Παραδοχή Γιούνκερ: Έχουμε ήδη μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Η Ευρώπη «των πολλών ταχυτήτων» που θέλουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα» τόνισε ο Ζ-Κ Γιούνκερ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παραδοχή Γιούνκερ: Έχουμε ήδη μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Η Ευρώπη «των πολλών ταχυτήτων» που θέλουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωπαίοι μπήκαν πλέον για τα καλά στη σχετική συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Δεν είναι αυτή η πρόθεση», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιούνκερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά υποστηρικτικός του σεναρίου των πολλών ταχυτήτων τονίζοντας ότι αυτό ήδη ισχύει στην ΕΕ. Από την πρώτη ταχύτητα της ευρωζώνης, ο κ. Γιουνκέρ υπενθύμισε πως «ήδη έχουμε τον νόμο για τα διαζύγια που υποστηρίζεται μόνο από 17 κράτη μέλη, τον Ευρωπαίο εισαγγελέα που αντίστοιχα μόνο μερικά κράτη μέλη υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα. Έχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.

Τουσκ: Μέρος της συζήτησης η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Επικαλούμενος όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk είπε από την πλευρά του πως η ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ενόψει της επετείου των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Εξήγησε δε πως ορισμένοι αναμένουν συστημικές αλλαγές που θα χαλάρωναν τους ενδοευρωπαϊκούς δεσμούς και θα ενίσχυαν το ρόλο των κρατών στη σχέση με την κοινότητα, ενώ αντίθετα άλλοι επιδιώκουν μια νέα, βαθύτερη διάσταση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ακόμη κι αν αυτή εφαρμοστεί σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον Tusk, η πιθανότητα αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε όλες τις χώρες να αγωνιστούν για την πολιτική ενότητα με γνώμονα το όφελος της Κοινότητας ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit αλλά και το μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.

Μέρκελ: Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα

Η ΕΕ θα διακηρύξει «την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα» κατά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, κατά την οποία θα γιορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Το σύνθημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα», εξήγησε η Μέρκελ αναφορικά με τον στόχο της συνόδου κορυφής της Ρώμης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου με τη συμμετοχή των 27 χωρών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία.

Πολωνία: Δεν συζητάμε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Η Πολωνία δεν συμφωνεί με την ιδέα μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με επίκεντρο το μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit, είπε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ να μιλήσουμε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» δήλωσε η επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις προετοιμασίες ενόψει της 60ής επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που θα εορταστεί την 25η Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι ικανή να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Εκτός της πολιτικής ενότητας, έχει ανάγκη από μια θεσμική ενότητα. Δεν θα αποδεχθούμε καμία ενέργεια που θα υπονόμευε την ακεραιότητα της κοινής αγοράς, του χώρου Σένγκεν και της ίδιας της ΕΕ» σημείωσε η ίδια.

Έχοντας απομονωθεί μία ημέρα πριν λόγω της επιλογής της να μην στηρίξει την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πολωνία προκάλεσε την οργή ορισμένων κρατών μελών καθώς αρνήθηκε χθες, στο πλαίσιο αντιποίνων, να υπογράψει και να επικυρώσει τα συμπεράσματα της Συνόδου των 28.

Το σχέδιο συμπερασμάτων

1. Οι μεταρρυθμίσεις που όρισε η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στον απόηχο της κρίσης του 2008 έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η οικονομική μεγέθυνση έχει πλέον επιστρέψει και στα 28 κράτη μέλη και οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ συνολικά.

Η ανεργία, αν και παραμένει σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 2009, ενώ η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών βελτιώνεται και οι επενδύσεις, αν και παραμένουν υπερβολικά αναιμικές, αυξάνονται.

2. Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

Προς τούτο, πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας, να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά και να προωθηθούν οι επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω της ταχείας παράτασης και διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, επίσης με σκοπό να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη μέλη στα οποία παρουσιάζει υψηλά επίπεδα.

3. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία που έχει η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με τις τέσσερις ελευθερίες της για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Η αποφασιστική δράση σε ό,τι αφορά το ψηφιακό θεματολόγιο θα επιτρέψει την αξιοποίηση των οφελών της ψηφιακής εποχής και θα ωφελήσει την καινοτομία. Οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και τα υφιστάμενα κενά πρέπει να καλυφθούν μέσω ταχείας προόδου σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές προτάσεις, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2016 και την κοινή δήλωση της 13ης Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2017. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διπλής ποιότητας των ειδών διατροφής στην εσωτερική αγορά στο φόρουμ υψηλού επιπέδου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες εντός της ΕΕ για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2016, μια πλήρως λειτουργική και διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας και ένας ακμάζων τομέας υπηρεσιών. Όλοι οι κλάδοι θα ωφεληθούν από μια ισχυρότερη ενιαία αγορά. Συνεπώς η ολοκλήρωση και υλοποίηση των διαφόρων στρατηγικών για την ενιαία αγορά μέχρι το 2018 παραμένει κοινός μας στόχος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο τον Ιούνιο.

