H απόφαση της ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Λυπούμαστε αλλά σεβόμαστε τη βούληση του βρετανικού λαού αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης των «27» για το Brexit.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H απόφαση της ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ην. Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση. «Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι 'αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Τουσκ: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά α λα καρτ

Τα βασικά συμπεράσματα συνόψισαν Τούσκ και Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit παρά μόνο εφόσον δεχτεί να σεβαστεί τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την ελευθερία στην κίνηση ανθρώπων.

«Οι ηγέτες κατέστησαν σαφές πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει ελευθερία κίνησης προσώπων» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν θα υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ», είπε αιχμηρά ο κ. Τουσκ.

«Δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πριν ενημερώσει για την πρόθεση αποχώρησής της η Βρετανία» σημείωσε από τη μεριά του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις στις συνθήκες. Επιβεβαίωσε έτσι δηλώσεις που είχα κάνει νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες ουδείς εισηγήθηκε ή ήθελε αλλαγές στις συνθήκες.

«Εκφράσαμε την άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη κάνουμε».

Μέρκελ: Αν η Βρετανία θέλει ενιαία αγορά, θα πρέπει να έχει ανοιχτά σύνορα

Όσο γρηγορότερα υπάρχει βεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο το καλύτερο υπογράμμισε η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις συνθήκες, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ήδη αρκετή ευελιξία από τη φύση του. «Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες κάθε λίγο», σημείωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση και των χρηματοπιστωτικών κανόνων στην ΕΕ μετά το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά χορηγείται μόνο με αντάλλαγμα τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Πρέπει να εργαστούμε εντός των συνθηκών για να κάνουμε την ΕΕ λιγότερο γραφειοκρατική και πιο δυναμική. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κομισιόν θα παίξει επίσης ένα βασικό ρόλο. Η κ. Μέρκελ περιέγραψε επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι συζητήσεις. Η Κομισιόν θα διαπραγματεύεται και κατόπιν θα περνά τις προτάσεις στα 27 κράτη-μέλη.

Ολάντ: Ενιαία αγορά σημαίνει σεβασμός και των 4 ελευθεριών

Μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά χωρίς να σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες έστειλε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Βρετανία δεν μπορεί να πάρει τις τρεις ελευθερίες και να αφήσει την τέταρτη. Πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες» σημείωσε ο Ολάντ. Πρόσθεσε δε πως η Νορβηγία, η οποία δεν είναι στην ΕΕ αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά, συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
28 Νοε 2020 | 20:30

Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ιταλία - 26.323 νέα περιστατικά και 686 θάνατοι

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

TΖΟΝ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ 26 Νοε 2020 | 16:21

Θρίλερ με τον θάνατο βετεράνου δημοσιογράφου του BBC - Βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρα μαζί με τον σύντροφό του

Τα αποτέλεσματα της προκαταρκτικής ιατροδικαστικης εξέτασης δεν κατάφεραν να καθορίσουν τα ακριβή αίτια θανάτου του 68χρονου δημοσιογράφου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:46

Βρετανία: Χριστούγεννα με έως τρεις οικογένειες ανά σπίτι - Χαλαρώνουν τα μέτρα με την άρση του lockdown

Από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες στη Βρετανία θα είναι μέχρι τρεις

ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΒΙΑΖΕ 23 Νοε 2020 | 20:30

Σοκ στη Βρετανία: Αυτός είναι ο 36χρονος με 96 σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανήλικων αγοριών - Η στιγμή της σύλληψής του

Ο 36χρονος εργάτης που ζει στη Βρετανία εκβίαζε ανήλικα προκειμένου να κακοποιήσουν ακόμη και τα μικρότερα αδέρφια τους και να του στείλουν τα βίντεο.

ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Άρση lockdown στη Βρετανία από 2 Δεκεμβρίου με σκληρά τοπικά μέτρα - Το σύστημα των "τριών βαθμίδων"

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εθνικό lockdown λόγω κορονοϊού στη Βρετανία θα αρθεί με αυστηρούς όρους.

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 23 Νοε 2020 | 08:07

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 16:23

Κορονοϊος - Μελέτη: Δύσκολο να μολυνθούν ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες όσοι είχαν Covid-19

Η επαναμόλυνση με Covid-19 δεν είναι πιθανή για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη για τον κορονοϊό

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.

Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.