Η βιομηχανία της μόδας θέλει να αναλάβει δράση για το περιβάλλον, μπορεί;

Τριάντα δύο όμιλοι στον κλάδο της μόδας εγκαινίασαν έναν συνασπισμό με στόχο να μειώσουν τις συνέπειες αυτής της βιομηχανίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η βιομηχανία της μόδας θέλει να αναλάβει δράση για το περιβάλλον, μπορεί;

Τριάντα δύο όμιλοι στον κλάδο της μόδας, μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες παγκοσμίως, εγκαινίασαν έναν συνασπισμό, ενόψει της συνόδου της G7, με στόχο να μειώσουν τις συνέπειες της βιομηχανίας αυτής στο περιβάλλον, που θα βασίζεται στον εθελοντισμό, κάτι που γίνεται δεκτό με επιφυλακτικότητα από τις ΜΚΟ.

Μικροβιοκτόνα για να παραχθεί το βαμβάκι, χημικά προϊόντα για να βαφούν τα υφάσματα, διοξείδιο του άνθρακα για να μεταφερθεί ένα ρούχο χιλιάδες χιλιόμετρα, απελευθέρωση μικροϊνών πλαστικού κατά τη διάρκεια της πλύσης των συνθετικών υφασμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς... Ο κλάδος της μόδας είναι πηγή μιας πολυποίκιλης ρύπανσης. Ευθύνεται για το 20% των λυμάτων και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέθεσε τον Μάιο στον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά-Ανρί Πινό, που διευθύνει τον όμιλο Kering (Gucci), να κινητοποιήσει τη βιομηχανία της μόδας --κλωστοϋφαντουργικά είδη και προϊόντα πολυτελείας-- μια αγορά με ετήσιο κύκλο εργασιών που ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύρια 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τρεις μήνες αργότερα, μια "συνθήκη για τη μόδα" θα δοθεί στη δημοσιότητα, που υπογράφεται από τις εταιρίες Adidas, Capri Holdings (Versace...), Carrefour, Chanel, H&M, Gap, Inditex (Zara...), Kering, Nike, Prada, Puma, Stella McCartney... και τη Δευτέρα θα την παρουσιάσει ο Φρανσουά-Ανρί Πινό κατά τη διάρκεια της G7 στο Μπιαρίτς. Η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι πρωταρχικό θέμα στη σύνοδο της G7, κυρίως μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα για τις πυρκαγιές που σαρώνουν την περιοχή του Αμαζονίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του είδους. Κατά τη διάρκεια της 24ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στην Πολωνία το 2018, 43 επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030.

Σε αυτόν τον νέο χάρτη, οι υπογράφοντες δεσμεύονται "να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις προς ενέργειες συμβατές με τον στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, μέσω μιας 'ορθής μετάβασης' για να επιτευχθεί η καθαρή μηδενική εκπομπή όπου δεν θα εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα το 2050".

Το κείμενο ορίζει τρία πεδία δράσης, για "τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν", για να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας σε 10 χρόνια από σήμερα" και για την προστασία των ωκεανών, με σπάνιους ποσοτικούς προσδιορισμούς: 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 "σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού" ή ακόμη "εξάλειψη του πλαστικού μιας χρήσης το 2030".

Ο χάρτης δεν αναλύει τις δράσεις που θα αναληφθούν καθώς "κάθε όμιλος έχει τις ιδιαιτερότητές του", εξηγεί ο όμιλος Kering. Μια σύνοδος έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο για να εξεταστεί λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστούμε από κοινού" και οι δράσεις προτεραιότητας. Οι όμιλοι θα "δίνουν ετήσιο απολογισμό", διευκρινίζει.

Λιγότερη παραγωγή

Τι θα συμβεί αν οι εταιρίες δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους; Για να τις ωθήσει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας βασίζεται στον ρόλο αυτών που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στις ΜΚΟ που είναι πολύ προσεκτικές να μην υπάρξει αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις, επειδή σε αντίθετη περίπτωση «οι επιπτώσεις στη φήμη τους μπορεί να είναι σοβαρές».

Η μετεγκατάσταση της παραγωγής των ενδυμάτων πιο κοντά στους καταναλωτές "δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη" της συνθήκης αυτής, διευκρινίζει η Kering. Oύτε αμφισβητείται η "fast fashion" και ο πολλαπλασιασμός των κολεξιόν, που ωστόσο επικρίνεται για τις συνέπειες στο περιβάλλον.

"Υπήρξε ένας διπλασιασμός μεταξύ 2000 και 2014 της κατανάλωσης ενδυμάτων στον κόσμο", αναφέρει ο Πιέρ Κανέ, του WWF Γαλλίας. Η τάση θα συνεχιστεί "με τον ενθουσιασμό για τη fast fashion" που επικρατεί στην Ασία, αναφέρει η ασφαλιστική εταιρία Coface και μια έκρηξη στη χρήση συνθετικών ινών. "Πρέπει να αναθεωρήσουμε το μοντέλο, να μειωθεί η παραγωγή, να παράγονται ρούχα που θα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που δεν θα αποδεσμεύουν μικροπλαστικά κατά την πλύση τους".

Η ανακύκλωση αναφέρεται στον χάρτη. Εταιρίες όπως η H&Μ έχουν αρχίσει επιχειρήσεις ανακύκλωσης, αλλά ακόμη υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά και οικονομικά προβλήματα στην επεξεργασία των υφασμάτων και το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών παραμένει πολύ μικρό.

Αντί να περιμένουμε την καλή βούληση των επιχειρήσεων, τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση, δηλώνει ο Κλεμάν Σενεσάλ της Greenpeace: "χρειάζονται νόμοι για να ενθαρρύνουν τη μείωση της κατανάλωσης των ρούχων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Mircea Ploscar / Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Ιουν 2020 | 11:31

Return, Recycle, Replace: Πώς μια μικρή κίνησή σου μπορεί να κάνει μεγάλο καλό στο περιβάλλον

Τώρα μπορούμε να κάνουμε καλό στο περιβάλλον, βγάζοντας από το συρτάρι συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

26 Ιουν 2020 | 18:42

It’s good to care for our forests: Τα Goody’s Burger House σέβονται το περιβάλλον και το αποδεικνύουν μέσα από τις νέες συσκευασίες τους

Με μότο τους το μήνυμα ’’It’s good to care for our forests" υπενθυμίζουν ότι ο σεβασμός και η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, είναι υπόθεση όλων μας.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 26 Ιουν 2020 | 14:42

Μητσοτάκης: Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Ερχεται το νομοσχέδιο

Θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

19 Ιουν 2020 | 10:58

Η Vodafone αναλαμβάνει δράση για την Κλιματική Αλλαγή

Η ανοικοδόμηση της οικονομίας υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής και η δέσμευση της Vodafone.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ 19 Ιουν 2020 | 09:12

Η εταιρεία που φροντίζει η μετακίνησή μας να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον

Η Avis δείχνει τον δρόμο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της για την προστασία του περιβάλλοντος και με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα του στόλου της.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 18 Ιουν 2020 | 14:08
54 ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 18 Ιουν 2020 | 14:05

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη - Η στρατηγική για τα πλαστικά

Προστιθέμενη αξία περίπου 147 δισ. ευρώ έχουν δημιουργήσει οι κυκλικές δραστηριότητες.

ΤΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΕΛΚΑ 18 Ιουν 2020 | 13:59

Οι αλυσίδες τροφίμων αγκαλιάζουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη

Τα τελευταία χρόνια τόσο οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όσο και προμηθευτικές εταιρείες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών επενδύουν σε υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 18 Ιουν 2020 | 13:48

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Το σημαντικό έργο των ελληνικών εταιρειών και η περιορισμένη προβολή του

Το κοινωνικό έργο για μη αμελητέο αριθμό ελληνικών εταιρειών δεν είναι γνωστό, κυρίως επειδή αυτό δεν έχει προβληθεί σωστά.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 18 Ιουν 2020 | 13:45

Οι 17 στόχοι του ΟΟΣΑ για ισχυρή οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη

Η χώρα μας χρειάζεται να διανύσει ακόμη μακρύ δρόμο για να πετύχει τους στόχους του ΟΟΣΑ.

ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 21:29

Δεν "κρατιέται" η ανιψιά του Τραμπ - Βγάζει νωρίτερα το βιβλίο που "καίει" τον Αμερικανό πρόεδρο

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του βιβλίου "Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνδρα του κόσμου"

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ 06 Ιουλ 2020 | 21:12

Λονδίνο: Ξέφρενα πάρτι και συνωστισμός - Οι Βρετανοί γιόρτασαν έξαλλα την άρση της καραντίνας [Βίντεο+εικόνες]

Τραγούδι, χορός, και ποτό μέχρι πρωίας στους δρόμους του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι γιόρτασαν την ελευθερία τους με μαζικά υπαίθρια πάρτι

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54