Η επανάσταση Μακρόν συνεχίζεται: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Το κόμμα του νέου γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «Δημοκρατία σε Κίνηση» (Republique en Marche), αναμένεται να επιτύχει σαρωτική νίκη στον α΄ γύρο των βουλευτικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η επανάσταση Μακρόν συνεχίζεται: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Το κόμμα του νέου γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «Δημοκρατία σε Κίνηση» (Republique en Marche), αναμένεται να επιτύχει σαρωτική νίκη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρεία πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο, που διεξαχθεί μια εβδομάδα αργότερα.

Ένα μήνα πριν, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έμοιαζε ιδιαίτερα μακρινό, όπως άλλωστε και το να κατακτήσει την προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας. Η «Δημοκρατία σε Κίνηση» δείχνει σταθερή άνοδο στη δημοσκοπήσεις, κάτι που σηματοδοτεί και μια αποδοχή των πρώτων εβδομάδων του Μακρόν στην κεφαλή της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών σχεδίων του. Μεταξύ αυτών, η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η επιβολή σοβαρών περιορισμών στους αιρετούς και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

«Φαίνεται πως θα καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να εργαστεί» δήλωσε στο Bloomberg ο Jerome Fourquet, στέλεχος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ifop. «Υπάρχει πράγματι μια αληθινή δυναμική. Οι γάλλοι δείχνουν να τον επιδοκιμάζουν και ήταν επιτυχής στις πρώτες διπλωματικές επαφές του στο εξωτερικό» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την Ifop, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνει ότι θα υποστηρίξει το κόμμα του Μακρόν στις εκλογές έφτασε στο 31% από 24% που ήταν ένα μήνα πριν. «Η κεντρώα ρητορική του φαίνεται πως “τρώει” ψήφους τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους στα δεξιά, όσο και από τους Σοσιαλιστές στα αριστερά» σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg.

Η επανάσταση Μακρόν συνεχίζεται: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μετά και τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών που διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, το κόμμα του Μακρόν ενδέχεται να καταλάβει έως και 375 έδρες από τις 577, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, όπως εκείνη της BVA. Σημειώνεται ότι οι έδρες που χρειάζεται για έχει την πλειοψηφία είναι 299. Άλλη δημοσκόπηση της Odoxa, δείχνει το κόμμα Μακρόν να κερδίζει μεταξύ 350 και 390 έδρες, ενώ η Ipsos δεν αποκλείει οι έδρες του νέου κόμματος να φτάσουν και τις 415. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Μακρόν μπορεί να φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντροδεξιά του Ζακ Σιράκ είχε κερδίσει 398 έδρες το 2002 και 472 το 1993. Σε αντίθεση με τον Σιράκ, που είχε να αντιμετωπίσει το κόμμα των Σοσιαλιστών στη Βουλή, ο Μακρόν θα έχει απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, κάτι που θα του αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

«Πριν τον Μακρόν, όλα βασίζονται στη διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Αυτό πλέον γκρεμίστηκε» τονίζει ο Bruno Jeanbart, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων OpinionWay, μιλώντας στο Bloomberg. Ο Μακρόν βρίσκει απήχηση τόσο στην κεντροδεξιά, καθώς επιδιώκει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, όσο και στην κεντροαριστερά, καθώς είναι θιασώτης της ανεκτικότητας και δεν τάσσεται κατά της μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του Κέντρου, συμφωνούν με τις φιλοευρωπαϊκές απόψεις του. Η δημοφιλία του κυμαίνεται μεταξύ 45% έως 62%, ενώ οι Γάλλοι δείχνουν να εκτιμούν το γεγονός ότι δεν έκρυψε τα λόγια του όταν συναντήθηκε με τους ηγέτες υπερδυνάμεων, όπως ο Τραμπ και ο Πούτιν.

«Ο Μακρόν προβάλει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία η Γαλλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ξανά στην Ευρώπη» αναφέρει στο Bloomberg το στέλεχος της Ifop κ. Fourquet.

Η επανάσταση Μακρόν συνεχίζεται: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ - εικόνα 2

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra Steria που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκεύη δείχνει ότι το κόμμα του Μακρόν θα κερδίσει 31% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου από 29,5% που ήταν την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από σχεδόν μια εβδομάδα. Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει ότι το κόμμα Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει 397-427 έδρες από τις 577 έδρες στη Βουλή.

Το κόμμα Μακρόν ακολουθεί το συντηρητικό κόμμα “Οι Ρεπουμπλικανοί” και οι σύμμαχοί τους που αναμένεται να γίνουν η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης με 22% στον πρώτο γύρο και 95-115 έδρες στον δεύτερο.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο φέρεται να λαμβάνει 17% στον πρώτο γύρο και μόλις πέντε με 15 έδρες στον δεύτερο.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της OpinionWay/Orpi που δόθηκε στη δημοσιότητα, το κόμμα του Μακρόν (REM) καταλαμβάνει ποσοστό 30%. Στο 21% βρίσκεται η συμμαχία των Ρεπουμπλικανών (LR) με το UDI ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν παραμένει σταθερά στο 18%.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει υποχωρήσει κατά μία μονάδα, στο 13%, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους χάνουν δύο μονάδες και πέφτουν στο 7%. Στο 3% βρίσκονται το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Οικολόγοι.

Η πρόβλεψη της εταιρείας για τις έδρες δείχνει ότι το REM μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγάλη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, στις 18 Ιουνίου, με 370-400 έδρες στο κοινοβούλιο. Για να έχει ένα κόμμα την αυτοδυναμία θα πρέπει να ελέγχει τις 289 έδρες σε σύνολο 577.

Το LR με το UDI αναμένεται να εκλέξουν 120-150 βουλευτές, το Εθνικό Μέτωπο 8-18, η Ανυπότακτη Γαλλία με το PCF 12-22, οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους 15-25 και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα 5-10.

Το γαλλικό σύστημα

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα των δύο γύρων στις βουλευτικές εκλογές, όποιος υποψήφιος κερδίσει πάνω το 12.5% των ψήφων περνά αυτομάτως στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει 50% από τον πρώτο γύρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ 12 Ιαν 2022 | 11:16

Πόλεμος λάσπης στη Γαλλία: Ο Μακρόν, το μυστηριώδες τηλεφώνημα προς την Μπριζίτ και οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας

Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα που φημολογείται πως δέχθηκε η σύζυγός του Μακρόν και οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν περί ομοφυλοφιλικών σχέσεών του.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΝ 09 Ιαν 2022 | 21:10

​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν δήλωσε πως "θέλει να τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους προκαλώντας σάλο ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις.

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 05 Ιαν 2022 | 09:14

Μακρόν: "Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους" με το εμβολιαστικό πάσο - Σφοδρές αντιδράσεις

Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους "τσαντίσει".

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΨΕΥΔΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 22 Δεκ 2021 | 19:02

Μπριζίτ Μακρόν: Στη Δικαιοσύνη για τα απίστευτα fake news ότι είχε γεννηθεί άνδρας και ονομαζόταν Ζαν-Μισέλ Τρονιέ

Η Μπριζίτ Μακρόν έχει κινήσει νομική διαδικασία εναντίον πολλών ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Ιαν 2022 | 11:01

Νέα βρετανική έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για την καραντίνα: Οι θετικοί μεταδίδουν και μετά τις 5 ημέρες

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του βρετανικό πανεπιστήμιο δημιουργούν προβληματισμό σχετικά με την μείωση της καραντίνας των κρουσμάτων σε πέντε ημέρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:48

Ηττα και απογοήτευση για Μπάιντεν και Δημοκρατικούς: Η Γερουσία απέρριψε την μεγάλη εκλογική μεταρρύθμιση

Το σχέδιο νόμου που προωθούσε ο Μπάιντεν και απέρριψε η Γερουσία ακύρωνε περιορισμούς που επέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι σε κάπου 15 πολιτείες.

20 Ιαν 2022 | 08:17

Ο Μπάιντεν προβλέπει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως μία εισβολή στην Ουκρανία θα πυροδοτούσε μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

19 Ιαν 2022 | 23:03

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ στην Πορτογαλία - Πάνω από 52.000 κρούσματα σε μόλις μία μέρα

Συνολικά 19.143 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πορτογαλία από την πανδημία του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2022 | 22:41

Τουρκία: Προβληματισμός για τα Rafale - "Πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας" [Βίντεο]

Οι δυνατότητες των Rafale, τις οποίες δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων από τους Τούρκους αναλυτές

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DER SPIEGEL 19 Ιαν 2022 | 21:56

Γερμανία: Έρευνα για απιστία σε βάρος της ηγεσίας των Πρασίνων - Έδιναν "κορονο-μπόνους" σε στελέχη τους

Οσμή σκανδάλου στη Γερμανία με αμφιλεγόμενες πληρωμές σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων "λόγω της πανδημίας του κορονοϊού".