Follow us

Guardian: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Η "γκάφα" του Σούνακ έδωσε ελπίδες στους Έλληνες

To unfair του Σούνακ στον Μητσοτάκη φαίνεται πως έδωσε νέα πνοή στην εκστρατεία επιστροφής των διάσημων ελληνικών αρχαιοτήτων πίσω στην Αθήνα, γράφει ο Guardian.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η διπλωματική "γκάφα" του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή της δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, φαίνεται πως έδωσε νέα πνοή στην εκστρατεία επιστροφής των διάσημων ελληνικών αρχαιοτήτων πίσω στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Guardian σε δημοσίευμά του, μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε η νέα αυτή διαμάχη, η πλάστιγγα φαίνεται πως γέρνει σιγά σιγά προς την ελληνική πλευρά, κάτι που κάνει πολλούς στην Ελλάδα να χαμογελούν.

Γι' αυτό και ο Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαρούμενη διάθεση.

"Ήταν μια υπέροχη εβδομάδα", δήλωσε στον Guardian. "Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τα γεγονότα προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος".

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών, η προσπάθεια της Ελλάδας να επανενώσει τους θησαυρούς -που αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο το 1816 από τον χρεοκοπημένο λόρδο Έλγιν, ο οποίος τους απέκτησε ο ίδιος υπό συνθήκες που στην καλύτερη περίπτωση θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενες- είχε ήδη εξελιχθεί με τρόπους που ούτε ο ίδιος ο κ. Σταμπολίδης δεν θα τολμούσε να φανταστεί.

Guardian: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Η "γκάφα" του Σούνακ έδωσε ελπίδες στους Έλληνες

Πρώτα ήρθε η επιστροφή από το Παλέρμο της Ιταλίας, του θραύσματος του Φάγκαν, ένας επαναπατρισμός από ένα κράτος σε ένα άλλο μέρος της μνημειώδους ζωφόρου που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα, τον εμβληματικό ναό της Ακρόπολης, που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Στη συνέχεια ήρθε η "δωρεά" τριών ακόμη κομματιών από το Βατικανό: πρωτοποριακές κινήσεις στην εκστρατεία για την αποκατάσταση των θησαυρών στον τόπο όπου γεννήθηκαν. "Αλλά ήταν και κάτι άλλο", είπε ο διευθυντής. "Αυτή η μεγάλη αλλαγή στο κοινό αίσθημα στη Βρετανία που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη".

Στην Αθήνα, η κατακραυγή που ακολούθησε την αιφνίδια ακύρωση των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σάνιακ με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη - και την κατηγορία ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για ίδιους σκοπούς τα έργα τέχνης - θεωρείται μάννα εξ ουρανού.

Για τους Έλληνες αξιωματούχους, η διπλωματική "γκάφα" του Σούνακ όχι μόνο γύρισε μπούμερανγκ, αλλά αποτέλεσε και μια άνευ προηγουμένου ευλογία για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από κάθε άλλη φορά.

Ακόμα και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Piers Morgan, ο οποίος υποστήριζε επί μακρόν την παραμονή των γλυπτών, κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα "αυτά τα σπουδαία μάρμαρα να επανενωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον".

Το επιχείρημα του Μητσοτάκη, που προβλήθηκε σε συνέντευξη στο BBC δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Σουνάκ, ότι η διατήρηση των Γλυπτών χωριστά ισοδυναμεί με το να κόβεις "τη Μόνα Λίζα στη μέση", ήταν "πειστικό", σημείωσε ο Μόργκαν.

Διαβάστε Επίσης

Η ελληνική γραβάτα του Καρόλου

Αλλά ακόμα πιο έντονη ήταν η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία, καθώς εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Cop28 την Παρασκευή, η οποία σφράγισε κάθε αμφιβολία ότι η διαμάχη είχε ωφελήσει την Αθήνα.

Σε μια εποχή δραματικής αλλαγής του τοπίου στην πολιτιστική διπλωματία, όταν οι διεκδικήσεις επιστροφής αμφισβητούμενων αντικειμένων αντιμετωπίζονται παγκοσμίως, ήταν δύσκολο να μη δει κανείς ότι η ενδυματολογική επιλογή του μονάρχη έστελνε ένα "σαφές μήνυμα". Στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, ο Κάρολος είχε ομολογήσει ότι είχε "βαθιά σχέση" με όλα τα ελληνικά πράγματα και αστειεύτηκε για το "ελληνικό αίμα" του.

"Κανένα χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να ρίξει η ελληνική κυβέρνηση στην εκστρατεία δεν θα βοηθούσε τόσο πολύ", δήλωσε η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια του δικαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 -όταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη απαίτησε για πρώτη φορά να επιστραφούν στην πατρίδα τους- η προσπάθεια για την ανάκτηση των μαρμάρων είχε να γίνει τόσο ζωντανή.

"Στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ο ηγέτης μιας χώρας με τέτοια παράδοση στο διάλογο απέφευγε τη συζήτηση με τον Μητσοτάκη", είπε, προσθέτοντας ότι στα 30 χρόνια που συμβουλεύει κυβερνήσεις στην Αθήνα δεν είχε δει ποτέ τέτοιο ενδιαφέρον για ένα θέμα τόσο αναπόσπαστο για την ελληνική ταυτότητα.

"Αλλά στη συνέχεια έγινε πολύ σαφές ότι αυτό που είχε συμβεί είχε βάλει τη συζήτηση ξανά στο τραπέζι. Το αίτημα για τα μάρμαρα είναι το παλαιότερο αίτημα επιστροφής στον κόσμο. Τη στιγμή που τόσοι πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο το υποστηρίζουν πλέον, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται "γιατί;" αναφέρει.