4. Το εμπόριο παραμένει μια από τις ισχυρότερες ατμομηχανές της ανάπτυξης, στηρίζοντας εκατομμύρια θέσεων εργασίας και συμβάλλοντας στην ευημερία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, προσβλέπει δε στην επικείμενη προσωρινή εφαρμογή της. Η έγκριση της συμφωνίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε μια περίοδο κατά την οποία εμφανίζονται ξανά τάσεις προστατευτισμού. Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια ισχυρή εμπορική πολιτική και σε ένα ανοικτό και βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα, στο οποίο ο ΠΟΕ θα παίζει κεντρικό ρόλο. Ταυτόχρονα η ΕΕ πρέπει να εξοπλιστεί με εκσυγχρονισμένα εργαλεία, συμβατά με τον ΠΟΕ, για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και στρεβλώσεων της αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την ταχεία έγκριση των σχετικών προτάσεων στο πλαίσιο αυτό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους της. Αυτό περιλαμβάνει την αποφασιστική προώθηση όλων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για φιλόδοξες και ισορροπημένες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, μεταξύ άλλων με την Mercosur και το Μεξικό· οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα πρέπει να ενισχυθούν βάσει κοινής κατανόησης των αμοιβαίων οφελών. Η ΕΕ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση ιδίως σε ό,τι αφορά την τήρηση και την προώθηση των βασικών προτύπων, καθώς και την αρχή της μη διάκρισης.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση όσον αφορά τη μείωση και τον επιμερισμό των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την κατάλληλη αλληλουχία, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2016. Υπενθυμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τον σχεδιασμό κοινών κανόνων προληπτικής εποπτείας και ελέγχου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

6. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης να φτάσουν σε όλους τους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει με ενδιαφέρον τη Διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου 2017.

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τους τομείς πολιτικής που έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης και καλεί τα κράτη μέλη να τους αποτυπώσουν στα προσεχή εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει επίσης το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Ασφάλεια και Άμυνα

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα, σύμφωνα με τις παραμέτρους που ορίζονται σε αυτά. Στο παρόν διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη οφείλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο για να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες και πέραν αυτών, μεταξύ άλλων με τη δέσμευση επαρκών πρόσθετων πόρων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την κατάσταση στις επιμέρους χώρες και τις νομικές δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο που πραγματοποίησε το Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου, το οποίο παρέχει μια εκτενή επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης σε όλα τα ζητήματα (δομές διαχείρισης κρίσεων της ΚΠΑΑ, μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, συντονισμένη ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας, ανάπτυξη μη στρατιωτικών δυνατοτήτων) και φανερώνει πραγματική πρόοδο σε ορισμένους σημαντικούς τομείς. Υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη να εφαρμοστεί η «κοινή δέσμη προτάσεων» για ενισχυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, πρέπει να συνεχισθεί το παραγόμενο έργο, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τη διεξαγωγή διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια και την άμυνα στην Πράγα, στις 9 Ιουνίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό τον Ιούνιο του 2017 και θα παράσχει περαιτέρω στρατηγική καθοδήγηση.

9. Η ΕΕ διατηρεί αμέριστη τη δέσμευσή της να στηρίζει τα κράτη μέλη στην εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν, αλλά συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να συμφωνήσουν σχετικά με την πρόταση για το σύστημα εισόδου και εξόδου μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και να επιταχύνουν τις εργασίες όσον αφορά την πρόταση για το σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου της ΕΕ. Η συνέχιση της εφαρμογής της ανανεωμένης στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2020 έχει συνεπώς ζωτική σημασία· το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί συνεχώς το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στις 11 Μαρτίου υπενθυμίζει σε όλους μας για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα αυτό.

Μετανάστευση

10. Όπως δείχνει η έκθεση του Πρωθυπουργού της Μάλτας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής πολλών από τα επιχειρησιακά μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την άτυπη σύνοδο στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένο να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης της Μάλτας και στηρίζει πλήρως το έργο της Προεδρίας του Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο. Επίσης στηρίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησαν τα επιμέρους κράτη μέλη για να συμπαρασταθούν στις λιβυκές αρχές, καθώς και στις γειτονικές χώρες στη Βόρεια Αφρική και στα νότια, στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης. Η UNHCR και ο ΔΟΜ αποτελούν σημαντικούς εταίρους στο ζήτημα αυτό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παραμένει σε επαγρύπνηση σε όλες τις κύριες μεταναστευτικές οδούς, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με ταχύτητα στις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή, η έκδοση του οποίου ζητήθηκε στη Διακήρυξη της Μάλτας, καθώς και για τη σύσταση προς τα κράτη μέλη που το συνοδεύει, και καλεί το Συμβούλιο να τα εξετάσει χωρίς καθυστέρηση. Υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες σε μια σειρά λειτουργικών ρυθμίσεων επανεισδοχής με τρίτες χώρες.

11. Όσον αφορά την εσωτερική διάσταση, η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν γρήγορα αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές της συνολικής πολιτικής μετανάστευσης, προκειμένου να καταστεί ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, μεταξύ άλλων με στόχο να υπάρξει συναίνεση για την ενωσιακή πολιτική ασύλου στη διάρκεια της τρέχουσας Προεδρίας.

12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει αυτά τα θέματα τον Ιούνιο του 2017.

Δυτικά Βαλκάνια

13. Υπό το πρίσμα των εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία θα συνεχίσει να παρακολουθεί. Τονίζει τη σημασία της συνέχισης της πορείας μεταρρυθμίσεων, των καλών γειτονικών σχέσεων και των πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Επιβεβαιώνει την αμέριστη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες της περιοχής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ διατηρεί τις δεσμεύσεις της και δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να τις στηρίξει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων με ενωσιακό προσανατολισμό.

Αλλα σημεία

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

14. Κατόπιν της παραπομπής εκ μέρους 17 κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο της ΣΛΕΕ, του σχεδίου κανονισμού σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο και σημείωσε ότι πληρούται η προϋπόθεση που ορίζεται στην αρχή του άρθρου 86, παράγραφος 1, τρίτο εδάφιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ενδεχόμενη καθιέρωση ενισχυμένης συνεργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Συνθηκών.

Εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέλεξε τον κ. Donald TUSK στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2017 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019.

16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπό σημείωση την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των συμβαλλόμενων μερών στη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση με νόμισμα το ευρώ να διορίσουν εκ νέου τον κ. Donald TUSK στη θέση του Προέδρου της συνόδου κορυφής για το ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2017 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019.

17. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει, εντός του έτους, στα θέματα της διαδικασίας, των κριτηρίων και των ισορροπιών που απαιτούνται για τους διορισμούς σε υψηλές θέσεις εν όψει του προσεχούς θεσμικού κύκλου.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

135 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 05 Αυγ 2020 | 19:46

Εκρηξη στη Βηρυτό: Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση - Εικόνες αποκάλυψης

Τουλάχιστον 135 νεκροί από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, 5000 οι τραυματίες

ΔΟΥΛΕΥΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ 05 Αυγ 2020 | 19:16

Ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε από ανακοπή καρδιάς μέσα στην Αγιά Σοφιά

Ο Ασλάν υπηρετούσε εθελοντικά στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα της μετατροπής της σε τζαμί

ΑΝΩ ΤΟΥ 8% 05 Αυγ 2020 | 18:18

Σουηδία: Πτώση ρεκόρ στο ΑΕΠ της αν και δεν προχώρησε σε lockdown

Η μεγαλύτερη πτώση που έχει ποτέ καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση στη Σουηδία

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΡΤΙ 05 Αυγ 2020 | 17:39

"Καμπανάκι" ΠΟΥ στους νέους: "Έχετε ευθύνη - Πρέπει πραγματικά να πάτε σε πάρτι;"

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ 05 Αυγ 2020 | 17:38

Βηρυτός: Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από το σημείο "μηδέν" - Εκεί που έγινε η έκρηξη

Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο "μηδέν" όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 05 Αυγ 2020 | 16:01

Έκρηξη στη Βηρυτό: Απίστευτο βίντεο με μητέρα και τα παιδιά της να παρασύρονται από το ωστικό κύμα

Νέο βίντεο από την έκρηξη στη Βηρυτό με μητέρα και τα τρία της παιδιά να παρασύρονται από το ωστικό κύμα

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ 05 Αυγ 2020 | 15:02

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία - Είναι κάτοικος Κύπρου

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού

ΤΗΣ REUTERS/IPSOS 05 Αυγ 2020 | 14:54

Τραμπ: Δημοσκόπηση "χαστούκι" - Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων λέει όχι στην αναβολή των εκλογών

Δημοσκόπηση "κόλαφος" για τον Τραμπ και τις αμερικανικές εκλογές

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 05 Αυγ 2020 | 12:57
ΣΤΙΓΜΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 12:29

Βηρυτός: Δάκρυα και χειροκροτήματα τη στιγμή της διάσωσης άνδρα μέσα από τα ερείπια [βίντεο]

Εθελοντές και δυνάμεις του στρατού σαρώνουν τα ερείπια. Σπεύδουν ξένες δυνάμεις.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΔΙΑΣΩΣΗ 05 Αυγ 2020 | 11:41

Βηρυτός - Συγκλονιστικό βίντεο: Οικιακή βοηθός αρπάζει και σώζει παιδάκι τη στιγμή της έκρηξης

Μία συγκλονιστική στιγμή κατέγραψε κάμερα στη Βηρυτό, όταν οικιακή βοηθός διέσωσε παιδάκι τη στιγμή της έκρηξης.

ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ 05 Αυγ 2020 | 10:54

ΗΠΑ: Πήρε κορονο-δάνεια από την κυβέρνηση και τα ξόδεψε σε Λαμποργκίνι, Ρόλεξ και... στριπτιζάδικα

Ο 29χρονος από το Χιούστον των ΗΠΑ αγόρασε Ρόλεξ, Λαμποργκίνι και πολυτελή είδη με τα χρήματα που προορίζονταν για μισθούς υπαλλήλων.