Η Γερμανία επιστρέφει στην Ιταλία κλεμμένους θησαυρούς μεγάλης αξίας

Εναν θησαυρό μεγάλης ιστορικής και χρηματικής αξίας επιστρέφει σήμερα η Γερμανία στην Ιταλία. Ανάμεσά τους έργα του Γαλιλαίου, του Κοπέρνικου και του Ισαάκ Νεύτωνα.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας θα επιστρέψει πάνω από 500 ιστορικά βιβλία στην Ιταλία. Τα ιστορικά βιβλία που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα, είχαν κλαπεί από ιταλικές βιβλιοθήκες.

Η κλοπή περιλαμβάνει πρωτότυπες εκδόσεις τόσο του Γαλιλαίου όσο και του Κοπέρνικου, του Ισαάκ Νεύτωνα και του Γιοχάνες Κέπλερ.

Είναι συνολικά 543 ιστορικά έργα τα οποία λεηλατήθηκαν από ιταλικές βιβλιοθήκες και ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η συνολική αξία των βιβλίων εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τα βιβλία κατασχέθηκαν από έναν οίκο δημοπρασιών του Μονάχου το 2012. Η εισαγγελία του Μονάχου στη συνέχεια αποφάνθηκε ότι θα έπρεπε να παραδοθούν στο ιταλικό δικαστικό σύστημα, και η επιστροφή τους έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Παρασκευή.

Ανάμεσα στα βιβλία της συλλογής που θα επιστρέψει στην Ιταλία είναι και πρωτότυπα έργα του Γαλιλαίου, του Κοπέρνικου και του Γιοχάνες Κέπλερ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής συλλογής εκλάπη από τη Βιβλιοθήκη «Girolamini» στη Νάπολη. Ο πρώην διευθυντής της βιβλιοθήκης, Μαρίνο Μάσιμο ντε Κάρο, ήταν ένας από τους εγκεφάλους της κλοπής των βιβλίων και αργότερα καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών του Μονάχου Zissler & Schauer KG (όπου βρίσκονταν τα κλεμμένα έργα) έχει επίσης καταδικαστεί από τα ιταλικά δικαστήρια.

 

«Ο οίκος δημοπρασιών, όπου κατασχέθηκαν τα κλεμμένα βιβλία, έχει συμφωνήσει ρητώς να επιστρέψει τα βιβλία» γράφει η επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο του Εισαγγελέα του Μονάχου.

Ο Βόλφγκανκ Λάχερ, ο διευθύνων σύμβουλος της διαδόχου εταιρείας Zisska & Lacher (που ιδρύθηκε αφού έκλεισε ο οίκος δημοπρασιών το 2014) δήλωσε:

«Ερευνήσαμε τα βιβλία εδώ και πολλούς μήνες. Τα πήραμε από ένα ζευγάρι από τη Βόρεια Ιταλία, οι οποίοι μας παρουσίασαν τα βιβλία με ψεύτικο όνομα και μας τα έδωσαν με έκπτωση».

 

 

Φωτογραφίες: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook