Follow us

Γιούνκερ εναντίον σοσιαλιστών για το κοινωνικό κράτος

«Ας μην λένε οι σοσιαλιστές ότι έχουν χύσει δάκρυα για την Ελλάδα» - «Δεν είδα κανέναν σοσιαλιστή υπουργό οικονομικών να παραιτείται, επειδή οι πολιτικές, τους φαίνονταν καταστροφικές»

Χάρης Ξενάριος
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΞΕΝΑΡΙΟς
Γιούνκερ εναντίον σοσιαλιστών για το κοινωνικό κράτος

Πυρά κατά των σοσιαλιστών, για το μερίδιο ευθύνης τους στη διοαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή κρίση, εξαπολύει ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir.

Τα «σοσιαλιστικά δάκρυα» για την Ελλάδα

«Οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε»

Σε ερώτηση αν υπεραμύνεται ανεπιφύλακτα των πολιτικών λιτότητας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντά ότι οι απαιτούνται προσαρμογές επί των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων. Προσθέτει δε, ότι αντιτάχθηκε στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και κατηγορεί τους σοσιαλιστές υπουργούς οικονομικών του Eurogroup που αντέδρασαν στις θέσεις του : «Αντιτάχθηκα στην ιδέα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Όμως οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που προέβαλαν το επιχείρημα αυτό υπήρχαν και σοσιαλιστές. Ας μην λένε λοιπόν σήμερα ότι έχουν χύσει δάκρυα για την Ελλάδα».

Μονοπώλιο κοινωνικών πολιτικών και υπευθυνότητας

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει ότι «οι σοσιαλιστές δεν έχουν το μονοπώλιο των κοινωνικών πολιτικών» και υπερασπίζεται τις θέσεις των Χριστιανoδημοκρατών, λέγοντας ότι συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών με τις πολιτικές ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Δεν είδα κανέναν σοσιαλιστή υπουργό να παραιτείται, επειδή οι πολιτικές του Eurogroup τους φαίνονταν καταστροφικές»

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει «το μονοπώλιο της υπευθυνότητας», ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι ως επικεφαλής του Eurogroup, την εποχή της κρίσης, από τις 17 κυβερνήσεις οι δώδεκα περιελάμβαναν σοσιαλιστές υπουργούς. «Δεν είδα κανέναν από αυτούς να παραιτείται, επειδή οι πολιτικές που ενέκρινε το Eurogroup τους φαίνονταν καταστροφικές».

Η έξοδος της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης

Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνεται των πολιτικών λιτότητας αναφέροντας: «Υποστηρίζω την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Καταφέραμε -και πρωτίστως χάρη στις δικές μου προσπάθειες- να καταστήσουμε σαφές σε όλες τις χώρες ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Πάντα πίστευα ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης. Όμως, προϋπόθεση για το επιχείρημα αυτό ήταν η δέσμευση (σσ: της Ελλάδας) για δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν υφίσταται βιώσιμη ανάπτυξη επί ενός διαρκώς αυξανόμενου δημόσιου χρέους. Το 2005, όμως, προώθησα μια σημαντική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι φάσεις της οικονομικής ύφεσης. Αν δεν είχα κάνει αυτή τη μεταρρύθμιση το 2005, η ευρωζώνη δε θα είχε επιβιώσει από την οικονομική κρίση».

Ο Γιούνκερ πιστεύει επίσης ότι το παιχνίδι για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής κρίνεται ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, ήτοι τον ίδιο και τον σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς. Σημειώνει ότι «εκείνος που θα κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ο φυσικός υποψήφιος, με βάση τα αποτελέσματα της καθολικής ψηφοφορίας, για να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 22 Μαϊ 2023 | 12:32

"Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά": Πως σχολιάζουν τα βελγικά ΜΜΕ την επικράτηση της ΝΔ

"Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά" έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας "LeSoir".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 16 Μαϊ 2023 | 18:57

Μητσοτάκης στο Reuters: Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα σε όλους - Θα στηρίξουμε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι

"Γνωρίζω πολύ καλά πως οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί και πως πολλοί Έλληνες τα βγάζουν δύσκολα πέρα" είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 14 Μαϊ 2023 | 08:45

Άδωνις Γεωργιάδης στο TheTOC: "Ο Τσίπρας προσπάθησε να με κλείσει φυλακή, δεν θα του το συγχωρήσω ποτέ"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για όλα - Τα παιδικά χρόνια στην Εκάλη, ο θάνατος των γονιών του, η ενασχόληση με την πολιτική, ο έρωτας με την Ευγενία Μανωλίδου και αυτό που θα άλλαζε πάνω του

QATARGATE 10 Μαϊ 2023 | 20:13

Η "σκιά" της Καϊλή: Στο μικροσκόπιο το δίκτυο νέων ευρωβουλευτών EU40- Δείπνα με Microsoft, Google και Astra Zeneca

Αρκετοί ευρωβουλευτές αποχώρησαν από την ομάδα "EU40", στην οποία προέδρευε η Εύα Καϊλή. Υποψίες ότι είχε γίνει "κατάστημα επιρροής" για εταιρείες τεχνολογίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ 04 Μαϊ 2023 | 20:58

Βέλγιο: Η αστυνομία πρόλαβε τρομοκρατική επίθεση - "Είχαν αναφερθεί σε κτήρια του ΝΑΤΟ", επτά συλλήψεις

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας του Βελγίου, οι συλληφθέντες είχαν συζητήσει διάφορα σενάρια για την τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν είχαν επιλέξει ακόμη τον στόχο τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 03 Μαϊ 2023 | 13:52

ΜέΡΑ25: Εξώδικο στην Απογευματινή - "Παντελώς αναληθές το δημοσίευμα περί συνάντησης Βαρουφάκη - Τσίπρα"

Το ΜέΡΑ25 απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα "Απογευματινή" για το δημοσίευμα για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Τσίπρα.

ΑΤΙΘΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ 02 Μαϊ 2023 | 21:00

Η αδελφή του βασιλιά: Η πριγκίπισσα Άννα τα... βάζει με τον Κάρολο λίγες ώρες πριν τη στέψη

Η αδελφή του βασιλιά Κάρολου παραχώρησε μια εκτενή τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε λίγα 24ωρα πριν τη στέψη - Πώς κρίνει τις αποφάσεις του και τι λέει για το τι βασιλιάς θα γίνει

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 01 Ιουν 2023 | 09:01

Επιτεύχθηκε συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ - Με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

ΣΩΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 20:59

Γαλλία: 65χρονος σκοτώθηκε προσπαθώντας να βγάλει τα σκυλιά του από το σπίτι του που καιγόταν

Η σύζυγος του 65χρονου, που γλίτωσε, είπε ότι εκείνος ξαναμπήκε, για να βγάλει το ή τα σκυλιά τους - Νοσηλεύεται η γυναίκα.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 20:02

Βίντεο - ντοκουμέντο: Σκότωσε με 40 μαχαιριές την πρώην σύντροφό του επειδή τον χώρισε - Η στιγμή που την ακολουθεί

"Άγρια θηριωδία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου την αποτρόπαιη δολοφονία μιας 21χρονης φοιτήτριας από τον πρώην σύντροφό της.

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 9 ΑΝΔΡΕΣ 31 Μαϊ 2023 | 19:37

Φρίκη στη Βρετανία: Ακρωτηρίαζαν και ευνούχιζαν τα θύματά τους - "Ανέβαζαν" τα βίντεο με συνδρομή

Ο "εγκέφαλος" στη Βρετανία βιντεοσκοπούσε τους ακρωτηριασμούς και αναρτούσε τα πλάνα σε έναν ιστότοπο. Οι συνδρομητές πλήρωναν για να τα βλέπουν.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 31 Μαϊ 2023 | 17:39

Hot-car deaths: Τρία μικρά παιδιά πέθαναν από θερμοπληξία μέσα σε λίγα 24ωρα- Τα είχαν ξεχάσει μέσα σε αυτοκίνητα

Πώς τρία μωρά έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητα των γονιών τους - Μέσα σε λίγες μέρες

ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΧΛΙΔΗ 31 Μαϊ 2023 | 16:47

Ο βασιλικός γάμος της χρονιάς: Ο γιος της βασίλισσας Ράνιας παντρεύεται την καλλονή που του έκλεψε την καρδιά

Ο πρίγκιπας διαδόχος της Ιορδανίας Χουσεΐν μπιν Αμπντάλα Β΄ παντρεύεται την Ράτζουα Αλ-Σάιφ στον βασιλικό γάμο της χρονιάς στην Ιορδανία