Η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει πρόωρους τοκετούς και παιδικό άσθμα

Μείωση των κρουσμάτων παιδικού άσθματος αλλά και των πρόωρων τοκετών μετά την απαγόρευση του καπνίσματος- Ερευνα στο Lancet

i-apagoreusi-tou-kapnismatos-meiwnei-prowrous-toketous-kaipaidiko-asthma
SHARE THIS
0
SHARES

Η απαγόρευση του καπνίσματος φαίνεται πως έχει άμεσες θετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς παρά τις διαμαρτυρίες των διαφωνούντων, το «μαχαίρι» στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά αποδίδει.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά αποδίδει

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το  Χάρβαρντ και τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Μάαστριχτ και του Χάσελτ, δημοσίευσαν στο περιοδικό Lancet μελέτη σχετικά με την επίδραση του αντικαπνιστικού νόμου στην υγεία.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων, φαίνεται πως συνδέεται με την μείωση κατά 10% στους πρόωρους τοκετούς, αλλά και στα περιστατικά κρίσεων παιδικού άσθματος. Παράλληλα, η μελέτη βρήκε επίσης μια μείωση κατά 5% στα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρόσωμα, μετά την εισαγωγή των αντικαπνιστικών νόμων.

Οπως είπε ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα, «τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα, δείχνοντας ότι οι απαγορεύσεις του καπνίσματος έχουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία», πράγμα που «επιβεβαιώνει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη δημιουργία χώρων απαλλαγμένων από καπνό σε εθνικό επίπεδο». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν, ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτηση αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει». Εκτιμάται ότι σήμερα μόνο περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από αντικαπνιστικούς νόμους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους το χρόνο, μεταξύ των οποίων πάνω από 600.000 παθητικούς καπνιστές. Εως το 2030 ο αριθμός των θυμάτων, αν συνεχιστούν οι τωρινές τάσεις, αναμένεται να φθάσει τα 8 εκατ. ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook