Γίνονται πιο "φιλικές" στο Σουδάν οι ΗΠΑ μετά τη συνεργασία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα τη χαλάρωση μερικών οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Σουδάν

ginontai-pio-filikes-sto-soudan-oi-ipa-meta-ti-sunergasia
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα τη χαλάρωση μερικών οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, για τις πρόσφατες προσπάθειες που κάνει η χώρα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε Αμερικανός ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χθες.

"Η περιορισμένη άρση κυρώσεων αποτελεί αναγνώριση για την πρόοδο της κυβέρνησης του Σουδάν", είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters πριν την ανακοίνωση που αναμένεται από τον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν το 1997, μεταξύ των οποίων είναι και εμπορικό εμπάργκο καθώς και το "πάγωμα" της περιουσίας της κυβέρνησης, λόγω των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της τρομοκρατίας. Το 2006 πρόσθεσαν και άλλες κυρώσεις, επικαλούμενες την συμμετοχή στη βία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Πέρσι υπήρξαν σημάδια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ της Αμερικής και του Σουδάν, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου η Ουάσιγκτον χαιρέτησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας.

Πέρσι επίσης η χώρα συναργάστηκε με τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η άρση των κυρώσεων δεν αφορά τον χαρακτηρισμό της χώρας από τις ΗΠΑ ως υποστηρικτή και χρηματοδότη της τρομοκρατίας. Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης για τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Νταρφούρ, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Η σύρραξη στη Νταρφούρ ξεκίνησε το 2003 όταν κυρίως μη-αραβικές φυλές επαναστάτησαν εναντίον της αραβικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διακρίσεις. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι και 300.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στην περιοχή, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Φωτό: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook