Η Aριστερά της Γαλλίας στα «κάγκελα» εναντίον του Μακρόν

Ο νέος εργατικός κώδικας είναι το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν, οι αντιδράσεις, τα συνδικάτα και οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Aριστερά της Γαλλίας στα «κάγκελα» εναντίον του Μακρόν

Aντιδράσεις προκαλεί το πακέτο της εργασιακής μεταρρύθμισης στην οποία έχει επενδύσει πολλά ο Εμανούέλ Μακρόν για να ξανακάνει την «Γαλλία δυνατή». Η μεταρρύθμιση που θα περάσει με διατάγματα και παρουσιάστηκε την Πέμπτη φαίνεται να διχάζει την γαλλική κοινωνία. Και παρά το γεγονός ότι για την ώρα τα συνδικάτα τηρούν μια αναπάντεχα χλιαρή στάση... είναι βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσει η καταιγίδα πάνω από το Ελιζέ. Η Αριστερά και μια μερίδα του γαλλικού Τύπου κατηγορεί ανοικτά τον Γάλλο πρόεδρο ότι ξεπουλήθηκε στους εργοδότες, προωθώντας μια μεταρρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Χαρακτηριστικότερο όλων το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation στο οποίο απεικονίζονται ο Μακρόν να σφίγγει με θέρμη το χέρι του ισχυρού άνδρα του Medef ( το μεγαλύτερη συνδικάτο εργοδοτών), Πιερ Γκατάζ ο οποίος ανταποδίδει λέγοντας «Σ΄ευχαριστώ Μακρόν». Η σαμπάνια έρρεε άφθονη το βράδυ της Πέμπτης στα κεντρικά της Medef. Σε τρεις μόλις μήνες, το συνδικάτο των εργοδοτών πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη ικανοποιώντας μια σειρά από αιτήματά του, μείωση των αποζημιώσεων, διαπραγμάτευση απευθείας με τους εργαζόμενους χωρίς εκπροσώπηση των σωματείων σε ποσοστό 90%, επέκταση των συμβάσεων εργασίας κλπ . Τα Χριστούγεννα ήρθαν πρόωρα για τα αφεντικά και ο Πιερ Γκατάζ θα κάνει μια βασιλική έξοδο από την ηγεσία του Medef. O Mακρόν πέτυχε ό,τι δεν κατάφεραν ή δεν... τόλμησαν οι προκάτοχοί του γράφει η Liberation αναφερόμενη στους Ολάντ και Σαρκοζί. Κατέβηκε το τελευταίο σκαλοπάτι της «απευλεύθερωσης» των εργασιακών νόμων. Πράγματι. Ο στόχος του όπως λέει ο ίδιος είναι να ξανακάνει την Γαλλία ανταγωνιστική.

Διχασμένοι οι Γάλλοι

Η εργασιακή μεταρρύθμιση διχάζει τους Γάλλους. Η πρώτη δημοσκόπηση είναι ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί. Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα. Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%).

Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα "μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις". Για το 54% (έναντι 46%), θα "επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών".

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα "βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", το 36% (έναντι 64%) ότι θα "ενισχύσει την ανάπτυξη" και το 31% ότι θα συντείνει στη "μείωση της ανεργίας". Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά χθες, 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Το στοίχημα του Μακρόν

Η «επανάσταση» που υπόσχεται ο Μανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας προκειμένου η Γαλλία να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να μειώσει την ανεργία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει την πρώτη μεγάλη «επανάσταση» εναντίον της κυβέρνησής του.

Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον Μακρόν που θα κρίνει όχι μόνο την οικονομική πορεία της Γαλλίας αλλά και την «σχέση» με το Βερολίνο και τις δυνατότητες αποφασιστικής παρέμβασης στην πορεία της Ε.Ε. Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που εκπόνησε η κυβέρνηση και παρουσιάστηκε λεπτομερώς την Πέμπτη στις εργοδοτικές ενώσεις, στα συνδικάτα περιλαμβάνει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

«Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point. Και είναι προετοιμασμένος για πολύμηνη αντίσταση στις μεταρρυθμιστές του προτάσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο να «περάσει» τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ καλλιέργησε και καλές σχέσεις με τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Στάση αναμονής από τα μεγάλα συνδικάτα

Τα συνδικάτα FO και CFDT τηρούν στάση αναμονής και εμφανίζονται- για την ώρα τουλάχιστον- να μην επιθυμούν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αναμένεται να τεθεί η αριστερή συνομοσπονδία CGT και πολιτικά ο αρχηγός της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Ο νέος εργατικός κώδικος

Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η δέσμευση Μακρόν να φτάσει την ανεργία στο 7%

Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών και ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Ο εργατικός κώδικας της χώρας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από πολλούς γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Ιαν 2021 | 06:59

Μακρόν για επεισόδια στο Καπιτώλιο: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στη βία

"Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό", τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 31 Δεκ 2020 | 22:22

Ο Μακρόν "κλείνει το μάτι" στη Βρετανία: Παραμένει φίλος και σύμμαχος και μετά το Brexit

Το μήνυμα Μακρόν για το "διαζύγιο" του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 48 χρόνια στην ΕΕ - Η αντίδραση Τζόνσον.

40.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 23 Ιαν 2021 | 17:09

Η Ρωσία "φλέγεται" για τον Ναβάλνι: Μαζικές διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του - Συνελήφθη η σύζυγος του

Η αστυνομία της Ρωσίας προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 προφυλακίσεις διαδηλωτών-υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 23 Ιαν 2021 | 15:19

ΗΠΑ: Ο Λάρι Κινγκ έχασε την μάχη με τον κορονοϊό [Εικόνες - Βίντεο]

Νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορονοϊό σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες.

ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 23 Ιαν 2021 | 12:19

Πακιστάν: Απίστευτο - 18χρονος σκοτώθηκε από τρένο ενώ πόζαρε για το TikTok [βίντεο]

Ο 18χρονος Χάμζα Ναβίντ περπατούσε κατά μήκος των γραμμών του τρένου, την ώρα που ένας φίλος του τον βιντεοσκοπούσε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Ιαν 2021 | 09:32

Κορονοϊός: Ανατροπή από ΠΟΥ - Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για τον αν προέρχεται από την Κίνα

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα" λέει ο ΠΟΥ

Ο ΤΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Ιαν 2021 | 09:10

Αρχίζουν τα όργανα για Τραμπ: Η δίκη του στη Γερουσία ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Στην πράξη, αυτό σηματοδοτεί αναβολή της δίκης Τραμπ για δύο εβδομάδες - Aναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 23:51

Ολλανδία: "Να γίνουμε πύλη εισόδου του Μπάιντεν στην Ευρώπη" δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε

Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως "πύλη εισόδου" της ΕΕ για τις ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιαν 2021 | 22:50

Κορονοϊός - Βέλγιο: Τέλος τα "μη αναγκαία" ταξίδια έως την 1η Μαρτίου

Η μετάλλαξη του κορονοϊού αναγκάζει το Βέλγιο να επιβάλλει νέους περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη χώρα

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 22 Ιαν 2021 | 21:45

Η Ιταλία μπλοκάρει το Tik Tok σε ορισμένες ηλικίες μετά τον θάνατο της 10χρονης

Η 10χρονη στην Ιταλία πέθανε ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή της σε "ακραία πρόκληση" και να την αναρτήσει στο Tik Tok.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2021 | 21:02

Νέο μήνυμα Ναβάλνι: "Είμαι καλά, δεν θέλω να αυτοκτονήσω" - Το TikTok κατέβασε αναρτήσεις υπέρ του ως παράνομες

Προληπτικά μέτρα από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Ρωσία, μία ημέρα πριν από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι

ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 22 Ιαν 2021 | 20:00

Τη Δευτέρα στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για "υποκίνηση στάσης"

Οι "εισαγγελείς", δηλαδή Δημοκρατικοί βουλευτές με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο