H απόφαση της ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Λυπούμαστε αλλά σεβόμαστε τη βούληση του βρετανικού λαού αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης των «27» για το Brexit.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H απόφαση της ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ην. Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση. «Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι 'αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Τουσκ: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά α λα καρτ

Τα βασικά συμπεράσματα συνόψισαν Τούσκ και Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit παρά μόνο εφόσον δεχτεί να σεβαστεί τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την ελευθερία στην κίνηση ανθρώπων.

«Οι ηγέτες κατέστησαν σαφές πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει ελευθερία κίνησης προσώπων» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν θα υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ», είπε αιχμηρά ο κ. Τουσκ.

«Δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πριν ενημερώσει για την πρόθεση αποχώρησής της η Βρετανία» σημείωσε από τη μεριά του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις στις συνθήκες. Επιβεβαίωσε έτσι δηλώσεις που είχα κάνει νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες ουδείς εισηγήθηκε ή ήθελε αλλαγές στις συνθήκες.

«Εκφράσαμε την άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη κάνουμε».

Μέρκελ: Αν η Βρετανία θέλει ενιαία αγορά, θα πρέπει να έχει ανοιχτά σύνορα

Όσο γρηγορότερα υπάρχει βεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο το καλύτερο υπογράμμισε η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις συνθήκες, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ήδη αρκετή ευελιξία από τη φύση του. «Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες κάθε λίγο», σημείωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση και των χρηματοπιστωτικών κανόνων στην ΕΕ μετά το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά χορηγείται μόνο με αντάλλαγμα τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Πρέπει να εργαστούμε εντός των συνθηκών για να κάνουμε την ΕΕ λιγότερο γραφειοκρατική και πιο δυναμική. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κομισιόν θα παίξει επίσης ένα βασικό ρόλο. Η κ. Μέρκελ περιέγραψε επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι συζητήσεις. Η Κομισιόν θα διαπραγματεύεται και κατόπιν θα περνά τις προτάσεις στα 27 κράτη-μέλη.

Ολάντ: Ενιαία αγορά σημαίνει σεβασμός και των 4 ελευθεριών

Μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά χωρίς να σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες έστειλε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Βρετανία δεν μπορεί να πάρει τις τρεις ελευθερίες και να αφήσει την τέταρτη. Πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες» σημείωσε ο Ολάντ. Πρόσθεσε δε πως η Νορβηγία, η οποία δεν είναι στην ΕΕ αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά, συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 02 Δεκ 2021 | 11:12

Η Βρετανία ενέκρινε το κοκτέιλ φαρμάκων της GlaxoSmithKline - Ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της Όμικρον

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το κοκτέιλ αντισωμάτων της GlaxoSmithKline.

ΤΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ... ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ 30 Νοε 2021 | 12:16

Απίστευτος ο Βρετανός υπουργός Υγείας: Πείθει live δημοσιογράφο να κάνει επιτόπου την 3η δόση εμβολίου [βίντεο]

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας πείθει μπροστά στην κάμερα να κάνει επιτόπου την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 30 Νοε 2021 | 11:07

Νέα μέτρα στη Βρετανία λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Τι ισχύει από σήμερα

Νέα μέτρα από σήμερα Τρίτη στη Μ. Βρετανία λόγω κορονοϊού με την Easy Jet να ανακοινώνει πως δεν χάθηκε ο χειμώνας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ PCR TEST 29 Νοε 2021 | 14:57

Καραντίνα 48 ωρών μίνιμουμ για όσους ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία- Τα μέτρα στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Ομικρον

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, παίρνουν αυστηρά μέτρα για την μετάλλαξη Ομικρον- Υποχρεωτική καραντίνα στη Μεγάλη Βρετανία και test pcr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 10:46

Κορονοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους θα προσφέρει η Βρετανία

Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχο.

ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 27 Νοε 2021 | 20:24

Μετάλλαξη Όμικρον: "Τρύπησε" και την Ευρώπη - Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία - Κρούσματα και σε Ιταλία, Τσεχία, προστέθηκαν σε αυτά του Βελγίου και της Βρετανίας - Ο πλανήτης κλείνει τα σύνορά του με τη νότια Αφρική

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Νοε 2021 | 20:07

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον - Τεστ και καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Όλοι όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού - Καραντίνα για όποιον ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον - Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον

ΣΕ ΣΥΝΕΓΕΡΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 27 Νοε 2021 | 17:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι δύο ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 24 Νοε 2021 | 13:28

Σοκ στη Βρετανία: Βασάνισαν το παιδί τους μέχρι θανάτου– Στο τελευταίο του βίντεο ο 6χρονος λέει "Δεν μ’ αγαπάει κανείς"

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοποίηση μέχρι θανάτου ενός ανήλικου από τον πατέρα και τη μητριά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» 18 Νοε 2021 | 15:12

Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής κατσάδιασε τον Τζόνσον: "Πρωθυπουργέ καθίστε κάτω, εδώ κουμάντο κάνω εγώ" [Βίντεο]

Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας με τον Πρόεδρο να επιπλήττει σε έντονο ύφος τον Μπόρις Τζόνσον

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 17 Νοε 2021 | 07:22

Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη σε Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Αρνητική η Βρετανία

Η ιδιαίτερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μελίνα Μερκούρη και η δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πράξη το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Νοε 2021 | 11:19

Μητσοτάκης για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό δίκτυο.