H Μέρκελ και οι έξι εβδομάδες που απομένουν για να γράψει ιστορία

Το μόνο που χωρίζει την Άγκελα Μέρκελ από την τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία της Γερμανίας είναι έξι εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, τονίζει το Bloomberg

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H Μέρκελ και οι έξι εβδομάδες που απομένουν για να γράψει ιστορία

Το μόνο που χωρίζει την Άγκελα Μέρκελ από την τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία της Γερμανίας είναι έξι εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, τονίζει το Bloomberg σε εκτενές του άρθρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατεβαίνει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ισχυρά ποσοστά αποδοχής και προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μάρτιν Σουλτς.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές της στις ιταλικές Άλπεις, η 63χρονη πολιτικός κάθε άλλο παρά εφησυχασμένη είναι: το Σάββατο ξεκίνησε την προεκλογική της περιοδεία της σε μια παρθενική ομιλία με έντονο ελληνικό χρώμα.

Στην πρώτη της στάση, στο Ντόρτμουντ, το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία.

Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας: «Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο», επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας - που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ – «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» - η καγκελάριος ζήτησε απ' όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες. Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε. Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί» κατέληξε.

Μιλώντας στους προσκεκλημένους η καγκελάριος εστίασε την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών. Η κ. Μέρκελ εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελάριος επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας. Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε, σύμφωνα με την καγκελάριο, το νομικό πλαίσιο, που όμως δεν είναι τέλειο. Ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εκλογικό ημερολόγιο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βγει πιο δυνατή από τις διεθνείς κρίσεις», συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής διαμάχης μεταξύ του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη προέδρου», σχολιάζει ο Αντρέα Ρεμέλε, πολιτικός αναλυτής στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. Δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη στην εξουσία, υιοθετεί ένα πιο συντηρητικό προφίλ, σημειώνει ο ίδιος.

Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση, από τις πολλές που πραγματοποιούνται φέτος στην Ευρώπη, με βασικά διακυβεύματα τη μετανάστευση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ιδίως μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας για την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι στις τελευταίες εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομική, και όχι μόνο, δύναμη στην Ευρώπη, θα επηρεάσει από τις ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι την έκβαση των σχεδίων του Μακρόν να γυρίσει σελίδα στην ΕΕ. Ωστόσο, μπορεί οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστανοδημοκράτες της Μέρκελ το προβάδισμα, αλλά η επόμενη ημέρα για τη δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις της Γερμανίας με τους Ευρωπαίους εταίρους θα κριθεί από το κόμμα το οποίο θα επιλέξουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Τζέιμι Μάρεϊ από την BI Economics.

Με το ταλέντο της να καταλαμβάνει τον μεσαίο χώρο, η Μέρκελ εκτοπίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους όπως ο 61χρονος Μάρτιν Σουλτς που ηγείται των Σοσιαλδημοκρατικών. «Θα ξεκαθαρίσουν οι διαφορές στις θέσεις των CDU και SPD στις συντάξεις, την Υγεία και τη φορολογία», σημειώνει ο Τόμας Όπερμαν από το SPD. «Για μένα, είναι όλα ανοιχτά», προσθέτει.

Ποσοστά αποδοχής

Ο Σουλτς δεν κατόρθωσε να ενδυναμώσει τη θέση του ούτε όταν η Μέρκελ «κατέβασε ρολά» για τρεις εβδομάδες στη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, στη διάρκεια δημοσιεύτηκαν μόνο κάποιες φωτογραφίες της καγκελαρίου και του συζύγου της που έκαναν πεζοπορία στις Άλπεις. Πράγματι, το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ μειώθηκε κατά 10 μονάδες στις 59 μονάδες στη διάρκεια της απουσίας της, αλλά μείωση εμφάνισε και το ποσοστό του Σουλτς κατά 5 μονάδες στις 33, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Infratest Dimap που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι εύκολη υπόθεση σε μια σταθερή οικονομία που έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 25 ετών και με τη Μέρκελ να υπόσχεται φοροαπαλλαγές εάν επανεκλεγεί -που είναι και το πιθανότερο.

Το φλέγον ερώτημα: με ποιούς θα συγκυβερνήσει;

Τα σενάρια ειναι τρία: είτε θα κάνει συνασπισμό με τους υπάρχοντες συμμάχους της, τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε με τους Φιλελεύθερους, είτε με τους κεντροαριστερούς Πράσινους. Όπως σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η πιο πιθανή εκδοχή είναι η δεύτερη -κι αυτή που αφορά και στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια».

Τι θα συμβεί λοιπόν (οτ)αν συγκυβερνήσουν με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ;

Όπως παρατηρεί η DW, η κατάσταση αυτή συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την τέταρτη θητεία της Άγκελα Μέρκελ καθώς οι Φιλελεύθεροι καθιστούν σαφές ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα ζητήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και μέλος του προεδρείου του κόμματος δήλωσε: «Σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ταχθούμε υπέρ αυστηρότερων κανόνων στην Ευρωζώνη. Διότι όπως ζητάμε από τους πολίτες να τηρούν τους νόμους, έτσι και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Λάμπσντορφ ζήτησε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία εφήρμοσαν με συνέπεια δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες». Αντίθετα, όπως σημειωσε, «στην Ελλάδα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος την τελευταία εξαετία» και «κατά συνέπεια η χώρα θα έπρεπε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης με τη βοήθεια της Ε.Ε.».

Ο ευρωβουλευτής του FPD εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η έξοδος από το ευρώ «θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της και θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Στο προεκλογικό πρόγραμμα των Φιλελευθέρων, όπως μεταδίδει η Deutche Welle προβλέπεται μια συντεταγμένη έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε.. Παράλληλα οι Φιλελεύθεροι ζητούν μια διαδικασία συντεταγμένης πτώχευσης κρατών εντός Ευρωζώνης. «Σε αντίθεση με μια άτακτη χρεοκοπία, οι δανειστές αποκτούν με τον τρόπο αυτό δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα δεν στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στις αγορές», υποστηρίζουν.

Ο «αγώνας» του Σουλτς

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόρθωσε αρχικά να φέρει την παράταξή του στα ίδια επίπεδα με τους Χριστιανοδημοκράτες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά. Σύμφωνα με τον Ράινερ Σαρτόρις και τον Στέφαν Σίλμπε, είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να συνεργαστούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Γενικά πιστεύουμε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Γερμανίας θα δείξει κάποια πυγμή για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό εχείρημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατικών θα θυσιάσει τις αξίες της», εκτιμούν οι ίδιοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 10 Μαϊ 2021 | 20:24

Σκηνικό πολέμου: 20 νεκροί, ανάμεσά τους 9 παιδιά, από ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα - Ρουκέτες από τη Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα - Νωρίτερα η Χαμάς έριξε ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 20:18

Νέες σκοτούρες για Μακρόν: Άρθρο "φωτιά" για την "επιβίωση της χώρας" από εν ενεργεία Γάλλους στρατιωτικούς

Νέο κείμενο Γάλλων στρατιωτικών - Το 42% των Γάλλων εκτιμούν πως ο Εθνικός Συναγερμός (RN, ακροδεξιά) "δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία"

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 18:54

Παρέμβαση Ερντογάν για Ιερουσαλήμ: Κινητοποίηση του ισλαμικού κόσμου να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

MΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΗΜΕΡΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:41

Lockdown: Ξανανοίγει απόψε η "Σκάλα του Μιλάνου" - 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του

Η αποψινή βραδιά στη Σκάλα του Μιλάνου έχει και ιδιαίτερη σημασία όπου συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του θεάτρου

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:23

"Φλέγεται" η Ιερουσαλήμ: Πέφτουν ρουκέτες και ηχούν σειρήνες μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς

Καζάνι που βράζει η Ιερουσαλήμ - Σε θέσεις "μάχης" Χαμάς και ισραηλινός στρατός

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:30

Νέα έρευνα εις βάρος του Τζόνσον: Πολυτελείς διακοπές σε θέρετρο στην Καραϊβική

Ο Μπόρις Τζόνσον και η μνηστή του πέρασαν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε ιδιωτικό νησί του αρχιπελάγους των Γρεναδίνων στην Καραϊβική.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 14:45

Απίστευτο: 23χρονη Ιταλίδα έκανε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Το λάθος της νοσηλεύτριας που χορήγησε 6 δόσεις του εμβολίου Pfizer σε 23χρονη φοιτήτρια - Άγνωστο ποιες θα είναι οι παρενέργειες - Βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 10 Μαϊ 2021 | 14:19

Χάος και άγριες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ με 275 τραυματίες: Ισραηλινός οδηγός έπεσε πάνω σε Παλαιστίνιους

Νέες συγκρούσεις στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες τραυματίες. Ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα που οι δεύτεροι του επιτίθονται με πέτρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 10 Μαϊ 2021 | 13:10

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρώτη φορά γιαγιά: Η φωτογραφία με το μωρό

Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έγινε για πρώτη φορά γιαγιά.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ 10 Μαϊ 2021 | 12:23

Κορονοϊός - Τραγωδία στο Νεπάλ: Ζητούν από τους ορειβάτες του Εβερεστ να δώσουν φιάλες οξυγόνου

"Επιστρέψτε τις άδειες φιάλες οξυγόνου για να βοηθήσουμε στην ανάσχεση της πανδημίας", λένε οι αρχές του Νεπάλ στους ορειβάτες του Έβερεστ.

732 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 09:38

Κορονοϊός: Θερίζει στην Κούβα παρά τα αυστηρά μέτρα - Στην τελική φάση δοκιμών δύο τοπικά εμβόλια

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κούβα έχει φθάσει τους 732 νεκρούς επί συνόλου 115.981 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 08:17

Χέλμουτ Γιαν: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας

Ο γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας Χέλμουτ Γιαν, γνωστός κυρίως για μεταμοντέρνα δημιουργήματά του, κτίρια από χάλυβα και γυαλί, σκοτώθηκε σε ηλικία 81 ετών .

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 06:43

Ο Φάουτσι για τα πραγματικά νούμερα των νεκρών από κορονοϊό: Πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί

Η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα είναι χωρίς "καμία αμφιβολία" υποτιμημένη, είπε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι.