Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος

Η ιστορία μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε ως κοινωνική λέσχη και σπέρνει τρόμο και αίμα μέχρι σήμερα.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος

Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του δεν ήταν άλλος από τον πρώην ηγέτη της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Κουκ. «Αυτή είναι μία από τις πιο συναρπαστικές βραδιές της ζωής μου. Μην έχετε αμφιβολία για αυτό. Ο κόσμος μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εκλογή του Τραμπ» έγραψε στο Twitter. Ο μέγας μάγιστρος και ο κόσμος του δεν είναι άλλοι από την Κου Κλουξ Κλαν, που θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η δεξαμενή για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, μια εκκλησία Αφροαμερικάνων στον Μισισιπή πυρπολήθηκε, ενώ στους τοίχους άγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα που ανέγραφαν «Ψηφίστε Τραμπ», σύμφωνα με όσα τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι και το FBI που ανέφερε πως διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, που έγινε μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Περισσότερο από έναν αιώνα από την ίδρυσή της μια από τις πιο τρομακτικές και βίαιες οργανώσεις εξακολουθεί να τρομοκρατεί και να βανδαλίζει με το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 2
Η κοινωνική λέσχη που έγινε ο τρόμος της Αμερικής

Τον Δεκέμβριο του 1865, προς το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου, μια ομάδα έξι νεαρών ανδρών στο Pulanski του Tennessee αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινωνική λέσχη. Και οι έξι ήταν βετεράνοι του στρατού της λεγόμενης «Συνομοσπονδίας» στον Εμφύλιο (άτυπη κυβέρνηση των 11 νότιων δουλοκτητικών πολιτειών των ΗΠΑ, που είχαν κηρύξει απόσχιση). Είχαν επίσης φοιτήσει σε κολέγια όπου την εποχή αυτή ήταν δημοφιλείς οι αδελφότητες με ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, από εκεί προέρχεται το όνομά τους. Οι 6 νεαροί επέλεξαν επίσης ως φορεσιά των μελών τους μια μάσκα, έναν λευκό χιτώνα και ένα ψηλό κωνικό καπέλο.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 3

Η Κλαν μετατράπηκε γρήγορα σε τρομοκρατική οργάνωση. Προσέλκυσε πρώην στρατηγούς του Εμφυλίου ενώ επεκτάθηκε πέρα από το Τενεσί σε κάθε πολιτεία του αμερικανικού Νότου περιλαμβάνοντας στους κόλπους της δικαστές, δημάρχους, σερίφηδες αλλά και κοινούς εγκληματίες. Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μάταια προσπαθούσαν οι μαύροι πολίτες να αμυνθούν, μιας και ήταν λιγότεροι και άοπλοι.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 4

Αφού ο κύριος στόχος της Κλαν ήταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες της κοινότητας των μαύρων αμερικανών, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώνονταν για τον παραμικρό λόγο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι γίνονταν θύματά των μελών της Κου Κλουξ Κλαν. Στο διάστημα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1870 η οργάνωση εστίαζε την οργή της εναντίον των ριζοσπαστών Ρεπουμπλικάνων (και μαύρων και λευκών) και απαιτούσε μέσα από τη βία και τις δολοφονίες, την αποκατάσταση της λευκής «υπεροχής».

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 5

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχθροί της ήταν οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι. Η ρατσιστική και αντισημιτική Κου Κλουξ Κλαν εξακολουθεί να είναι ακραία βίαια και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες μίσους που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Το 2006, μετά από μια περίοδο σχετικής απουσίας, η δραστηριότητα της Κλαν άρχισε και πάλι να αυξάνεται με τα μέλη της να εναντιώνονται με μένος στο θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων αλλά και των μεταναστών. Η Κου Κλουξ Κλαν αριθμούσε περίπου 6 εκατ. μέλη τη δεκαετία του 1920, ενώ σήμερα έχει 2.000-3.000 μέλη, σύμφωνα με το κέντρο Southern Poverty Law, το οποίο μελετά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 6
Μια ιστορική ταινία για την Κου Κλουξ Κλαν

Η Γέννηση ενός Έθνους (Αγγλ. The Birth of a Nation) είναι βωβή ταινία παραγωγής 1915 σκηνοθεσίας Ντέιβιντ Ουόρκ Γκρίφιθ με πρωταγωνιστές τους Λίλιαν Γκις, Μέι Μαρς και Χένρι Γουόλθαλ. Η ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τόμας Ντίξον The Clansman προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά την προβολή της λόγω του γεγονότος ότι δικαιολογεί τις ενέργειες της Κου Κλουξ Κλαν.

Η ταινία θεωρείται αμφιλεγόμενη λόγω του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζει την ιστορία. Ο ιστορικός του πανεπιστημίου του Χιούστον Στίβεν Μιντζ ερμήνευσε το μήνυμα της με τα ακόλουθα: Η παροχή δικαιωμάτων στους μαύρους ήταν καταστρεπτική. Οι μαύροι δε θα μπορούσαν να ενταχθούν εύκολα, ως ίσοι στις κοινωνίες των λευκών και οι κινήσεις της Κου Κλουξ Κλαν που έσπερναν το φόβο είχαν ως σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος και της κυβέρνησης[. Η ταινία υποστηρίζει ότι η Κου Κλουξ Κλαν εγκαθίδρυσε νέα τάξη πραγμάτων στον Αμερικανικό Νότο μετά τον Εμφύλιο, ο οποίος εμφανίζεται να απειλείται από τους ριζοσπάστες πολιτικούς του Βορρά.

Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν: Σπέρνοντας τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος - εικόνα 7

Ο Γ. Ντιμπουά κι άλλοι μαύροι ιστορικοί αμφισβήτησαν αυτή την άποψη μετά την προβολή της ταινίας, υποστηρίζοντας την αφοσίωση και την προσφορά των Αφρο-αμερικανών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της ανασύστασης του κράτους που ακολούθησε. Οι ιστορικοί του σήμερα στηρίζουν την άποψη του Ντιμπουά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 25 Οκτ 2020 | 20:08

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και προσβολές - Είναι απαράδεκτο

Τη στάση και τις επιθέσεις Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ 25 Οκτ 2020 | 19:15

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Η Ισπανία καταφεύγει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας

25 Οκτ 2020 | 17:24

Κορονοϊός: Θετικός ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ, εχθές, το οποίο βγήκε αρνητικό, ωστόσο, μία ημέρα μετά διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 25 Οκτ 2020 | 13:21

Κόντε: Θα υποφέρουμε τώρα, θα "αναπνεύσουμε" τον Δεκέμβριο- Λουκέτο από τις 6 το απόγευμα σε καφέ και εστιατόρια στην Ιταλία

"Έχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στο μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι το Δεκέμβριο," δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 25 Οκτ 2020 | 11:42

Καταπέλτης ο Σον Πεν: Το "φιλαράκι του Τραμπ", ο Ερντογάν σφάζει Αρμένιους

Επίθεση του Σον Πεν στον Ερντογάν για τις σφαγές των Αρμενίων - Τα καυστικά tweet που προκαλούν αίσθηση

25 Οκτ 2020 | 09:59

Καραντίνα: Ενα "όπλο" με πολύ παλιά ιστορία - Πότε... γεννήθηκε και πως πήρε το όνομά της

Μπορεί η "καραντίνα", μια λέξη που γεννήθηκε την εποχή του Μεσαίωνα για να επιστρέψει στη ζωή μας τον 21ο αιώνα, να μην είναι παλιά όσο η ανθρωπότητα.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 24 Οκτ 2020 | 22:00

Εστιατόριο στην Ιταλία χρεώνει φαγητό με την... ώρα λόγω κορονοϊού

"Έπρεπε να βρούμε μια νέα "φόρμουλα", διαφορετικά δεν θα καταφέρναμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα" σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου.

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.