρητο από την κοινή γνώμη. Ο αριθμός των μολυσμένων γιατρών και νοσοκόμων είναι υψηλός. "Έχουμε συναδέλφους που βρίσκονται στην εντατική με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους” λέει χαρακτηριστικά χειρουργός σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Και ανησυχεί μήπως εμφανιστούν στην Τουρκία συνθήκες όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου είναι αδύνατον να νοσηλευτεί ο τεράστιος αριθμός των ασθενών λόγω έλλειψης κρεβατιών. "Μας περιμένουν δυσκολότερες μέρες” λέει, "στην Ιταλία πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αναρωτιέμαι, πως θα μπορέσω να το κάνω, φοβάμαι”. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, αυτοί δεν φαίνεται να πειθαρχούν.

Τι γράφουν τα δημοσιεύματα

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι ηλικιωμένοι βγαίνουν έξω, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο από τελετές γάμων με πολλούς ανθρώπους. Πολλοί δεν φαίνεται να έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, παρατηρεί ένας άλλος Τούρκος γιατρός με τον οποίο μίλησε η DW. Επιπλέον το 70% των φορέων είναι ασυμπτωματικοί. "Γι’ αυτό ακόμη και μέσα στην οικογένειά μου κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την επιδημία παρά τις προειδοποιήσεις. Αλλά ο κίνδυνος του ιού έγκειται στην υψηλή μεταδοτικότητά του από ανθρώπους που οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα”. Ένας άλλος Τούρκος γιατρός λέει: "Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε ηλικιωμένους και αρρώστους, πρέπει να καθίσουμε σπίτι, είναι η μόνη λύση. Μεταδώστε αυτό το μήνυμα, πείτε το στους δημοσιογράφους συναδέλφους σας. Όλοι θα πρέπει να το μεταδώσουν. Η απομόνωση είναι η μόνη λύση για να καθυστερήσουμε τη μετάδοση, ειδάλλως κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την ορμή της επιδημίας. Κανείς!”.

Πηγή: DW

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:33

ΠΟΥ: Τον Ιούνιο τα αποτελέσματα για την υδροξυχλωροκίνη - Eπανεξέταση για την ασφάλεια της

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

ΑΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:22

Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορονοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορονοϊό

ΣΤΟΥΣ 32.955 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- 230.555 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών στην Ιταλία-Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

26 Μαϊ 2020 | 20:38

Tσιόδρας: Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 20:29

DW: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα - Στους κύριους προορισμούς η χώρα μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση σε τουριστικά γραφεία και διαδικτυακά τουριστικά πόρταλ της Γερμανίας

ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ 26 Μαϊ 2020 | 19:48

ΗΠΑ: Viral το βίντεο από πάρτι σε πισίνα παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων - Σφοδρές αντιδράσεις

Σε εθελούσια καραντίνα όλοι για 14 ημέρες ή έως να διαγνωστούν αρνητικοί από τον νέο κορονοϊό.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 19:33

"Corriere della Sera": Η καραντίνα αύξησε κατά 30% τα διαζύγια στην Ιταλία

Οι πεταμένες κάλτσες στο πάτωμα, η αποκάλυψη εξωσυζυγικών σχέσεων και το στρες για τα εργασιακά είναι οι βασικότερες αιτίες των τσακωμών

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 88 ΕΤΩΝ 26 Μαϊ 2020 | 19:20

Πέθανε ο τούρκος αρχηγός ΓΕΣ της εποχής των Ιμίων, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί

Είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 1997 στην Τουρκία.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ...ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. 26 Μαϊ 2020 | 18:52

Οι πολιτικοί που αψήφησαν την καραντίνα και προκάλεσαν την οργή

Οι περιορισμοί επιβάλλονται για να...παραβιάζονται.

26 Μαϊ 2020 | 18:49

Η συγκλονιστική εξομολόγηση Τσιόδρα - Το συγκινητικό αντίο του καθηγητή με ένα ποίημα

Με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία ο καθηγητής συγκίνησε τους Έλληνες με τον γλαφυρό λόγο του

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 26 Μαϊ 2020 | 18:48

Στο "κόκκινο" ο Εβρος: Ενισχύεται η μεθόριος με 400 αστυνομικούς

Σε συναγερμό ολόκληρη η περιοχή υπό τον φόβο για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών

26 Μαϊ 2020 | 18:46

Εσπασε και ο Ν. Χαρδαλιάς - Το "αντίο" στην καθημερινή ενημέρωση

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ο Νίκος Χαρδαλιάς "κλείνοντας" την καθημερινή ενημέρωση ευχαρίστησε τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Μαϊ 2020 | 18:33

Σύψας για χλωροκίνη: "Δεν είναι τόσο αποτελεσματική, φαίνεται να συνδέεται και με αρρυθμίες στην καρδιά" [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας "δεν έχουμε αξιόλογα φάρμακα για τον ιό"