Human Rights Watch: Στην τύχη τους ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες στο Παρίσι

Για ορισμένους ανήλικους, το πρόβλημα είναι τα έγγραφα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Human Rights Watch: Στην τύχη τους ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες στο Παρίσι

«Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες», που έχουν φθάσει χωρίς τις οικογένειές τους στη Γαλλία, είναι «αφημένοι στην τύχη τους στο Παρίσι» λόγω «λανθασμένων» εκτιμήσεων για την ηλικία τους, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε μια έκθεση που αμφισβητήθηκε έντονα από τη δημαρχία του Παρισιού και τον Ερυθρό Σταυρό.

«Στο Παρίσι, οι αρχές προστασίας της παιδικής ηλικίας καταφεύγουν σε λανθασμένες διαδικασίες εκτίμησης της ηλικίας ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, αποκλείοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά από το να τα αναλάβει κάποια υπηρεσία», κάτι που δικαιούνται, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε μια έκθεση 82 σελίδων με τίτλο «Είναι λαχείο».

Για να τους αναλάβει κάποια υπηρεσία, οι ανήλικοι που φθάνουν στο Παρίσι πρέπει να περάσουν από έναν μηχανισμό που διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός και ο οποίος θα προσδιορίσει την ηλικία τους. Αν αμφισβητήσουν την απόφαση, μπορούν να προσφύγουν σε δικαστή.

Όμως, λόγω «αυθαίρετων πρακτικών», ορισμένοι μπορεί «να θεωρηθούν αδίκως ενήλικες» κατά την άφιξή τους, δηλώνει η ΜΚΟ, λέγοντας πως «πολλοί νέοι» «απορρίπτονται με συνοπτικό και λανθασμένο τρόπο, με μοναδικό κριτήριο τη φυσική τους εμφάνιση». Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για συνεντεύξεις «αστραπή» και «κακά διεκπεραιωμένες».

Τον Φεβρουάριο του 2018, «περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνταν στο ύπαιθρο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων της ΜΚΟ» που περιλαμβάνονται στην έρευνα αυτή η οποία δεν έχει «στατιστική αξία», διευκρίνισε η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανερόντ, σε συνέντευξη Τύπου. Η ΜΚΟ ρώτησε 49 ασυνόδευτα παιδιά και εξέτασε άλλες 35 εκτιμήσεις.

Για ορισμένους ανήλικους, το πρόβλημα είναι τα έγγραφα, είτε διότι οι νεαροί «δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους» είτε γιατί οι αρχές «αμφισβητούν την αυθεντικότητά» τους.

«Το γεγονός ότι έχουν εργαστεί» είναι «συχνά ο λόγος απόρριψης» και οι αρχές «επικαλούνται εξίσου συχνά την απόφαση των νέων να ταξιδέψουν χωρίς τους γονείς τους», προσθέτει η ΜΚΟ, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι πολίτες γαλλόφωνων χωρών είδαν να τους αντιτάσσεται «ότι κατέχουν πολύ καλά τα γαλλικά».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, πολίτες «αποφάσισαν να ενεργήσουν προκειμένου να αποκριθούν σε ορισμένες ανάγκες», όμως οι προσπάθειες αυτές «δεν μπορούν να αποκριθούν σε όλους», προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία καλεί το κράτος να «διαθέσει επαρκείς πόρους» για τη φροντίδα των ανηλίκων.

Ο Ερυθρός Σταυρός διέψευσε σθεναρά τις κατηγορίες αυτές λέγοντας πως «ποτέ δεν αρνήθηκε την είσοδο σε έναν νέο» και πως χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναφοράς για τις εκτιμήσεις του. «Δεν μιλάμε ποτέ για συνεντεύξεις αστραπή», προσθέτει σε μια επιστολή που προσαρτάται στην έκθεση, εκφράζοντας αμφιβολίες για την «επιστημονικότητα της προσέγγισης» του Παρατηρητηρίου και υπενθυμίζοντας πως «περισσότερα από 6.600 πρόσωπα έγιναν δεκτά» από το σύστημά του πέρυσι.

Σχεδόν 15.000 «ασυνόδευτοι ανήλικοι» ανατέθηκαν στην κοινωνική βοήθεια για την παιδική ηλικία (που υπάγεται στις περιφέρειες) το 2017, δηλ. αύξηση 85% σε έναν χρόνο. Το να αναγνωριστεί ότι είναι ανήλικοι είναι κρίσιμης σημασίας γιατί καθορίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε κατάλυμα… εκτός από το ότι δεν θα απελαθούν. Περίπου οι μισοί ανήλικοι καταθέτουν την αίτησή τους στο Παρίσι.

Από την πλευρά της η Πόλη του Παρισιού, με την ιδιότητά της ως γεωγραφικού διαμερίσματος, εξέφρασε λύπη για την αποφατική μέθοδο της έρευνας και το αδύναμο μέγεθος του δείγματος, εκφράζοντας την οργή της επειδή δεν αναφέρεται «κανένα άλλο παράδειγμα εκτός από την περίπτωση του Παρισιού».

Υπογραμμίζοντας πως η συστηματική διακοίνωση των αποφάσεων θεσπίσθηκε τον περασμένο Μάιο, η δημαρχία του Παρισιού υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε ένα «σχέδιο δράσεων» το 2015 με διπλασιασμό των ομάδων εκτίμησης και τετραπλασιασμό του μηχανισμού για τη στέγαση των νέων εν αναμονή της εκτίμησης για την ηλικία τους, και πως εργάζεται σε «έναν ημερήσιο χώρο υποδοχής για νέους που κρίνεται ότι είναι ενήλικες» υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ

φωτό REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"

«ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 26 Οκτ 2021 | 22:59

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια: Απαλλάχθηκε και επίσημα από τα καθήκοντά της [Εικόνες]

Όπως προβλέπεται, ο Σταϊνμάιερ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 26 Οκτ 2021 | 20:32

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γλασκώβης - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Σύνοδο - Ερωτήματα για την υγεία της και επικρίσεις για το παλάτι.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ 26 Οκτ 2021 | 20:06

"Εφιάλτης" στη Βιέννη: Αρπαξε μαχαίρι σε εστιατόριο και επιτέθηκε στους πελάτες - Τέσσερις τραυματίες

Οι τέσσερις τραυματίες της επίθεσης με μαχαίρι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 26 Οκτ 2021 | 19:55

"Καμπανάκι" από το Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, εκτιμά το Πεντάγωνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΜΜΕ 26 Οκτ 2021 | 19:53

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Η Κίνα εκτόξευσε "ύποπτο" δορυφόρο - Για "όπλο καταστροφής" μιλά η Ουάσινγκτον

Το Πεκίνο φέρεται να εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, όμως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΥΙΝΣΔΟΡ 26 Οκτ 2021 | 18:10

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επέστρεψε στα καθήκοντά της - Χαμογελαστή στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η Ελισάβετ αναμένεται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Γλασκόβη.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟ 26 Οκτ 2021 | 15:35

Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί- Για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 26 Οκτ 2021 | 14:13

Τρόμος κορονοϊού στην Ευρώπη: Αυξήθηκαν 60% τα κρούσματα από τον Σεπτέμβριο - Αύξηση 16% των νεκρών μέσα σε μια εβδομάδα

Σε άνοδο η πανδημία στην Ευρώπη. Αύξηση κρουσμάτων κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αύξηση νεκρών κατά 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η DW 26 Οκτ 2021 | 13:54

Παρασκήνιο: Γιατί υποχώρησε ο Ερντογάν και δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις - Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν για την απέλαση των 10 πρέσβεων. Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες και η υπαναχώρηση.

Ο ΤΟΜΑΣ ΧΟΡΝΟΥΝΓΚ 26 Οκτ 2021 | 13:46

Πρωτοφανές: Γερμανός πολιτικός διακόπτει και επιτίθεται σε δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση

Στο στόχαστρο κριτικής βρίσκεται χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μετά από πρωτοφανή επίθεσή του - και μάλιστα στον αέρα - σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Οκτ 2021 | 12:41

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα

Στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα.