Handelsblatt: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ

Στη Γερμανία είναι το AfD που τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρώ, ωστόσο και σε άλλες χώρες ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές, κυρίως στις χώρες της κρίσης, επισημαίνει η Handelsblatt.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Handelsblatt: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ

Στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και στα αίτιά του αναφέρεται σήμερα σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καταγράφοντας ένα ρεύμα κατά του κοινού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα. Το αφιέρωμα που έχει τίτλο «Οι αντίπαλοι της Ευρώπης κάνουν επίδειξη δύναμης» αναλύει την κατάσταση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της ΕΕ, «όπως το σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας»

Το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν τίθεται μόνο από τους επικριτές των πακέτων στήριξης στις χώρες των δανειστών αλλά και σε μερίδα της ελληνικής κομματικής γεωγραφίας, αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελληνικά κόμματα, τα οποία ανήκουν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό πολιτικό φάσμα, που διεξάγουν προεκλογικό αγώνα με ευρωσκεπτικιστικά ή ακόμη και εχθρικά προς την Ευρώπη συνθήματα. «Κοινός τους παρονομαστής: Μόνον όταν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα δεσμά του προγράμματος λιτότητας και το βάρος του χρέους, σταματώντας απλά την εξυπηρέτησή του», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της ΕΕ, «όπως το σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα, βάζοντας στην ίδια κατηγορία νέα κόμματα και ομάδες, όπως το «Σχέδιο Β» και το «Κόμμα της Δραχμής». Τέσσερα από τα επτά κόμματα για τα οποία υπάρχει προοπτική εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται είτε ότι είναι πολέμιοι του ευρώ είτε το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, γράφει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο από αυτά είναι η Χρυσή Αυγή. «Τα είδωλά της είναι ο Χίτλερ και ο Χίμλερ, δημοκοπούν εναντίον των αλλοδαπών, των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, διαδίδουν αντισημιτικά στερεότυπα και σηκώνουν το χέρι χαιρετώντας χιτλερικά» εξηγεί η εφημερίδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η ΧΑ «είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που επεβλήθη στους Έλληνες από τους διεθνείς δανειστές». Αναφερόμενη στην εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος, η Handelsblatt επισημαίνει ότι «το συναίσθημα της ταπείνωσης από την ΕΕ και την τρόικα ήταν νερό στον μύλο της ΧΑ».

Από τους «ΑνΕλ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας που είναι και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώνει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος εντοπίζει και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι κυνηγάει ψήφους με αντιευρωπαϊκές θέσεις. «Ο Καμμένος θεωρεί τη χώρα του θύμα διεθνούς συνωμοσίας, θέλει να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους και εξυπηρετεί κυρίως τα αντιγερμανικά στερεότυπα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει η Handelsblatt τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η αριστερή του πτέρυγα στην οποία θεωρείται πως ανήκει το ένα τρίτο του κόμματος, φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας που είναι και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώνει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά δίνει την εντύπωση πως τη θέλει με μισή καρδιά.

Τέλος, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η θέση: «Καμία θυσία για το ευρώ», ενώ επισημαίνεται ότι οι 8 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μάλιστα οι δύο στους τρεις θέλουν το κοινό νόμισμα με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Ιουν 2020 | 23:39

Τσίπρας από Ρόδο: Το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι υπουργείο που μπορεί να το παίρνει όποιος περισσεύει

"Πολύ φοβάμαι ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση θα μας οδηγήσει σε μια εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες"

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 04 Ιουν 2020 | 18:04

"Βολές" Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Σπεκουλάρει ανεύθυνα - Εύχεται να βγει η Ελλάδα "πρωταθλήτρια στην ύφεση"

"Ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο χαιρέκακα προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 04 Ιουν 2020 | 17:47

Λαγκάρντ: Ύφεση έως 12,6% στην ευρωζώνη. Ανάκαμψη με πολλά ερωτηματικά

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022.

04 Ιουν 2020 | 15:32

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι μένει ίδιος κι απαράλλακτος

"Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 04 Ιουν 2020 | 11:38

Τσίπρας από Ρόδο: "Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος του Χάρβαρντ για να καταλάβεις..." [βίντεο-εικόνες]

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο - Τι είπε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον τουρισμό.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΚΑ 02 Ιουν 2020 | 15:21

Τσίπρας με Οινοποιούς: Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην στηριχτούν οι επιχειρήσεις - Αιχμηρή απάντηση της ΝΔ

"Στην ιδεοληπτική υποκρισία και τις επιλεκτικές αυταπάτες του κ. Τσίπρα εμείς απαντάμε με σχέδιο, σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα", λέει η ΝΔ.

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

01 Ιουν 2020 | 15:56

Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

"Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές",σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 01 Ιουν 2020 | 13:42

Στην πλατεία Καισαριανής ο Αλέξης Τσίπρας - Μίλησε με εστιάτορες [εικόνες]

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ελλιπή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 01 Ιουν 2020 | 11:22

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο κορονοϊός και ταραχές στις ΗΠΑ

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 28 Μαϊ 2020 | 19:55

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: "Είναι θετική εξέλιξη, μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε" [Βίντεο]

Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΕΕ 27 Μαϊ 2020 | 18:59

Ανατροπή: Η Lufthansa λέει "όχι" στην οικονομική διάσωση από το γερμανικό κράτος

Η ΕΕ ζητά την παραχώρηση στον ανταγωνισμό δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια – κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου