Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

Η NASA διαπίστωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία βύθισης του διαστημικού κέντρου. Εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακομίσει τις εξέδρες εκτόξευσης μακριά από τις ακτές.

Η NASA πανηγύρισε την Παρασκευή, την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση της κάψουλας Orion από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλοριδα, αλλά το μέλλον του διαστημικού κέντρου της είναι αβέβαιο.

Σχεδιάζουν συντεταγμένη υποχώρηση από την παραλία

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το Ακρωτήριο Κανάβεραλ θα βυθιστεί κάτω από το νερό λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος διαπιστώνει ότι το φαινόμενο της βύθισης έχει ήδη αρχίσει. «Η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας είναι ένα επείγον ζήτημα» σχολιάζει η Νάνσι Μπρέι, διευθύντρια επιχειρήσεων του Διαστημικού Κέντρου προσθέτοντας ότι ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και μια «συντεταγμένη υποχώρηση», δηλαδή η μετακόμιση των εγκαταστάσεων και κυρίως των εκτοξευτήρων μακριά από την παραλία, καθώς εκτός από την βύθιση, κινδυνεύουν και από την διάβρωση που προκαλεί το αλάτι.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε σημαντικά μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Fay το 2008, του τυφώνα Irene το 2011 και του τυφώνα Sandy το 2012. Ηδη το Διαστημικό Κέντρο έχει δημιουργήσει τεχνητούς αμμόλοφους για να αντικαταστήσει τους αντίστοιχους φυσικούς, ο οποίοι καταστράφηκαν από τις τρεις θεομηνίες.