X

Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία

Η άρνηση της Βαρσοβίας να αποσύρει τις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης έδωσε το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει την έναρξη επιβολής κυρώσεων.

Γράφει: TheToc team

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση από τη Βαρσοβία του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε, ακόμη, ότι της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε στη δικαιοσύνη και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο Τουσκ σε πολωνούς δημιοιογράφους στη Βαρσοβία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