Βρετανικό μουσείο

Απρόσμενος σύμμαχος το Βρετανικό Μουσείο

Η Ελλάδα ήταν πολύ ξεκάθαρη, δήλωσε η κ. Σταματούδη. Δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από τα κομμάτια που κάποτε είχαν διακοσμήσει το αριστούργημα που είναι ο Παρθενώνας.

Οι αγγλοελληνικές εντάσεις θα καταλαγιάσουν με τον καιρό. Ο Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να αφήσει πίσω του τον σνομπισμό του Σουνάκ και στο πρόσωπο του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, φαίνεται ότι βρήκε έναν σύμμαχο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

"Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση", είπε, αναφερόμενος στον Σούνακ ο Όσμπορν.

Λίγοι στην Αθήνα θα είχαν προβλέψει ότι το ίδιο το βρετανικό Μουσείο θα αποτελούσε αιτία αισιοδοξίας στο παρελθόν. Αλλά στο Μουσείο της Ακρόπολης την περασμένη εβδομάδα, ήταν ο Όσμπορν, και το Βρετανικό Μουσείο, που αναπτέρωσαν τις ελπίδες για την επίλυση της πολιτιστικής διαμάχης, καταλήγει ο Guardian.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 22 Φεβ 2024 | 23:32

Βρετανικό Μουσείο: Σάλος με δημοσίευμα για τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα - "Προστατεύονται με σεντονόπανο"

Κάποια από τα εκθέματα προστατεύονται με "σεντονόπανο" αντί για γυάλινη οροφή αναφέρεται στο δημοσίευμα εξειδικευμένης ιστοσελίδας με θέματα τέχνης.

ΛΙΤΟΣ ΒΙΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ SAAB 22 Φεβ 2024 | 18:21

Νέος γγ του ΝΑΤΟ: Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι στηρίζουν τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε για να αντικαταστήσει τον Στόλτενμπεργκ

Αν και το όνομα του Ρούτε δεν έχει "κλειδώσει" ως αντικαταστάτης του Στόλτενμπεργκ στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, η στήριξη των μεγάλων χωρών του δίνει προβάδισμα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 21 Φεβ 2024 | 21:32

Τα δάκρυα του βασιλιά Καρόλου: Η εξομολόγηση στην πρώτη του συνάντηση με τον Σούνακ μετά τη διάγνωση του καρκίνου [Βίντεο]

"Έλαβα τόσα πολλά θαυμάσια μηνύματα και κάρτες, τις περισσότερες φορές δάκρυζα" είπε ο Κάρολος στον Βρετανό πρωθυπουργό

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2021 21 Φεβ 2024 | 12:25

Η Ελλάδα "πάτωσε" στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών: Είναι στην 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ

Το νέο Κείμενο Πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) παρουσιάζει την κατάσταση με τις ατομικές ελευθερίες στην Ελλάδα

ΓΙΑ ΤΟ 2023 21 Φεβ 2024 | 08:25

Τουρισμός: Ο Δεκέμβριος έβαλε την τελευταία "πινελιά" στο ρεκόρ εσόδων

Το Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 41,5%.

ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ Η ΝΤΑΙΝΑ 20 Φεβ 2024 | 22:30

The Body Shop: Πώς η αγαπημένη μάρκα καλλυντικών της Νταϊάνα έφτασε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Από το μικρό μαγαζάκι στο Μπράιτον θυγατρική της L'Oréal, η επιχείρηση The Body Shop διέγραψε μια εκπληκτική πορεία αλλά τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ 20 Φεβ 2024 | 20:19

Υπό κατάρρευση η Body Shop στη Βρετανία: Κλείνουν σχεδόν τα μισά καταστήματα, τουλάχιστον 270 απολύσεις

Tο προσωπικό στα κεντρικά γραφεία της Body Shop θα μειωθεί κατά περίπου 40% - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης μετά την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ 20 Φεβ 2024 | 07:24

Τζούλιαν Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια του ιδρυτή του WikiLeaks να αποφύγει την έκδοση από τη Βρετανία στις ΗΠΑ

Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να επανεξετάσει την άρνηση να επιτραπεί στον Τζούλιαν Ασάνζ να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 19 Φεβ 2024 | 11:35

Βικτόρια Χίσλοπ για την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Σοκαρίστηκα, ήταν ίσως μια πολύ χαζή, προκλητική απόφαση

"Ή ίσως ήταν μια προκλητική δράση. Ήταν για μένα κάτι αρκετά επικίνδυνο", σημείωσε η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 18 Φεβ 2024 | 08:52

Οργή Μενδώνη για το Βρετανικό Μουσείο και την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα - "Προσβάλλουν το μνημείο"

Για μηδενικό σεβασμό κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο η Λίνα Μενδώνη - "Ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως" είπε.

8,14 ΣΤΑ 10 15 Φεβ 2024 | 11:56

Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες δημοκρατίες του κόσμου

Στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου κατατάσσει την Ελλάδα το περιοδικό "Economist" στην ετήσια έκθεση "Democracy Index" για το 2023.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 14 Φεβ 2024 | 08:11

Αιχμηρό ντοκιμαντέρ του BBC για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα - ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρωτοφανή θεσμικό κατήφορο η χώρα

"Η χώρα έχει γίνει δακτυλοδεικτούμενη σε όλη την Ευρώπη", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Φεβ 2024 | 15:22

Μητσοτάκης σε Σερβο-Ελληνικό Φόρουμ: Πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, απόβλητα

Για άλμα στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία και για πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης