Γιλντιρίμ:Η φιλία μας με τις ΗΠΑ μπορεί να αμφισβητηθεί

Μήνυμα Γιλντιρίμ σε ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν. Δεν πρέπει να βιαστούμε για τη θανατική ποινή, ούτε όμως να αγνοήσουμε το αίτημα του λαού, είπε ο ίδιος.

gilntirimi-filia-mas-me-tis-ipa-mporei-na-amfisbitithei
SHARE THIS
0
SHARES

«Εάν οι φίλοι μας συνεχίσουν να ζητούν από εμάς αποδείξεις (σσ. του ρόλου του Γκιουλέν στο πραξικόπημα) τότε θα αναγκαστούμε να αμφισβητήσουμε τη φιλία μας». Αυτό δήλωσε ο τουρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλτνιρίμ, στέλνοντας μήνυμα προς τις ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει "στοιχεία, όχι ισχυρισμούς" όσον αφορά το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν.

Την ίδια στιγμή, ο Γιλντιρίμ έθεσε όρους για μια ενδεχόμενη κατάργηση της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί βιαστικά, ενώ θα απαιτούσε και αλλαγή του Συντάγματος. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα μπορεί να αγνοηθεί το αίτημα του λαού. 

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου", δήλωσε την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

"Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε", δεσμεύτηκε ο Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα "θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου", ενώ μόλις λίγο πριν η ΕΕ και οι ΗΠΑ την είχαν καλέσει να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, διευκρίνισε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μεταξύ των 7.543 υπόπτων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση βρίσκονται κυρίως 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί, επισήμανε.

Τι είπε για τη θανατική ποινή 

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.

"Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος", σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι "δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (...) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί".

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook