Η Αυστρία αυτο-εξαιρέθηκε από την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες

Υιοθετώντας έναν νέο νόμο, η Αυστριακή κυβέρνηση παρακάμπτει τις αποφάσεις της Ε.Ε. και κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Αυστρία αυτο-εξαιρέθηκε από την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθέτησε την Τέταρτη έναν νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ουσιαστικά αναστέλλοντας το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, με φόντο την άνοδο της άκρας δεξιάς στη μικρή χώρα η οποία υποδέχθηκε 90.000 πρόσφυγες το 2015.

Το κείμενο αυτό, η κατάρτιση του οποίου διήρκεσε μήνες και το οποίο καταγγέλλουν ΜΚΟ και μια μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη και δεν έχει ανάλογο παρά μόνο στην Ουγγαρία. Επιτρέπει σε ορισμένες περιστάσεις να εμποδίζεται η διέλευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της χώρας να κλείσει με φράκτη το πέρασμα Μπρέμεν στα σύνορα με την Ιταλία, ενέργεια που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι

Θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στα σύνορα

Υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή εάν οι κρατικές υπηρεσίες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία, όπως για παράδειγμα την Ιταλία.

Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Περιορίζει το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς.

«Δεν μπορούμε να επωμιστούμε όλη την εξαθλίωση του κόσμου», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη λήψη αυτών των μέτρων διότι αυτό την «ικανοποιεί, αλλά επειδή οι άλλες χώρες (σ.σ. μέλη της ΕΕ) δεν επιτελούν το έργο τους» σε ότι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Στη διασταύρωση των δύο κυριότερων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη –μέσω των Βαλκανίων και μέσω Ιταλίας– η Αυστρία είδε να διέρχονται από την επικράτειά της πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015. Υποδέχθηκε 90.000, έναν αριθμό που ισούται με πάνω από το 1% του πληθυσμού της. Ποσοστιαία, μόνο η Σουηδία την ξεπέρασε στους κόλπους της ΕΕ.

Για το 2016 η Βιέννη θέσπισε ένα αριθμητικό όριο όσον αφορά την υποδοχή επιπλέον προσφύγων (37.500), υποστηρίζοντας πως οι δυνατότητες υποδοχής και ενσωμάτωσης νέων προσφύγων φθάνουν πλέον σε σημείο κορεσμού.

Ο εκλογικός «σεισμός» των ακροδεξιών

Ο κυβερνητικός μεγάλος συνασπισμός του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και του συντηρητικού αντικαγκελάριου Ράινχολντ Μίτερλενερ, ο οποίος είχε επαινεθεί για τη γενναιοδωρία που επεδείκνυε όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο, σκλήρυνε έκτοτε πολύ αισθητά την πολιτική της, την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) καταγράφει πρωτοφανή άνοδο.

Προκαλώντας έναν αληθινό πολιτικό σεισμό στη χώρα, ο υποψήφιος του FPÖ για την προεδρία Νόρμπερτ Χόφερ συγκέντρωσε το 35% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή, ενώ οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο πέρασε ο υποψήφιος των οικολόγων.

Εκκλησία και αντιπολίτευση αντιδρούν

Στη διάταξη περί «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» αντιτάχθηκαν σθεναρά φορείς της εκκλησίας, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπολίτευση των Πρασίνων και των φιλελευθέρων.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Έβα Γκλαβίσνικ κατήγγειλε χθες τη «ντε φάκτο αναστολή του δικαιώματος ασύλου», ενώ η διάσκεψη των επισκόπων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την «απαράδεκτη επίθεση εναντίον του θεμελιώδους δικαιώματος το οποίο είναι το δικαίωμα στο άσυλο».

Αντιμέτωπη με τις αγανακτισμένες αντιδράσεις μιας μερίδας των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, τέσσερις από τους οποίους ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δέχθηκε να περιορίσει σε δύο έτη τη μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του αμφιλεγόμενου μέτρου.

Όμως «εδώ σφυρηλατούνται πολύ επικίνδυνα εργαλεία, τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν μια μέρα σε λάθος χέρια», προειδοποίησε το μικρό φιλελεύθερο κόμμα NEOS, αναφερόμενο στην άνοδο του FPÖ, το οποίο φέρεται να είναι το επικρατέστερο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Αυστρία επανέλαβε σήμερα ότι προτίθεται να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία στα τέλη του Μαΐου, επικαλούμενη τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων μέσω της ιταλικής επικράτειας. Σχεδιάζεται η ανέγερση ενός φράκτη στο πέρασμα Μπρένερ, έναν από τους σημαντικότερους άξονες μετακίνησης από νότο προς βορρά και αντιστρόφως διαμέσου των Άλπεων.

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι κατήγγειλε το σχέδιο αυτό, χαρακτηρίζοντάς το αδικαιολόγητο αλλά και παράνομο βάσει του κοινοτικού δικαίου.

«Βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια "εισβολή"» προσφύγων, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας μιλώντας στη Ντι Πρέσε, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι στην Ιταλία έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς λίγοι περισσότεροι από 26.000 μετανάστες.

Η Βιέννη ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον στρατό και €1,1 δισεκ. στην αστυνομία, κατά κύριο λόγο για τη βελτίωση της φρούρησης των συνόρων. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ενσωμάτωση.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Αυστρία έχουν μειωθεί σε 150 την ημέρα –κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών– μετά το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού και αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο. Από την αρχή του έτους, έχει καταγραφεί από τη Βιέννη η υποβολή περίπου 18.000 αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Ενας νεκρός και εννέα τραυματίες σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν σε δυστύχημα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

13 Οκτ 2021 | 13:11

Deutsche Welle : Ετσι λειτουργεί η "πληρωμένη" δημοσιογραφία στην Αυστρία

Πώς ακριβώς υποτίθεται ότι λειτουργεί η "επιλεκτική" στήριξη ΜΜΕ από την κυβέρνηση στην Αυστρία;

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΩΝ 10 Οκτ 2021 | 18:47

Αυστρία: Σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν, ο νέος καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναμένεται να γίνει ο επόμενος Καγκελάριος της χώρας έπειτα από την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

ΑΠΟ ΤΟ POLITICO 10 Οκτ 2021 | 12:53

Σεμπάστιαν Κουρτς: Το σκάνδαλο διαφθοράς που τον οδήγησε στην παραίτηση - Εξαγόραζε δημοσκοπήσεις για να ανέβει στην Καγκελαρία

Ο βίος και πολιτεία του πρώην Καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς - Η άνοδος και απότομη πτώση του ανθρώπου που ονειρευόταν να γίνει η "νεά Μέρκελ της Ευρώπης"

09 Οκτ 2021 | 21:09

Βόμβα στην Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς - Εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του, εν μέσω έρευνας για διαφθορά

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ 27 Οκτ 2021 | 18:24

ΗΠΑ: Στο σκοτάδι πάνω από 600.000 νοικοκυριά από σφοδρή καταιγίδα - Χτυπά με ανέμους 140 χλμ [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας ξερίζωσαν πολλά δέντρα στις ΗΠΑ - "Οι μετακινήσεις δεν συστήνονται", ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βοστόνης.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 27 Οκτ 2021 | 12:44

Εμβόλιο κορονοϊού: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η 4η δόση από το αμερικανικό CDC

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το CDC να βάζει στο "τραπέζι" και τέταρτη δόση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"