Δυναμική απάντηση δίνει η Φινλανδία στην απειλή της Ρωσίας να λάβει "μέτρα" σχετικά με τα σχέδια της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο "θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική του ασφάλεια".
Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε σε δήλωση στο Newsweek ότι η Φινλανδία "είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της".
"Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές και κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης", ανέφερε το υπουργείο.
Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 άνθρωποι -300.000 περισσότεροι, δηλαδή, από τον πληθυσμό του Ελσίνκι.
Με τη ρωσική κυβέρνηση να "διατυμπανίζει" ότι ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει "απειλή για τα εδάφη της" και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.
Επικοινωνία Μπάιντεν με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι "παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής" της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του "είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη" που της παρέχουν.
Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες "με ανοιχτές αγκάλες".