Η μαρτυρική Γκούτα: Οι πύλες της κόλασης είναι στη Συρία

Οι εικόνες λένε τη μισή αλήθεια, δεν αποτυπώνουν τον τρόμο, το κλάμα, την αγωνία της μάνας που είναι ανήμπορη να σώσει ό,τι πολυτιμότερο έχει στη ζωή...

i-marturiki-gkouta-oi-pules-tis-kolasis-einai-sti-suria
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι εικόνες δεν λένε όλη την αλήθεια... Μια γυναίκα κλαίει προσπαθώντας, ανάμεσα στα ερείπια, να φτάσει στην κλινική που μένει ακόμη όρθια, στην ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό. Είναι μια από τις εκατοντάδες μάνες που ζουν εγκλωβισμένες με τα παιδιά τους στα πεδία της μάχης. Τα παιδιά είναι υποσιτισμένα. Ο Αμντέλ Χαμίντ, ένας από τους λιγοστούς γιατρούς της περιοχής ακούει ιστορίες που σοκάρουν. Η συγκεκριμένη γυναίκα τάισε τα πεινασμένα της παιδιά. Οχι με γάλα αλλά με χαρτιά από εφημερίδες που τα μαλάκωσε με νερό. Ηταν η παρηγοριά... για τα παιδιά που ούρλιαζαν από την πείνα μέσα στη νύχτα. Μια φωτογραφία ενός σκελετωμένου παιδιού που είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα μήνα είχε σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά... μέχρι εκεί.

Οι παιδικές φωνές και η αγωνία των γυναικών της Γκούτα στοιχειώνει τις συνειδήσεις όλων όσοι ζητούν να τερματιστεί εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Συρία. Η πόλη των 400 χιλιάδων κατοίκων υποφέρει από τον τρόμο του πολέμου που διαρκεί έξι χρόνια.  Το συριακό καθεστώς συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα  στις εξωτερικές συνοικίες  στην Ανατολική Γκούτα που τελεί υπο την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων. Μόνο αυτή την εβδομάδα η Γκούτα δέχτηκε 185 επιδρομές. 

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς περισσότεροι από 400.000 άμαχοι, που ζουν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης και αποτελούν θύλακα ανταρτικών ομάδων τελούν υπό αποκλεισμό. Οι ελλείψεις δεν είναι μόνον στα τρόφιμα αλλά και στα βασικά υλικά των νοσοκομείων. Όλα τα υλικά για τα χειρουργεία επαναχρησιμοποιούνται.

Ο κόσμος ζει χωρίς ρεύμα. Τα ψυγεία είναι κάτι άγνωστο για εμάς λέει ο Αμντέλ Χαμίντ στον Guardian. Kαι βέβαια ούτε λόγος για θέρμανση. Εξανλημένοι πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο. Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας που... συζητείται σε συνεδριάσεις του ΟΗΕ.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook