Μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Τουρκία αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού τους επόμενους μήνες, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει λιγότερες από 45 ημέρες νερού.
Η χαμηλή βροχόπτωση έχει οδηγήσει στη σοβαρότερη ξηρασία της χώρας σε μια δεκαετία και έχει αφήσει την Κωνσταντινούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοικων με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νερού, σύμφωνα με το επιμελητήριο χημικών μηχανικών της Τουρκίας.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Mansur Yavaş, δήλωσε επίσης αυτό το μήνα ότι η πρωτεύουσα έχει νερό για ακόμη 110 ημέρες στα φράγματα και τους ταμιευτήρες. Η Σμύρνη και η Προύσα, οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, αγωνίζονται επίσης, με τα φράγματα να είναι γεμάτα στο 36% και 24% αντίστοιχα, ενώ οι αγρότες σε περιοχές παραγωγής σίτου, όπως η πεδιάδα Konya και η επαρχία Edirne στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία κάνουν λόγο για πιθανή καταστροφή στις καλλιέργειές τους.
Εντολή στους Ιμάμηδες να προσευχηθούν για βροχή
Η οξεία έλλειψη βροχόπτωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020 - πλησιάζοντας το 50% ετησίως για το Νοέμβριο - οδήγησε τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων στο να δώσει εντολή στους ιμάμηδες και στις εκκλησίες να προσεύχονται για βροχή τον περασμένο μήνα.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με "άγχος" στις ποσότητες νερού, με μόλις 1.346 κυβικά μέτρα νερού κατά κεφαλήν το χρόνο, και αντιμετωπίζει αρκετές ξηρασίες από τη δεκαετία του 1980 λόγω του συνδυασμού αύξησης του πληθυσμού, εκβιομηχάνισης, αστικής εξάπλωσης και κλιματικής αλλαγής.
"Αντί να επικεντρώνεται σε μέτρα για να διατηρεί υπό έλεγχο τη ζήτηση νερού, η Τουρκία επιμένει να επεκτείνει την παροχή νερού μέσω της κατασκευής περισσότερων φραγμάτων. Η Τουρκία έχει κατασκευάσει εκατοντάδες φράγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες", δήλωσε ο Δρ Akgün İlhan, ειδικός στη διαχείριση των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη.
"Τα προειδοποιητικά σημάδια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά". Η Τουρκία έχει δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών και παραμένει η μόνη χώρα της G20 εκτός από τις ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. "Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι λεκάνες νερού, ειδικά για αυτά τα επεισόδια ξηρασίας που γίνονται πιο σοβαρά και μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Δρ Ümit Şahin, ο οποίος διδάσκει την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος και την περιβαλλοντική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης.
Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ιμάμογλου που εξελέγη δήμαρχος το 2019 παρά την έντονη αντίσταση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, δήλωσε στον Guardian ότι οι κατοικοι είχαν καθησυχαστεί από προηγούμενους δήμαρχους του AKP ότι το τεράστιο φράγμα Melen θα τροφοδοτούσε τις ανάγκες νερού της πόλης έως το 2070.
Ωστόσο, κατά την είσοδό του στο αξίωμα, η διοίκησή του συνειδητοποίησε ότι τα κατασκευαστικά προβλήματα θα καθυστερούσαν το έργο για αρκετά χρόνια. Ο δήμος έχει παροτρύνει προς το παρόν τους κατοίκους να σκεφτούν προσεκτικά πώς θα εξοικονομήσουν νερό, όπως να κλείνουν τη βρύση όταν βουρτσίζουν τα δόντια ή ξυρίζονται.
"Το νερό δεν θα ήταν πρόβλημα σήμερα αν το φράγμα ήταν ενεργό. Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούμε θέματα ευρείας κλιματικής αλλαγής… Εάν δεν βρέχει στο Melen, δεν μπορείτε να πάρετε νερό από εκεί ", είπε ο Ιμάμογλου.

Γεωτρήσεις στη Σμύρνη
Στη Σμύρνη, οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, σκάβοντας 103 νέες γεωτρήσεις, ανακυκλώνοντας τα λύματα και ελαχιστοποιώντας την απώλεια και τη διαρροή, επισκευάζοντας σωλήνες ύδρευσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Tunç Soyer.
Τελικά, οι πόλεις της Τουρκίας χρειάζονται άφθονη βροχή, ενλω ακόμη και οι συνεχείς βροχοπτώσεις για τον υπόλοιπο χειμώνα μπορεί να μην είναι αρκετές για τις αγροτικές κοινότητες για να σώσουν τις φετινές καλλιέργειες.
Η ξηρασία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, λέει ο İlhan: η μείωση της γεωργικής παραγωγής και η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας και της αγροτικής μετανάστευσης στις πόλεις, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες πιέσεις στις υποδομές των υδάτων της πόλης. "Η Τουρκία έχει τα οικονομικά και τεχνολογικά μέσα για να διορθώσει τον κατεστραμμένο κύκλο νερού", πρόσθεσε. "Το στοιχείο που λείπει είναι η πολιτική βούληση να κάνουμε αυτά τα βήματα."
Πηγή: Guardian
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr