Handelsblatt: Η Ουάσινγκτον με μένος ενάντια στον North Stream 2

Μια επιστολή ήταν αρκετή για να παραλύσει το σημαντικότερο και πλέον αμφιλεγόμενο γερμανο-ρωσικό ενεργειακό έργο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Handelsblatt:  Η Ουάσινγκτον με μένος ενάντια στον North Stream 2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσα και η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για περαιτέρω κυρώσεις, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας τις ανησυχίες της γερμανικής οικονομίας.

Μια επιστολή ήταν αρκετή για να παραλύσει το σημαντικότερο και πλέον αμφιλεγόμενο γερμανο-ρωσικό ενεργειακό έργο. Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τεντ Κρουζ απευθύνθηκε στον "αξιότιμο" Εντουαρντ Χερέμα τον ιδιοκτήτη της Allseas, μια ειδικευμένης κατασκευαστικής εταιρείας και τον απείλησε ότι θα τον καταστρέψει: "Αν η Allseas συνεχίσει να εργάζεται για να ολοκληρώσει τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, έστω και μια μέρα, η εταιρεία σας θα αντιμετωπίσει συντριπτικές και ενδεχομένως εν δυνάμει απειλητικές για την ύπαρξή της νομικές και οικονομικές κυρώσεις", του έγραψε ο Τεντ Κρουζ.

Ο Χερέμα υποχώρισε στην πίεση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, διέταξε τα πλοία του, τα οποία βύθιζαν σωλήνες του αγωγού νοτίως του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, να σταματήσουν. Οι εργασίες δεν θα συνεχιστούν προς το παρόν. Και κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Allseas είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Αντίστοιχα μεγάλη είναι στο Βερολίνο και τη Μόσχα η οργή για τις ΗΠΑ - και η απογοήτευση για την δική τους αδυναμία. Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι δεν είχαν τίποτα να αντιπαραβάλουν στις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να προχωρήσουν σε δεύτερο κτύπημα κατά του Nord Stream 2. Εάν η Ρωσία προσπαθήσει να ολοκληρώσει τα ελλείποντα χιλιόμετρα του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία είναι έτοιμα να θεσπίσουν έναν άλλο νόμο για κυρώσεις, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον. Αυτή τη φορά θα μπορούσε να αφορά τους ευρωπαίους επενδυτές που εμπλέκονται στο έργο ή, ενδεχομένως, τις εταιρείες που επιθυμούν να αγοράσουν φυσικό αέριο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν πολύ γρήγορα, πιθανώς ήδη τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ο αγωγός αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλεί να γίνει μια επένδυση ναυάγιο στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Η γερμανική κυβέρνηση δεν παραιτείται και πιστεύει ακόμα ότι ο αγωγός μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα "εύλογο χρονικό διάστημα". Σε τελευταία ανάλυση απομένουν μόνο 150 χιλιόμετρα για αν ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Η Ρωσία προτίθεται (όμως) να τον ολοκληρώσει μόνη της, αλλά τεχνική υποστήριξη από τη Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει. Στο Βερολίνο, υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ότι αυτό θα ερεθίσει περαιτέρω τους Αμερικανούς. Αντ 'αυτού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βασίζεται στη διπλωματία. "Αγωνιζόμαστε για την αναστολή των κυρώσεων των ΗΠΑ, έτσι ώστε η ολοκλήρωση του Nord Stream 2 να μην καθυστερήσει περαιτέρω", εξήγησε ένας κορυφαίος γερμανός διπλωμάτης.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται μαχητικά. "Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του Nord Stream 2. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσουν την Ουάσιγκτον να υπαγορεύσει την ενεργειακή τους πολιτική», όπως δήωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) για την οικονομική πολιτική Μπέρντ Βέστφαλ.

Πάνω απ 'όλα, ένα πράγμα θα μπορούσε να μεταπείσει τους Αμερικανούς: μια συμφωνία στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. "Η επιτυχημένη σύναψη μιας νέας μακροπρόθεσμης σύμβασης για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα καταδείξει και πάλι ότι το Nord Stream 2 δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας", σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ελπίζεται ότι έτσι ίσως οι Αμερικανοί θα πεισθούν ότι ο Nord Stream 2 δεν απειλεί την οικονομική ύπαρξη της Ουκρανίας.

Η ασυμβίβαστη σκληρότητα με την οποία οι Αμερικανοί αντιδούν οι Αμερικανοί, εξέπληξε τους πάντες : τους διευθυντές της Nord Stream 2 καθώς και τις κυβερνήσεις στο Βερολίνο και τη Μόσχα, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νόμος περί κυρώσεων των ΗΠΑ του Κογκρέσου προέβλεπε μια μεταβατική περίοδο 30 ημερών. Αυτές θα ήταν πιθανόν αρκετές για να ολοκληρωθεί ο αγωγός. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέστησε με την επιστολή του σαφές ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά των εταιρειών που τον κατασκευάζουν θα εφαρμοστούν αμέσως. Ούτε καν κατά του Ιράν ενήργησαν οι Αμερικανοί τόσο βίαια.

Η ανησυχία αυξάνεται στη γερμανική οικονομία. «Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, οι φιλόδοξοι στόχοι για την προστασία του κλίματος δεν μπορούν να επιτευχθούν στη Γερμανία μεσοβραχυπρόθεσμα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς βιομηχανία εντάσεως ενέργειας», τόνισε ο Όλιβερ Χέρμες, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανατολικών Γερμανικών Επιχειρήσεων, σε πρόσφατη ομιλία του. Έκανε δε έκκληση ότι πρέπει η ΕΕ να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό της: "Αν δεν βρούμε μια αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες κυρώσεις τρίτων, η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει μπαλάκι των Αμερικανών και των Κινέζων".

Υπάρχει ήδη ένα αντίδοτο, αλλά οι Ευρωπαίοι φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Ακριβώς όπως η Ε.Ε. αντιδρά στους αμερικανικούς δασμούς, θα μπορούσε να αντιδράσει και στις κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών με αντίστοιχες κυρώσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών. Η Ε.Ε. μπορεί να είναι νάνος στρατιωτικά, αλλά οικονομικά έχει μεγάλο ειδικό βάρος - ακόμη και σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τις αμερικανικές εταιρείες η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξίσου σημαντική όσο και η αμερικανική για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αντίστοιχες κυρώσεις θα ήταν επομένως αναλόγως επώδυνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θα αξιολογούσε μια τέτοια απόφαση των Ευρωπαίους ως την απόλυτη κλιμάκωση. Οι συνέπειες για τη διατλαντική σχέση δύσκολα θα μπορούσαν (σε αυτήν την περίπτωση) να υπολογιστούν.

Πηγή: Handelsblatt

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ 14 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 17 Ιαν 2022 | 23:39

Μαρόκο: 43 μετανάστες πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά

Οι μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά, που απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ταρφάγια στο Νότιο Μαρόκο

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 17 Ιαν 2022 | 22:46

Βρετανία: "Καίει" τον Τζόνσον ο πρώην σύμβουλός του - "Γνώριζε για τα πάρτι και είπε ψέματα στη Βουλή"

Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον - Τα πάρτι στην επίσημη κατοικία του εν μέσω lockdown και η θύελλα αντιδράσεων.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 17 Ιαν 2022 | 17:33

Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse - Είχε παραβιάσει επανειλημμένως την καραντίνα για τον κορονοϊό

Ο Αντόνιο Χόρτα Οσόριο παραβίασε σε τουλάχιστον δυο περιστάσεις τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και αυτό του κόστισε την θέση του .

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 17 Ιαν 2022 | 16:54

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις νέες παραλλαγές μετά τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Το σαρωτικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον μοιάζει να φτάνει στην κορύφωσή του, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε επιφυλακή για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

«ΝΟΒΑΚ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ» 17 Ιαν 2022 | 15:02

Υποδοχή ήρωα για τον Τζόκοβιτς στο Βελιγράδι - Νέο "χαστούκι" ενόψει για το Ρολάν Γκαρός, αν δεν κάνει το εμβόλιο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο Βελιγράδι οι οπαδοί του στον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει τώρα να αντιμετωπίσει νέο "όχι", αυτή τη φορά από την Γαλλία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 17 Ιαν 2022 | 13:41

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ στους Ναζί: Νέα στοιχεία από έρευνα του FBI για Εβραίο καταδότη- Για να σώσει την οικογένειά του

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τραγικό τέλος της, στο φως έρχονται νέα στοιχεία για το ποιος πρόδωσε το σπίτι στο οποίο κρυβόταν η Άννα Φρανκ.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 17 Ιαν 2022 | 13:17

Ερχεται γαλλική σφαλιάρα στον Τζόκοβιτς: Τον κόβουν και από το Ρολάν Γκαρός αν δεν εμβολιαστεί

Νέος πονοκέφαλος για τον Τζόκοβιτς πριν προλάβει να ξεχάσει το φιάσκο της Αυστραλίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FIGARO 17 Ιαν 2022 | 11:55

Άλμπερτ Μπουρλά για την πανδημία: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Το μεγάλο αφεντικό της Pfizer εκφράζεται με αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας και το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 17 Ιαν 2022 | 11:30

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Δυο έφηβοι συνελήφθησαν στη Βρετανία - Νεκρός ο 44χρονος δράστης

Στην σύλληψη δυο εφήβων που συνδέονται με τον Βρετανό δράστη του χτυπήματος στη συναγωγή του Τέξας στις ΗΠΑ.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 17 Ιαν 2022 | 11:02

Τσουνάμι "κατάπιε" το νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό - Χωρίς ρεύμα και νερό 105.000 άνθρωποι - Συγκλονιστικές εικόνες

Μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους του νησιού Τόνγκα στον Ειρηνικό. Είναι χωρίς ρεύμα και νερό από το Σάββατο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ MIRROR 17 Ιαν 2022 | 07:29

Ακόμα ένα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον - Τον Δεκέμβριο του 2020

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είχε πάει στο αποχαιρετιστήριο πάρτι συμβούλου του γραφείου του για ζητήματα άμυνας τα Χριστούγεννα του 2020.

ΕΚΤΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ OPEN 17 Ιαν 2022 | 06:58

Εφτασε στο Ντουμπάι ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απέλασή του από την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία, έπειτα από τη δικαστική μάχη, γύρω από το ότι δεν έχει εμβολιαστεί.