Η 15χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία στο Νταβός

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα κορίτσι μόλις 15 χρονών από την Σουηδία, ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα κορίτσι μόλις 15 χρονών από την Σουηδία, ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής. Κάθε Παρασκευή δεν πηγαίνει στο σχολείο αλλά διαμαρτύρεται έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Ηταν μια από τις 25 χιλιάδες μετέχοντες στην Διάσκεψη για το Κλίμα COP-24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και τώρα πήγε στο Νταβός.

Η Γκρέτα, σε μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο που στεγάζει το Φόρουμ, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες. Η μικρή είχε μιλήσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συνοψίσει όλα όσα λέει με αριθμούς, στατιστικά και διαγράμματα, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα προειδοποιώντας για την τελευταία ευκαιρία… την ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη και να διασφαλίσουμε το μέλλον για την επόμενη γενιά, για τα παιδιά σαν την Γκρέτα.

«Επί 25 χρόνια αναρίθμητοι άνθρωποι στάθηκαν στο βήμα των Διασκέψεων του ΟΗΕ για το Κλίμα ζητώντας από τους ηγέτες να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις εκπομπές αερίων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα καθώς οι εκπομπές αερίων εξακολουθούν να αυξάνονται. Οπότε δεν θα ζητήσω τίποτα από αυτούς αλλά θα ζητήσω από τα μέσα ενημέρωσης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση ως κρίση. Θα ζητήσω από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν ότι οι ηγέτες μας απαγοήτευσαν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υπαρξιακή απειλή και δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Πρέπει να σταματήσουμε πλέον να βαδίζουμε στον δρόμο της τρέλας. Πλούσιες χώρες όπως η Σουηδία πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 15% ετησίως για να φθάσουν στο στόχο των 2 βαθμών αύξησης της θερμοκρασίας. Θα σκεφτόταν κανείς ότι τα μέσα ενημέρωσης και όλοι οι ηγέτες δεν θα μιλούσαν για τίποτα άλλο - κανείς όμως δεν το αναφέρει, ούτε καν.Ούτε και κανείς μιλά για το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω της έκτης μαζικής εξαφάνισης, καθώς έως και 200 είδη εξαφανίζονται κάθε μέρα. Επιπλέον, κανείς δεν μιλά ποτέ για την πτυχή της ισότητας που αναφέρεται σαφώς στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες όπως η δική μου πρέπει να μειώσουν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων, εντός 6-12 ετών, ώστε οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες να μπορέσουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Γιατί πώς μπορούμε να περιμένουμε από χώρες όπως η Ινδία, η Κολομβία ή η Νιγηρία να νοιάζονται για την κλιματική κρίση αν εμείς, που ήδη έχουμε τα πάντα, δεν νοιαζόμαστε ούτε ένα δευτερόλεπτο για τις πραγματικές μας δεσμεύσεις στη συμφωνία του Παρισιού; Έτσι, όταν ξεκίνησε φέτος το σχολείο διαμαρτυρήθηκα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Εκανα απεργία για το κλίμα. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να είμαι στο σχολείο, ότι πρέπει να σπουδάσω, να γίνω επιστήμονας του κλίματος για να μπορέσω να «επιλύσω την κλιματική κρίση». Όμως η κλιματική κρίση έχει ήδη επιλυθεί. Έχουμε ήδη όλα τα γεγονότα, τα στοιχεία του προβλήματος και τις λύσεις.Και γιατί πρέπει να σπουδάσω για ένα μέλλον που σύντομα δεν θα υπάρχει, όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να σώσει αυτό το μέλλον; Τι σημαίνει τελικά να μάθεις για τα γεγονότα, όταν αυτά δεν σημαίνουν απολύτως για την κοινωνία μας; Σήμερα χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Δεν υπάρχει πολιτική που θα το αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχουν κανόνες. Επομένως, δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.

Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες του κόσμου να φροντίσουν για το μέλλον μας. Μας έχουν αγνοήσει στο παρελθόν και θα μας αγνοήσουν και πάλι.Έχουμε έρθει εδώ για να τους ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται είτε τους αρέσει είτε όχι. Και επειδή οι ηγέτες μας συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά, θα πρέπει εμείς να αναλάβουμε την ευθύνη που οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν πάρει εδώ και καιρό».

Πριν από τρία χρόνια στο Παρίσι, συμφωνήθηκε η δέσμευση να διατηρηθεί ο μέσος όρος της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή. Μετά από τρία χρόνια σταθεροποίησης των δεικτών, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται. Ο Nτέιβιντ Ατένμπορο, η «φωνή» των καλύτερων ντοκιμαντέρ του BBC για τον πλανήτη χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας τα τελευταία χιλιάδες χρόνια «Εάν δεν κάνουμε κάτι θα καταστραφεί ο πολιτισμός μας».

Η 15χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία στο Νταβός

φωτο Reuters

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Ο ΙΟΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΕΡΑ 03 Απρ 2020 | 13:18
7.472 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 03 Απρ 2020 | 12:59

Κορονοϊός - Φρίκη στην Ισπανία: 932 νεκροί σε μία μέρα - Ξεπέρασε την Ιταλία σε κρούσματα

Έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο 932 άτομα, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των θυμάτων σε 10.935.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 03 Απρ 2020 | 12:57

Προειδοποίηση Βρετανού υπουργού Υγείας: Η κορύφωση του κορονοϊού έρχεται νωρίτερα

Η κορύφωση θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες, λέει ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ - Άγνωστο αν θα βγει σήμερα από την καραντίνα ο πρωθυπουργός Τζόνσον.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 03 Απρ 2020 | 12:00

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και με την αναπνοή, χωρίς βήχα ή φτέρνισμα

Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με τον βήχα.

ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 03 Απρ 2020 | 11:03

Εκτίμηση βόμβα για κορονοϊό: Έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν προσβληθεί

Ο αρχίατρος της Αυστραλίας σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός παγκοσμίως μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ 03 Απρ 2020 | 10:26

Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου: Εξωπραγματικές οι αξιώσεις της Ελλάδας

Κατηγόρησε την Ελλάδα για εξωπραγματικές αξιώσεις λέγοντας ότι συνδέει την ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού με το Αιγαίο και το μεταναστευτικό.

ΚΟΛΑΣΗ - ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ 03 Απρ 2020 | 09:13

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης: Είναι πόλεμος, παίρνουν με φορτηγά τους νεκρούς

Ο κ. Κασαπίδης, περιέγραψε εικόνες πανικού και απόγνωσης στη Νέα Υόρκη, που μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 03 Απρ 2020 | 08:45

Κορονοϊός: Εσπασε το φράγμα των 1.000 θανάτων στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 6.174 και ανέρχονται σε 79.696.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 03 Απρ 2020 | 08:41

Κορονοϊός: Νέο τεστ αίματος δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά - Θα έρθει και στην Ελλάδα

Σε χρόνο ρεκόρ το τεστ εντοπίζει τη νόσο αλλά και ποιοι έχουν ανοσία, ώστε να μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 03 Απρ 2020 | 07:40

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ στη δίνη του θανάτου - 1.200 νεκροί το 24ωρο - Κάνουν 100.000 τεστ την ημέρα

Πρόκεται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

760 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 02 Απρ 2020 | 22:33

Μιλάνο: Κλείνει το κρεματόριο - Δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αμέτρητες σορούς

Οι αρχές της πόλης επισημαίνουν ότι 2.155 Μιλανέζοι πέθαναν τον Μάρτιο έναντι 1.224 την ίδια περίοδο το 2019.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 02 Απρ 2020 | 22:21

Κορονοϊός: Παγκόσμιος εφιάλτης - Πάνω από 50.000 οι θάνατοι, 1 εκατ. κρούσματα

Με 13.915 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερες ανθρώπινες απώλειες στον κόσμο

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ» 02 Απρ 2020 | 21:53

Ο κορονοϊός σαρώνει στην Τουρκία και ο Ερντογάν θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την απαισιοδοξία

Ο Ιμάμογλου μάλιστα έχει ζητήσει επίμονα να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί έως τώρα το επίκεντρο της επιδημίας με 8.852 κρούσματα και 117 θανάτους από τον κορονοϊό