Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, οι Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και φόνων με στόχο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Προς το παρόν έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1000 άνθρωποι - ο αριθμός δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί επισήμως - ενώ ο αριθμός των Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές ανήλθε από τις 25 Αυγούστου σε 313.000.

Πολλά από τα χωριά τους στα βόρεια της Πολιτείας Ραχίν έχουν πλέον εκκενωθεί. Οι περισσότεροι φθάνουν στο Μπανγκλαντές με τα πόδια διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα ή με βάρκες από τον ποταμό Ναφ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι, φθάνουν στο Μπανγκλαντές εξαντλημένοι, αδυνατισμένοι και συχνά άρρωστοι, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ενώ πολλοί φέρουν και τραύματα από σφαίρες.

Η εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια: Γολγοθάς σε θάλασσα και στεριά - εικόνα 2

Ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την "βάρβαρη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας" εναντίον των Ροχίνγκια, την οποία χαρακτήρισε "σαφώς δυσανάλογη" σε σχέση με τις επιθέσεις των ανταρτών που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα και χωρίς σεβασμό προς τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου", τόνισε.

"Έχουμε λάβει πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας και τις τοπικές πολιτοφυλακές να πυρπολούν χωριά των Ροχίνγκια, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις, περιλαμβανομένων δολοφονιών αμάχων που επιχειρούσαν να διαφύγουν, οι οποίες συνάδουν με αυτές".

Η εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια: Γολγοθάς σε θάλασσα και στεριά - εικόνα 3

Η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα για την βία που χρησιμοποιεί εις βάρος των Ροχίνγκια, ενώ σήμερα έκανε έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση και ο Δαλάι Λάμα.

"Καλώ την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην παρούσα, βίαιη στρατιωτική επιχείρηση και να σταματήσει το σχέδιο της σφοδρής και εκτεταμένης διάκρισης εις βάρος του πληθυσμού των Ροχίνγκια", είπε από την πλευρά του ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν.

Νάρκες στο πέρασμά τους

Δήλωσε μάλιστα ιδιαιτέρως "σοκαρισμένος" από τις καταγγελίες ότι οι αρχές της Μιανμάρ έχουν ξεκινήσει να ναρκοθετούν τα σύνορα με τον Μπανγλαντές για να εμποδίζουν την επιστροφή όσων έχουν φύγει. Εκεί, σύμφωνα με τo ΒΒC, 15χρονα παιδιά ακρωτηριάζονται από τις νάρκες που σκάνε στο ταξίδι προς την σωτηρία.

Γολγοθάς στη θάλασσα και την ξηρά