Γκουτιέρες: Να αρθεί το διάταγμα Τραμπ για την μετανάστευση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί πως η απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων επτά εθνικοτήτων στις ΗΠΑ παραβιάζει τις βασικές αρχές του οργανισμού

gkoutieres-na-arthei-to-diatagma-tramp-gia-tin-metanasteusi
SHARE THIS
0
SHARES

Η απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων επτά εθνικοτήτων και της μετεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ μέσω του προεδρικού διατάγματος, που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραβιάζει «τις βασικές αρχές» του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον γ.γ. του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Γκουτιέρες σχολίασε επίσης πως το εν λόγω διάταγμα δε θα αποτελέσει αποτελεσματικό ανάχωμα κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά «πρέπει να αρθούν νωρίτερα παρά αργότερα».

Ο Γκουτιέρες, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επί δεκαετίας, υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει εκλεπτυσμένες τεχνικές και θα χρησιμοποιήσουν εκείνους τους υποστηρικτές τους, που διαθέτουν διαβατήρια από «ανεπτυγμένες και αξιόπιστες χώρες, παρά από εστίες σύγκρουσης».

Eπίσης, ο γ.γ. του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ, που έσπειρε το άγχος και τον θυμό θα συμβάλει στην «ενεργοποίηση εκείνων των μηχανισμών στρατολόγησης που έχουν οι οργανώσεις αυτές σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τέλος, ο Γκουτιέρες σημείωσε ότι ο ΟΗΕ έχει μεν προωθήσει στο παρελθόν μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά όχι με βάση την εθνικότητα ή τη θρησκεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook