Γιούνκερ: Πολύπλοκη η κατάσταση αν απορριφθεί η νέα συμφωνία για το Brexit

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 έδωσαν χθες πράσινο φως στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκριση της από το κοινοβούλιο της χώρας του.

H νέα συμφωνία στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες συνιστά προϊόν συμβιβασμού και για τις δύο πλευρές.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα ακανθώδη ζητήματα με κυρίαρχο εκείνο του backstop.

O όρος απαλείφθηκε και μαζί απεφεύχθησαν τα σκληρά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας προβλέπoνται όμως τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Βρετανίας.

Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου], ενώ παράλληλα θα αποτελεί και σημείο εισόδου για την ενιαία αγορά.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τον ΦΠΑ. Εδώ η συμφωνία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα κληθεί να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα συμφωνία.

Επίσης ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν τους Ευρωπαίους που ζούν στο Ηνωμένο Βασιλείο αλλά και των Βρετανών που ζούν στην Ευρώπη. Η μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα βασίζεται σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα μπορεί να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, ενδέχεται να παραταθεί, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το διαζύγιο.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.

Το ΗΒ αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Μπρέξιτ] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.

 

Φωτό: Reuters