Follow us

Η Γαλλία στις φλόγες λόγω ασφαλιστικού: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Κάρολου και Καμίλας

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 26-29/03 επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που έχει προκαλέσει το νέο ασφαλιστικό και των βίαιων επεισοδίων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γαλλία Μπορντό

Με τη Γαλλία να έχει εισέλθει εδώ και ημέρες σε εξεγερσιακό κύκλο μετά την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να περάσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, θύμα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι και το πρώτο επίσημο ταξίδι του βασιλιά της Αγγλίας Κάρολου στο εξωτερικό.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, η επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου Γ' αναβάλλεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας η απόφαση ελήφθη από κοινού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ενώ έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του βασιλιά Κάρολου. Η επίσκεψη θα διοργανωθεί σε προσφορότερες συνθήκες, όπως σημειώνεται στη γαλλική ανακοίνωση.

Οι σοβαρότερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μετά τα "Κίτρινα Γιλέκα"

Οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται πλέον σε καθημερινή βάση, συχνά χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, επηρεάζουν όλη την οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας: από τα διυλιστήρια και τα μέσα μεταφοράς έως την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για τη σοβαρότερη αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που αντιμετωπίζει ο Μακρόν από την εποχή των "Κίτρινων Γιλέκων" πριν από τέσσερα χρόνια.

Μόνο κατά τη χθεσινή, ένατη μέρα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων των εργατικών συνδικάτων, έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες. Ο υπουρός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν κάνει λόγο για ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλωτών και δήλωσε ότι μόνο στο Παρίσι μπήκαν πάνω από 900 φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. "Η άκρα αριστερά θέλει να επιτεθεί κατά της Δημοκρατίας", είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNews προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα "συλλογικό μήνυμα καταδίκης".

"Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να καταδικάσει την άκρα αριστερά και τους ταραξίες. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι εξαιρετικά βίαιοι", είπε ο Γάλλος υπουργός.

"Black blocks" ή μήπως "black bourges", μπλοκ μεαλοαστών

Αναφερόμενος στα black blocks, τους ταραξίες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.500 κατά την χθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι, ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκαλούνται "black bourges (αστοί)", διότι προέρχονται από εύπορες οικογένειες και πρόσθεσε ότι αν "μπορούσαν να σκοτώσουν" έναν αστυνομικό ή χωροφύλακα "θα χαίρονταν".

Ο υπουργός χαιρέτισε το "εξαιρετικό" έργο των δυνάμεων της τάξης για την αποτροπή "θανάτου". "Δεν υπήρξε νεκρός, δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός" είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξε ένας βαρύς τραυματισμός διαδηλώτριας στην Ρουέν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Πώς επηρεάζει την επίσκεψη του Κάρολου το εκρηκτικό κλίμα

Πηγές από το Παλάτι του Μπάκιγχμαμ ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Γαλλία και λαμβάνουν ενημέρωση αλλά και συστάσεις από τις γαλλικές Αρχές. Σε αυτό το στάδιο, μόλις δύο 24ωρα πριν την αναχώρηση του βασιλικού ζεύγους Καρόλου και Καμίλας για το Παρίσι, αναγνωρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει επίπτωση στα logistics του ταξιδιού αν και δεν γίνεται λόγος για αναβολή της επίσκεψης.

Τι σημαίνει αυτό; Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στην πόλη Μπορντό που έφτασαν μέχρι το κάψιμο του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης, τα σχέδια δεν μπορούν παρά να αναθεωρηθούν.

Το πρόγραμμα του Κάρολου στη Γαλλία - Πονοκέφαλος σε Μπάκιγχαμ και Ελιζέ

Το επίσημο πρόγραμμα του Κάρολου στη Γαλλία περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Ορσέ, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων στην Αψίδα του Θριάμβου, δείπνο στις Βερσαλίες και την επόμενη μέρα ταξίδι με το τρένο στην πόλη του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Εκεί, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο σχεδιασμός ήταν Κάρολος και Καμίλα να κάνουν μια βόλτα με το τραμ μέχρι το κέντρο της πόλης και να έχουν συναντήσεις με μέλη της πολυπληθούς στην πόλη βρετανικής παροικίας καθώς και τις Αρχές του Μπορντό.

Η Γαλλία στις φλόγες λόγω ασφαλιστικού: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Κάρολου και Καμίλας

Η εικόνα του δημαρχιακού μεγάρου του Μπορντό να φλέγεται κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τη διαδήλωση της Πέμπτης 23/03 σίγουρα προκάλεσε δεύτερες σκέψεις και οδήγησε στην απόφαση για αναβολή της επίσημης επίσκεψης.

Γαλλία Μπορντό

Για τη γαλλική προεδρία, το βασιλικό πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό καθώς στο Ελιζέ γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος δεν φαίνεται να επαρκεί ώστε ο Μακρόν να πείσει τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα οδοφράγματα που στήνονται σε πολλές γαλλικές πόλεις. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που καλούν τον Μακρόν να αναβάλει την επίσκεψη.

"Είναι απίστευτο! Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μονάρχη, να υποδέχεται τον βασιλιά Κάρολο Γ' στις Βερσαλλίες" δήλωσε η βουλευτής των Οικολόγων Σαντρίν Ρουσό τονίζοντας ότι "η επίσκεψη πρέπει να ματαιωθεί" και θέτωντας το ερώτημα αν σε αυτό το κλίμα είναι πραγματικά προτεραιότητα να "κάνει δεκτό τον Κάρολο στις Βερσαλίες".

Επιπτώσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στις μεταφορές στην Γαλλία ενώ έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 33% των πτήσεών τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί και το 20% τη Δευτέρα εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Αυτές οι προληπτικές ακυρώσεις θα αφορούν επίσης την Κυριακή το 20% των πτήσεων στα αεροδρόμια Λιόν-Σεντ-Εξιπερί και Μασσαλίας-Προβηγκίας. Σ' αυτό το τελευταίο αεροδρόμιο, οι εταιρείες θα ακυρώσουν επίσης το 20% του προγράμματός τους για τη Δευτέρα.

Για να προσαρμόσει τον όγκο των πτήσεων με τον αριθμό των ελεγκτών που παραμένουν στις θέσεις τους και να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, η DGAC είχε ήδη απαιτήσει από τους αερομεταφορείς να ματαιώσουν σήμερα το 30% των πτήσεών τους στο Ορλί και το 15% αύριο, Σάββατο.

Εξάλλου μια πτήση στις πέντε θα ματαιωθεί στα αεροδρόμια Μασσαλίας-Προβηγκίας, Μπορντό-Μερινιάκ και Λιόν-Σεντ-Εξιπερί, τόσο σήμερα όσο και αύριο, Σάββατο.

Τα περισσότερα μεγάλα γαλλικά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σήμερα σχετικά περιορισμένες καθυστερήσεις - λιγότερο από μισή ώρα στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, σύμφωνα με την DGAC.

Εξαίρεση αποτελούν οι καθυστερήσεις κατά σχεδόν 50 λεπτά στις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Τουλούζης-Μπλανιάκ και 45 λεπτών στις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Μπορντό και σ' εκείνο της Βασιλείας-Μυλούζης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΝΑΕΡΙΑ 05 Ιουν 2023 | 15:26

Λάρισα: Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυψελοχώρι - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τη φωτιά στο Κυψελοχώρι Λάρισας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 05 Ιουν 2023 | 12:49

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Στο σημείο 40 πυροσβέστες και 14 οχήματα

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 05 Ιουν 2023 | 12:04

Φωτιά σε κάμπινγκ στον Πλαταμώνα – Έσωσε τα χειρότερα η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής αποσώβησε τα χειρότερα για το κάμπινγκ στον Πλαταμώνα στο οποίο έπιασε φωτιά.

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ 05 Ιουν 2023 | 10:28

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά: Απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη και δύο παιδιά [Βίντεο]

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 5 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες και βραχιονοφόρο όχημα.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 03 Ιουν 2023 | 09:13

Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη πυρκαγιά σε κατάστημα επίπλων στον Αλιμο - Εμπρηστές πέταξαν μολότοφ

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε κατάστημα επίπλων στον Αλιμο - Τι δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 01 Ιουν 2023 | 18:22

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Οριοθετήθηκαν δύο μέτωπα - Κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού στην Περιφερειακή Αιγάλεω

Λόγω της πυρκαγιάς, έκλεισε η έξοδος της Αττικής Οδού για Λεωφόρο ΝΑΤΟ, στην Περιφερειακή Αιγάλεω.

ΣΩΘΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 20:59

Γαλλία: 65χρονος σκοτώθηκε προσπαθώντας να βγάλει τα σκυλιά του από το σπίτι του που καιγόταν

Η σύζυγος του 65χρονου, που γλίτωσε, είπε ότι εκείνος ξαναμπήκε, για να βγάλει το ή τα σκυλιά τους - Νοσηλεύεται η γυναίκα.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 31 Μαϊ 2023 | 15:45

Φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους: Οι φλόγες καίνε δασική έκταση - Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Η φωτιά καίει δασική έκταση στον Πουρναρότοπο στους Αγίους Θεοδώρους, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις της να έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ 31 Μαϊ 2023 | 13:48

Αιχμάλωτος της μητέρας του: 14χρονος στη Γαλλία έζησε όλη του ζωή σε πλήρη απομόνωση και σώθηκε από μια... αλλεργία

Η ιστορία εγκλεισμού ενός 14χρονου από τη μητέρα του συγκλονίζει τη Γαλλία - Υποσιτισμένος και με εύθραυστη υγεία, ο έφηβος δεν είχε βγει ποτέ από το σπίτι του μέχρι τη μέρα που έπαθε ένα αλλεργικό σοκ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 31 Μαϊ 2023 | 06:30

Η στιγμή που ο Γουίλιαμ σνόμπαρε τη βασίλισσα Καμίλα: Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα περνούν από μπροστά του αλλά ο Γουίλιαμ δεν ρίχνει ούτε βλέμμα στην Καμίλα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ 28 Μαϊ 2023 | 23:15

Ο Μακρόν συγχαίρει τον Ερντογάν για την επανεκλογή του - "Μαζί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις"

"Με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 26 Μαϊ 2023 | 12:52

Ηράκλειο: Φωτιά σε αποθήκη στην Φοινικιά [εικόνες]

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς αποθήκη στη Φοινικιά Ηρακλείου - Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 25 Μαϊ 2023 | 21:17

Βασιλιάς Κάρολος: "Έσωσα τα αρνιά του Βασιλιά" - Ακτιβίστριες έκλεψαν τρία αρνιά από το κτήμα Σάντριγχαμ [Εικόνες - Βίντεο]

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Animal Rising δείχνουν τρεις γυναίκες, με ροζ μπλουζάκια, να περπατούν μέσα σε χωράφι γεμάτο πρόβατα και να φορτώνουν αρνιά σε ένα όχημα.