
Πυρά κατά των σοσιαλιστών, για το μερίδιο ευθύνης τους στη διοαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή κρίση, εξαπολύει ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir.
Τα «σοσιαλιστικά δάκρυα» για την Ελλάδα
«Οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε»
Σε ερώτηση αν υπεραμύνεται ανεπιφύλακτα των πολιτικών λιτότητας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντά ότι οι απαιτούνται προσαρμογές επί των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων. Προσθέτει δε, ότι αντιτάχθηκε στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και κατηγορεί τους σοσιαλιστές υπουργούς οικονομικών του Eurogroup που αντέδρασαν στις θέσεις του : «Αντιτάχθηκα στην ιδέα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Όμως οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που προέβαλαν το επιχείρημα αυτό υπήρχαν και σοσιαλιστές. Ας μην λένε λοιπόν σήμερα ότι έχουν χύσει δάκρυα για την Ελλάδα».
Μονοπώλιο κοινωνικών πολιτικών και υπευθυνότητας
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει ότι «οι σοσιαλιστές δεν έχουν το μονοπώλιο των κοινωνικών πολιτικών» και υπερασπίζεται τις θέσεις των Χριστιανoδημοκρατών, λέγοντας ότι συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών με τις πολιτικές ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
«Δεν είδα κανέναν σοσιαλιστή υπουργό να παραιτείται, επειδή οι πολιτικές του Eurogroup τους φαίνονταν καταστροφικές»
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει «το μονοπώλιο της υπευθυνότητας», ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι ως επικεφαλής του Eurogroup, την εποχή της κρίσης, από τις 17 κυβερνήσεις οι δώδεκα περιελάμβαναν σοσιαλιστές υπουργούς. «Δεν είδα κανέναν από αυτούς να παραιτείται, επειδή οι πολιτικές που ενέκρινε το Eurogroup τους φαίνονταν καταστροφικές».
Η έξοδος της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης
Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνεται των πολιτικών λιτότητας αναφέροντας: «Υποστηρίζω την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Καταφέραμε -και πρωτίστως χάρη στις δικές μου προσπάθειες- να καταστήσουμε σαφές σε όλες τις χώρες ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Πάντα πίστευα ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης. Όμως, προϋπόθεση για το επιχείρημα αυτό ήταν η δέσμευση (σσ: της Ελλάδας) για δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν υφίσταται βιώσιμη ανάπτυξη επί ενός διαρκώς αυξανόμενου δημόσιου χρέους. Το 2005, όμως, προώθησα μια σημαντική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι φάσεις της οικονομικής ύφεσης. Αν δεν είχα κάνει αυτή τη μεταρρύθμιση το 2005, η ευρωζώνη δε θα είχε επιβιώσει από την οικονομική κρίση».
Ο Γιούνκερ πιστεύει επίσης ότι το παιχνίδι για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής κρίνεται ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, ήτοι τον ίδιο και τον σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς. Σημειώνει ότι «εκείνος που θα κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ο φυσικός υποψήφιος, με βάση τα αποτελέσματα της καθολικής ψηφοφορίας, για να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr