Η Αυστρία αυτο-εξαιρέθηκε από την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες

Υιοθετώντας έναν νέο νόμο, η Αυστριακή κυβέρνηση παρακάμπτει τις αποφάσεις της Ε.Ε. και κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Αυστρία αυτο-εξαιρέθηκε από την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθέτησε την Τέταρτη έναν νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ουσιαστικά αναστέλλοντας το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, με φόντο την άνοδο της άκρας δεξιάς στη μικρή χώρα η οποία υποδέχθηκε 90.000 πρόσφυγες το 2015.

Το κείμενο αυτό, η κατάρτιση του οποίου διήρκεσε μήνες και το οποίο καταγγέλλουν ΜΚΟ και μια μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη και δεν έχει ανάλογο παρά μόνο στην Ουγγαρία. Επιτρέπει σε ορισμένες περιστάσεις να εμποδίζεται η διέλευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της χώρας να κλείσει με φράκτη το πέρασμα Μπρέμεν στα σύνορα με την Ιταλία, ενέργεια που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι

Θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στα σύνορα

Υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή εάν οι κρατικές υπηρεσίες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία, όπως για παράδειγμα την Ιταλία.

Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Περιορίζει το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς.

«Δεν μπορούμε να επωμιστούμε όλη την εξαθλίωση του κόσμου», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη λήψη αυτών των μέτρων διότι αυτό την «ικανοποιεί, αλλά επειδή οι άλλες χώρες (σ.σ. μέλη της ΕΕ) δεν επιτελούν το έργο τους» σε ότι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Στη διασταύρωση των δύο κυριότερων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη –μέσω των Βαλκανίων και μέσω Ιταλίας– η Αυστρία είδε να διέρχονται από την επικράτειά της πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015. Υποδέχθηκε 90.000, έναν αριθμό που ισούται με πάνω από το 1% του πληθυσμού της. Ποσοστιαία, μόνο η Σουηδία την ξεπέρασε στους κόλπους της ΕΕ.

Για το 2016 η Βιέννη θέσπισε ένα αριθμητικό όριο όσον αφορά την υποδοχή επιπλέον προσφύγων (37.500), υποστηρίζοντας πως οι δυνατότητες υποδοχής και ενσωμάτωσης νέων προσφύγων φθάνουν πλέον σε σημείο κορεσμού.

Ο εκλογικός «σεισμός» των ακροδεξιών

Ο κυβερνητικός μεγάλος συνασπισμός του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και του συντηρητικού αντικαγκελάριου Ράινχολντ Μίτερλενερ, ο οποίος είχε επαινεθεί για τη γενναιοδωρία που επεδείκνυε όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο, σκλήρυνε έκτοτε πολύ αισθητά την πολιτική της, την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) καταγράφει πρωτοφανή άνοδο.

Προκαλώντας έναν αληθινό πολιτικό σεισμό στη χώρα, ο υποψήφιος του FPÖ για την προεδρία Νόρμπερτ Χόφερ συγκέντρωσε το 35% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή, ενώ οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο πέρασε ο υποψήφιος των οικολόγων.

Εκκλησία και αντιπολίτευση αντιδρούν

Στη διάταξη περί «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» αντιτάχθηκαν σθεναρά φορείς της εκκλησίας, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπολίτευση των Πρασίνων και των φιλελευθέρων.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Έβα Γκλαβίσνικ κατήγγειλε χθες τη «ντε φάκτο αναστολή του δικαιώματος ασύλου», ενώ η διάσκεψη των επισκόπων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την «απαράδεκτη επίθεση εναντίον του θεμελιώδους δικαιώματος το οποίο είναι το δικαίωμα στο άσυλο».

Αντιμέτωπη με τις αγανακτισμένες αντιδράσεις μιας μερίδας των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, τέσσερις από τους οποίους ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δέχθηκε να περιορίσει σε δύο έτη τη μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του αμφιλεγόμενου μέτρου.

