Η Ιταλία «χάνει» τους μεγάλους οίκους μόδας

Από τον ιστορικό οίκο Βαλεντίνο μέχρι την οικογένεια Μισόνι, εκχωρούν όνομα και ποσοστά για να επιβιώσουν.

i-italia-xanei-tous-megalous-oikous-modas
SHARE THIS
0
SHARES

Μπορεί η δύναμη του ονόματός τους να είναι διαχρονική αλλά μόλις σε δυο χρόνια οι ιταλικοί οίκοι μόδας προκειμένου να επιβιώσουν μέσα σε ένα καθεστώς μεγάλου οικονομικού ανταγωνισμού συγχωνεύτηκαν ή εξαγοράστηκαν από άλλους μεγαλύτερους. Εκατόν τέσσερις οίκοι μόδας της Ιταλίας, μερικοί από αυτούς ιστορικοί και για γενιές στα χέρια των ίδιων οικογενειών, παραχώρησαν τα δικαιώματά τους ή ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο  σε μεγάλους ομίλους με στόχο και προσδοκίες να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. 

Versace. Ο οίκος που ίδρυσε το 1978 ο Τζιάνι Βερσάτσε έχει από το 2014 εκποιήσει μερίδιό του ύψους 20% στην επενδυτική Blackstone. Το περασμένο έτος, όμως, εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον αμερικανικό όμιλο Micheal Kors έναντι 1,8 δισ. ευρώ. Μετά την εξαγορά η αμερικανική εταιρεία μετονομάστηκε σε Capri Holdings Limited.Η Ντονατέλα Βερσάτσε, ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού οίκου μόδας, μαζί με τον αδελφό της Τζιάνι παραμένουν επικεφαλής του δημιουργικού τομέα.

Valentino. Το 2012 ο οίκος που ίδρυσαν ο Βαλεντίνο Γκαραβάνι και ο Τζανκάρλο Τζιαμέτι περιήλθε στον έλεγχο του επενδυτικού ταμείου Permira a Mayhoola for Investments. Πρόκειται για τον χρηματοδοτικό βραχίονα επενδυτικής που ελέγχει η βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Το τίμημα της εξαγοράς του ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 700 δισ. ευρώ.

Bulgari. Το καλοκαίρι του 2011 ο ιστορικός οίκος κοσμημάτων περιήλθε στον έλεγχο του γαλλικού οίκου ειδών πολυτελείας LVMH που αγόρασε το 51% των μετοχών του. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, ο όμιλος του Μπερνάρ Αρνό αύξησε το μερίδιό του στο 98%. Ο Πάολο και ο Νικόλα, τελευταίοι απόγονοι του Σωτήρη Βούλγαρη, αποφάσισαν μετά την εξαγορά της εμβληματικής φίρμας να κρατήσουν τους τίτλους του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Brioni. Το 2012 ο ιστορικός οίκος υψηλής ραπτικής για άνδρες, που είχε ιδρυθεί στη Ρώμη το 1945, περιήλθε στον έλεγχο του γαλλικού ομίλου Kering, δεύτερου στον κόσμο ομίλου ειδών πολυτελείας μετά τον LVM. Είναι η φίρμα ανδρικών ρούχων που προτιμούν οι πολιτικοί, αρχηγοί κρατών αλλά και οι σταρ του σινεμά, ενώ έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς στην αγορά των ΗΠΑ.

Roberto Cavalli. Το 2015 ο ιδρυτής του, Ρομπέρτο Καβάλι και η σύζυγός του Εύα μεταβίβασαν το 90% της ομώνυμης εταιρείας τους στον όμιλο επενδυτικών κεφαλαίων Clessidra και σε μια ομάδα μικρότερων επενδυτών τους L-GAM Advisers και Chow Tai Fook Enterprises. Η εταιρεία αποτιμήθηκε τότε σε 390 εκατ. ευρώ.

Missoni. Το περασμένο έτος η ομώνυμη οικογένεια που έχει ιδρύσει τον οίκο μόδας εκχώρησε το 41,2% της εταιρείας στο στρατηγικό επενδυτικό ταμείο του ιταλικού κράτους. Επέλεξε, ωστόσο, να κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο του 58,8% και να διατηρήσει τον έλεγχο. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Trussardi. Τον Δεκέμβριο η επενδυτική Quattro R εξαγόρασε το 80% του οίκου Trussardi έναντι 50 εκατ. ευρώ. Ετσι ο οίκος μόδας που φημίζεται για τα πολυτελή δερμάτινα είδη του έφυγε για πρώτη φορά από τον έλεγχο των ιδρυτών του που τον είχαν διατηρήσει επί τέσσερις γενιές. Η επενδυτική Quattro R θέτει σταθερά στο στόχαστρό της μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και συγχρηματοδοτείται από το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

πηγή: Il Sole 24 Ore

Φωτο: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook