Φωτιές: "Debate" Μητσοτάκη - Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο

Ως έναν "διαχειριστή κρίσεων χαμηλών τόνων" χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη - Η σύγκριση με τον Α. Τσίπρα και τη διαχείριση στο Μάτι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη δική τους οπτική σχετικά με το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών, που είχαν ως συνέπεια να χαθούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα παρθένου δάσους και να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή εκατοντάδες οικίες και περιουσίες πολιτών, δίνουν - σε συνέντευξεις τους στον γερμανικό τύπο - ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

Η SZ παρουσιάζει σύντομο πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού και η ZEIT φιλοξενεί συνέντευξη του κ.Τσίπρα. Και τα δυο δημοσιεύματα έχουν ως αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Süddeutsche Zeitung: "Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας διαχειριστής κρίσεων χαμηλών τόνων"

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στη σελίδα των κύριων σχολίων της δημοσίευμα με τον τίτλο "Κυριάκος Μητσοτάκης" και χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως ένα διαχειριστή κρίσεων χαμηλών τόνων. Η εφημερίδα επισημαίνει πως "διατήρησε το χαμηλό προφίλ του και στην παρούσα κρίση των πυρκαγιών και ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις". Το άρθρο υπενθυμίζει λίγο παρακάτω τις πυρκαγιές στο Μάτι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε αναθέσει στον Γερμανό ειδικό οικολόγο πυρκαγιών Γκέοργκ Γκολντάμερ τη σύνταξη πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής.

Οι 102 νεκροί στο Μάτι και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο εκκενώσεων

"Τότε έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι... Δεν υπήρξε συστηματική εκκένωση από τις αρχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης επαίνεσε την έκθεση και δήλωσε πως το κόμμα του θα βασιστεί σε αυτό το σχέδιο όταν έρθει στην κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια πολλών ανθρώπων για την αποτυχία της κυβέρνησης στην καταστροφή στο Μάτι έπαιξε ρόλο στη νίκη του στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019.

Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει όμως τώρα την κατηγορία ότι τις προηγούμενες εξαγγελίες του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης ακολούθησαν λίγες πράξεις. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εκκενώσεις και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από αέρος και παραμέλησε την μακροπρόθεσμη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο έδαφος και την πρόληψη των πυρκαγιών".

SZ: " Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν στερείται ειδικών γνώσεων, σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση"

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι "κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει στον πρωθυπουργό ότι του λείπουν οι ειδικές γνώσεις" και παραθέτει μια σειρά θέσεων που είχε αναλάβει και σχετίζονταν με το περιβάλλον ενώ στο τέλος παραθέτει και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ "όσον αφορά την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ο Μητσοτάκης προσπαθεί για μια σχετικά εποικοδομητική συνεργασία: ‘Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουμε΄. Μέχρι στιγμής, η μάλλον συμβιβαστική στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί".

Διαβάστε Επίσης

Ο Αλ. Τσίπρας στη DIE ZEIT: "Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής"

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη σελίδα της με τίτλο "Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής" και μια σειρά φωτογραφιών από τα μέτωπα των πυρκαγιών.

H εφημερίδα επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο περιβαλλοντικά θέματα και ρωτά γιατί δεν υπάρχει ένα σημαντικό κόμμα Πρασίνων. Ο κ.Τσίπρας απαντά πως οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 80 πάντα περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους θέματα περιβάλλοντος και συμπληρώνει: "Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την εκλογική της νίκη το 2009 σύστησε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο καταργήθηκε από τους συντηρητικούς. Το αναβιώσαμε όταν ήμουν πρωθυπουργός και ήμασταν αυτοί που φέραμε τη Συμφωνία των Παρισίων στο ελληνικό κοινοβούλιο".

"Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί προσεγγίζουμε την κλιματική αλλαγή" .

Λιγο παρακάτω παραδέχεται πως "γενικά πολλές ευρωπαϊκές συζητήσεις διεξάγονται με μικρή καθυστέρηση στην Ελλάδα" και επισημαίνει πως τόσο η γεωργία όσο και ο τουρισμός εξαρτώνται άμεσα από τη φύση. Στην ερώτηση εάν εξ αυτής της ανάγκης θα αλλάξει και ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος απαντά: "Νομίζω πως ναι. Υπάρχει η απαίτηση η πολιτική να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή. Νιώθουν ανασφάλεια. Καταλαβαίνουμε πως και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αλλάξουμε το στιλ μας".

Όσον αφορά τις αιτίες των φετινών πυρκαγιών απαντά πως "είχαμε επτά συνεχόμενες ημέρες πολύ υψηλές θερμοκρασίες" ενώ αναφέρεται και στο σχέδιο Γκολντάμερ που προτάθηκε μετά την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει "ένα κεντρικό συμβούλιο πρόληψης και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όμως η σημερινή κυβέρνηση έβαλε το σχέδιο στο συρτάρι και δυόμισι χρόνια δεν έκανε τίποτα". Τέλος, ο κ.Τσίπρας προτείνει έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πηγή: dw.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 03 Δεκ 2021 | 13:25

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση να κλείνουν τα σχολεία για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή ώστε να κλείνει μια σχολική μονάδα για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, γνωστοποίησε ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΟΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

"ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" 02 Δεκ 2021 | 12:56

Τσίπρας από την Πτολεμαϊδα: Η "πράσινη" μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη

"Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία είναι στο μάτι του κυκλώνα με την απολιγνιτοποίηση", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.