X

Η ειρήνη απομακρύνεται: Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις - Επιμένει στη σκληρή γραμμή του ο Πούτιν

Εκατέρωθεν πλήγματα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 6/6 ανέβασαν την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Γράφει: TheToc team

Στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία επιμένει ο πρόεδος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για να στείλει πολλαπλά μηνύματα.

Σε συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου "ρωσικού Νταβός", ο Πούτιν κατέστησε σαφές πως η ειρήνη περνά μέσα από την αποδοχή συμβιβασμών εκ μέρους της Ουκρανίας, κάνοντας ειδική μνεία στις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε εμμέσως στην ανοιχτή επιστολή του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς προειδοποίησε με χρήση νέων οπλικών συστημάτων.

"Η επίθεση συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στο 100%. Και η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της πάνω από το 85% της επικράτειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. (Και) το 80% της επικράτειας της περιοχής της Ζαπορίζια", δήλωσε, αναφερόμενος σε τρεις από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της από το 2022.

"Φυσικά, υπό αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική πλευρά θα ήθελε να σταματήσουμε την προέλαση. Αλλά, αντί να το σταματήσουμε αυτό, θα ήταν καλύτερο να τερματίσουμε εντελώς τον πόλεμο, συμφωνώντας στους συμβιβασμούς που συζητήθηκαν στο Άνκορατζ", πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησε στην Αλάσκα με τον Τραμπ, τον Αύγουστο του 2025.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, άνοιξε τα χαρτιά του για το δικό του πολιτικό μέλλον μετά το 2030. Τόνισε ότι το Σύνταγμα του επιτρέπει να είναι ξανά υποψήφιος και να υπηρετήσει άλλη μια θητεία μέχρι το 2036, αν κερδίσει. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτεί αυτό.

"Η χώρα αντιμετωπίζει πολλά μεγάλης κλίμακας και πιεστικά ζητήματα", επισήμανε ο Πούτιν και πρόσθεσε: "Πρέπει να λυθούν χωρίς να το σκεφτόμαστε αυτό, αλλά να σκεφτόμαστε το μέλλον της Ρωσίας".

Ρωσικές αντιαεροπορικές μονάδες αναχαίτισαν 339 ουκρανικά drone σε διάστημα 13 ωρών

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο 6 Ιουνίου ότι οι αντιαεροπορικές μονάδες του αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 339 drone σε διάστημα 13 ωρών πάνω από διάφορες περιφέρειες της χώρας, περιλαμβανομένης της Μόσχας.

Το υπουργείο, σε ανάρτησή του στο Telegram απαρίθμησε 13 περιφέρειες, στις οποίες έγιναν αναχαιτίσεις, καθώς και περιοχές πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στο χρονικό διάστημα από τις 07:00 ως τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Περιφέρειες της κεντρικής Ρωσίας περιλαμβάνονται στον κατάλογο του υπουργείου Άμυνας με τις περιοχές που επλήγησαν, οι οποίες εκτείνονται μέχρι τις περιφέρειες Λένινγκραντ και Πσκοφ στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, έκανε σειρά ανακοινώσεων στο Telegram για δράση της αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ανεπίσημη καταμέτρηση έδειξε ότι 14 καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας ανακοινώνει περιοδικά αναστολή πτήσεων σε διάφορα αεροδρόμια. Πρακτορεία ειδήσεων της χώρας μετέδωσαν ότι στο αεροδρόμιο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα δόθηκαν τέσσερις εντολές για αναστολές πτήσεων σε διάφορες ώρες της ημέρας.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε σκάφη σε ουκρανικά ύδατα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολέκσι Κουλέμπα, δήλωσε το Σάββατο 6/6 ότι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο πολιτικά σκάφη έρευνας και διάσωσης σε ουκρανικά ύδατα και υπάρχουν τραυματίες.

"Ο εχθρός εξαπέλυσε επιθέσεις σε δύο σκάφη της ναυτικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης που εκτελούσαν ανθρωπιστική αποστολή μέσα στον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο", έγραψε στο Telegram, αναφερόμενος σε μια θαλάσσια οδό στη Μαύρη Θάλασσα που χρησιμοποιείται για να καταπλέουν πλοία σε ρουμανικά λιμάνια. "Δυστυχώς, υπάρχουν τραυματίες", πρόσθεσε.