Όμως «εδώ σφυρηλατούνται πολύ επικίνδυνα εργαλεία, τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν μια μέρα σε λάθος χέρια», προειδοποίησε το μικρό φιλελεύθερο κόμμα NEOS, αναφερόμενο στην άνοδο του FPÖ, το οποίο φέρεται να είναι το επικρατέστερο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Αυστρία επανέλαβε σήμερα ότι προτίθεται να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία στα τέλη του Μαΐου, επικαλούμενη τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων μέσω της ιταλικής επικράτειας. Σχεδιάζεται η ανέγερση ενός φράκτη στο πέρασμα Μπρένερ, έναν από τους σημαντικότερους άξονες μετακίνησης από νότο προς βορρά και αντιστρόφως διαμέσου των Άλπεων.

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι κατήγγειλε το σχέδιο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το αδικαιολόγητο αλλά και παράνομο βάσει του κοινοτικού δικαίου.

«Βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια "εισβολή"» προσφύγων, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας μιλώντας στη Ντι Πρέσε, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι στην Ιταλία έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς λίγοι περισσότεροι από 26.000 μετανάστες.

Η Βιέννη ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον στρατό και €1,1 δισεκ. στην αστυνομία, κατά κύριο λόγο για τη βελτίωση της φρούρησης των συνόρων. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ενσωμάτωση.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Αυστρία έχουν μειωθεί σε 150 την ημέρα –κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών– μετά το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού και αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο. Από την αρχή του έτους, έχει καταγραφεί από τη Βιέννη η υποβολή περίπου 18.000 αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ 16 Οκτ 2020 | 09:19

Στην Κρήτη ο Τούρκος φοιτητής που διώκεται από τον Ερντογάν

Ο νεαρός Τούρκος με έναν συμπατριώτη του παραμένουν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ 12 Οκτ 2020 | 13:52

Μηταράκης: Μείωση κατά 73% στις προσφυγικές ροές - Επτά αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Κάθετη πτώση στις προσφυγικές ροές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης - Ποιες είναι οι 7 αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

11 Οκτ 2020 | 12:53

Μηταράκης: ΑΦΜ, ΙΒΑΝ και ΠΑΑΥΠΑ στους πρόσφυγες, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 10 Οκτ 2020 | 19:54
ΦΙΛΙΠΟ ΓΚΡΑΝΤΙ 07 Οκτ 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύεται κορονοϊού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΥ 06 Οκτ 2020 | 12:16

Λουκέτο στις υπηρεσίες ασύλου της Αθήνας - Κόλλησαν κορονοϊό και οι διερμηνείς

Κλειστές είναι από σήμερα Τρίτη όλες οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 05 Οκτ 2020 | 16:36

ΜΚΟ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "ξέφραγο αμπέλι"- Ηρθαν με αεροπλάνο για να πάρουν πρόσφυγες, μπλόκο στην προσγείωση

Η πτήση από την Ολλανδία τελικά προσγειώθηκε στην Αθήνα και όχι στη Λέσβο χωρίς να παραλάβει πρόσφυγες

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 11:21

Ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Κρήτης με 60 μετανάστες

Στο σημείο βρίσκεται ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ 30 Σεπ 2020 | 12:35

Βρετανία: Σκέψεις να στείλει τους αιτούντες άσυλο στο νησί εξορίας του Ναπολέοντα

Συνολικά, υπήρξαν περισσότερες από 32.000 αιτήσεις για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ 29 Σεπ 2020 | 13:00

Αυστρία: Σάλος από τις δηλώσεις του ακροδεξιού Χόφερ - "Το Κοράνι είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό"

"Δεν φοβάμαι τον κορονοϊό, ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος. Το Κοράνι, αγαπητοί μου, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό", σημείωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ 29 Σεπ 2020 | 10:01

Σκηνικό απείρου κάλλους στο Ηράκλειο: Γυναίκα έφτυνε τους αστυνομικούς στο πρόσωπο, τους κλωτσούσε και τους χτυπούσε

Η Γερμανίδα αφού εκσφενδόνισε ό,τι βρήκε, άρχισε να ρίχνει μπουνιές και κλωτσιές στους αστυνομικούς.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ 28 Σεπ 2020 | 12:32

Bαριές κατηγορίες για 33 μέλη ΜΚΟ: Είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ αλλά και της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν 33 μέλη ΜΚΟ που είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα.